Ιώσεις σε έξαρση στις Σποράδες

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-03, 11:43:22
Ιώσεις σε έξαρση στις Σποράδες

Αυξήθηκαν λόγω του ψύχους τα περιστατικά που εξετάζονται στα Κέντρα Υγείας των νησιών

Εμφανής είναι η αύξηση των ιώσεων και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, λόγω του ψύχους αλλά και της συγκεκριμένης περιόδου, που ευνοεί την ευκολότερη μετάδοση των μικροβίων μεταξύ του τοπικού πληθυσμού. Κατά συνέπεια, έχουν αυξηθεί τα συγκεκριμένα περιστατικά που καταγράφονται στα Κέντρα Υγείας, καθώς άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, ενήλικες αλλά και παιδιά, σπεύδουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Τα περιστατικά που σημειώνονται είναι τα συνήθη, τουλάχιστον στην παρούσα περίοδο και όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου «προσέρχονται ασθενείς όλων των ηλικιών στο Κέντρο Υγείας, ενώ ο μέσος όρος είναι κατά πλειοψηφία μεσήλικες, κυρίως 55-65 ετών». Η έξαρση των ιώσεων οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι λόγω ψύχους δεν αερίζονται επαρκώς οι κλειστοί χώροι, με αποτέλεσμα να παραμένουν «εγκλωβισμένα» τα μικρόβια, επηρεάζοντας περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες.

«Όταν δεν αερίζεται ο χώρος, οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι, διότι τα μικρόβια παραμένουν στον χώρο» εξηγεί ο κ. Σακελλαρόπουλος. Παράλληλα όμως, μειώνεται η τοπική αντίσταση, λόγω της ξηρότητας και του κρύου, στους βλεννογόνους και είναι, κατά συνέπεια, πιο εύκολη η μετάδοση των μικροβίων. «Το κρύο είναι ένας έμμεσος τρόπος αύξησης των ιώσεων αυτή την περίοδο» προσθέτει ο κ. Σακελλαρόπουλος.

Ανάλογα είναι τα περιστατικά που εξετάζονται και στο Κέντρο Υγείας της γειτονικής Σκοπέλου και σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα ήταν μάλλον λιγότερα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, καθώς λόγω ψύχους, ο τοπικός πληθυσμός προτιμάει την οικιακή θαλπωρή, αποφεύγοντας την έκθεση στο κρύο. «Βλέπουμε ελάχιστα περιστατικά, διότι ο κόσμος δεν κυκλοφορεί. Θα έλεγα ότι είναι τα συνήθη περιστατικά που βλέπουμε σε καθημερινή βάση, και μάλιστα λιγότερα, διότι οι κάτοικοι του νησιού παραμένουν στα σπίτια τους» υπογραμμίζει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας της Σκοπέλου κ. Γεώργιος Τριανταφύλλου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, παράλληλα, αυτή την στιγμή το Περιφερειακό Ιατρείο της Αλοννήσου είναι η έλλειψη γιατρών, σύμφωνα με την επισήμανση του διευθυντή κ. Γιώργου Αθανασίου. Όπως προσθέτει ο ίδιος «οι προβλεπόμενες θέσεις περιλαμβάνουν ένα γιατρό του ΕΣΥ, δύο αγροτικούς κι έναν παιδίατρο, οι οποίες παραμένουν, ωστόσο, κενές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνα ένας γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο της Αλοννήσου». Η αύξηση των ιώσεων είναι εμφανής και στην Αλόννησο και όπως υπογραμμίζει ο ίδιος «έχουμε μεγάλη αύξηση των ιώσεων, ειδικά στα μικρά παιδιά και εξετάζουμε όλες τις ηλικίες παιδιών».

Πρωτοβουλίες για το ΙΚΑ Σκοπέλου

Συνάντηση με τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ της Σκοπέλου είχε, εξάλλου, χθες ο Δήμαρχος του νησιού κ. Γιώργος Μιχελής, ο οποίος ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν. Ο κ. Μιχελής υπογράμμισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να παραμείνει το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ, προωθώντας μάλιστα άμεσα σε όλους τους συναρμόδιους φορείς το σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου. Μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο Δήμαρχος Σκοπέλου επισημαίνει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να μην καταργηθεί το ΙΚΑ του νησιού και πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτή από όλους, η ιδιαιτερότητα και οι ανάγκες των νησιωτικών περιοχών». Το συγκεκριμένο ψήφισμα ήταν το αποτέλεσμα μακράς συζήτησης, μετά από σχετική τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ κοινή θέση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και του τοπικού πληθυσμού, είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί ως έχει η συγκεκριμένη δομή, η οποία είναι απαραίτητη για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
6
=