ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καπετάνιοι καθημερινά στις επάλξεις στη γραμμή των Σποράδων

καπετάνιοι-καθημερινά-στις-επάλξεις-837703

Γιώργος Αντωνίου, Θανάσης Κομπογιάννης και Γιάννης Βερύκιος μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις «φουρτούνες» της πανδημίας

Σταθερά στο τιμόνι, με όλους τους καιρούς, έφεραν εις πέρας την ακτοπλοϊκή κίνηση το καλοκαίρι της πανδημίας. Με τον «Πρωτέα» να οδεύει στην καθιερωμένη ετήσια επιθεώρηση αύριο Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και το «Εξπρές Σκιάθος», με το ιπτάμενο δελφίνι «Ερατώ» να συνεχίζουν τα δρομολόγια στη γραμμή Βόλου – Βορείων Σποράδων, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τους τρεις καπετάνιους, καταγράφοντας τον απολογισμό της πρωτόγνωρης, για όλους, φετινής σεζόν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με εμπειρία 30 ετών στη θάλασσα, ο καπετάνιος του «Πρωτέα» Γιώργος Αντωνίου ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το καράβι θα εκτελέσει κανονικά το δρομολόγιο σήμερα Δευτέρα από Γλώσσα προς Βόλο και στη συνέχεια θα τεθεί σε προσωρινή ακινησία, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας επιθεώρησης.

Αναφερόμενος στην επιβατική κίνηση της φετινής περιόδου, υπογράμμισε ότι σημείωσε μείωση 40% λόγω της πανδημίας, με τα πρωτόκολλα της πληρότητας των επιβατών να βρίσκονται στο 80% και τη διαδικασία απολύμανσης στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια επιβατών και πληρώματος. «Δύσκολη η φετινή χρονιά σε όλους τους κλάδους. Η ακτοπλοΐα δεν αποτελεί εξαίρεση», είπε.

«Ανησυχία υπάρχει πάντα και τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα προφύλαξης. Είμαστε με μάσκες, έχουμε αντισηπτικά, καθαριότητα στο έπακρο, σε μεγάλο βαθμό, προσπαθούμε για το καλύτερο. Γίνεται διαρκής απολύμανση από το πλήρωμα, στα σαλόνια, τις τουαλέτες, συνέχεια» υπογράμμισε. Παράλληλα χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη την κατάσταση που βιώνουμε» και τόνισε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

«Τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση ήταν αρκετά καλή, ικανοποιητική για όλους. Τους υπόλοιπους μήνες όμως σημείωσε αισθητή μείωση», τόνισε. Κλείνοντας, τόνισε ότι «είναι απαραίτητη η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από όλους. Σίγουρα καθαριότητα υπήρχε και πριν. Τώρα όμως, λόγω της κατάστασης, είναι απαραίτητο να κάνουμε κάτι παραπάνω».

Στην πρώτη γραμμή

Στη διάρκεια της ετήσιας επιθεώρησης του «Πρωτέα», τις ανάγκες των νησιών θα καλύπτουν το «Εξπρές Σκιάθος» και το ιπτάμενο δελφίνι «Ερατώ», όπως προαναφέρθηκε, συνεχίζοντας τα δρομολόγια στην ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καπετάνιος του «Εξπρές Σκιάθος» Θανάσης Κομπογιάννης ανέφερε ότι οι ανάγκες της περιοχής καλύπτονται και η κίνηση έχει μειωθεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μετά την ολοκλήρωση της σεζόν, που σημείωσε μείωση 40% στην επιβατική κίνηση των συμβατικών πλοίων.

«Δύσκολο και πρωτόγνωρο το φετινό καλοκαίρι», όπως ανέφερε, με τους επιβάτες να φορούν μάσκες, διαρκείς ελέγχους να διενεργούνται από τις αρχές και το πρόγραμμα απολυμάνσεων στους χώρους του πλοίου να τηρείται αυστηρά, για την ασφάλεια όλων.

Στα 30 χρόνια θητείας του στη θάλασσα, με τα 22 ως καπετάνιος, πρώτη φορά κλήθηκε να καλύψει τη γραμμή σε καιρό πανδημίας, κρατώντας ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας και στη διάρκεια του χειμώνα. «Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού είναι πλέον αυτοσκοπός για μας. Δύσκολη η περίοδος της πανδημίας, αλλά θεωρώ ότι αν αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση, τα νησιά μας θα έχουν γρήγορη και μεγάλη ανάπτυξη», τόνισε, για προσθέσει με έμφαση τη σημασία της «ατομικής ευθύνης».

Στο ιπτάμενο δελφίνι

Περισσότερα από 14 χρόνια στη θάλασσα ο Γιάννης Βερύκιος, καπετάνιος στο ιπτάμενο δελφίνι «Ερατώ», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχει θεσπίσει ο ΕΟΔΥ και γίνονται καθημερινά απολυμάνσεις για να αισθάνεται ασφαλής ο κόσμος».

Με πρωτόκολλο επιβατών 80% στη γραμμή το «Ερατώ» και τη μείωση της επιβατικής κίνησης να υπολογίζεται μεταξύ 45% και 50% λόγω της πανδημίας, που ευθύνεται για την καθυστέρηση του χρόνου έναρξης και της συντομότερης λήξης της σεζόν.

«Κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της και ο χειμώνας και το καλοκαίρι. Πάντα υπάρχουν καλές και δύσκολες μέρες. Από την πλευρά μας καλούμαστε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας», τόνισε.

Δύσκολη η εκκίνηση με τα μέτρα προστασίας και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας να προκαλούν εντάσεις, αλλά όπως σημείωσε ο καπετάνιος του «Ερατώ» στην πορεία «ο κόσμος το αποδέχτηκε και κυλούν ήρεμα τα πράγματα». Μετά τη λήξη της σεζόν «δουλεύουμε με τους ντόπιους, όπως κάθε χειμώνα», είπε ο καπετάνιος, ενώ επανέλαβε ότι «μέχρι να λήξει η πανδημία, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες και τα μέτρα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου