ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πεζοδρομήσεις στον επαρχιακό δρόμο της Σκοπέλου

πεζοδρομήσεις-στον-επαρχιακό-δρόμο-τ-847936

Την έλλειψη ασφαλών πεζοδρομίων στο νησί επισημαίνει η δημοτική αρχή σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητώντας από τους δημότες να συνδράμουν στην ολοκλήρωση του έργου της πεζοδρόμησης της νήσου Σκοπέλου.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Σκοπέλου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκε προτεραιότητα στην δημιουργία και αναβάθμιση του οδικού δικτύου του νησιού, «κατά το μέρος μόνο που χρησιμοποιείται από μηχανοκίνητα μέσα, παραγκωνίζοντας την πρόβλεψη παράλληλης δημιουργίας επαρκών και ασφαλών χώρων μετακίνησης των πεζών. Οι πεζοί ωστόσο αποτελούν τους πιο ευάλωτους χρήστες της οδού και ως εκ τούτου πρέπει να προστατεύονται επαρκώς. Η ύπαρξή πεζοδρόμησης, σύμφωνης με τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας, προάγει την ασφάλειά των πεζών, ενώ συμβάλει στην ελάττωση των τροχαίων ατυχημάτων/ δυστυχημάτων, με θύματα πεζούς».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι κατά την τελευταία επίσκεψη της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη στη Σκόπελο, που στόχο είχε μεταξύ άλλων την παρακολούθηση της εξέλιξης κατασκευής των έργων, τέθηκε και το ζήτημα της κατασκευής πεζοδρομίων στο νησί. Η ανταπόκριση της αντιπεριφερειάρχη στο αίτημα για κατασκευή πεζοδρομίων στον επαρχιακό δρόμο Αγ. Ρηγινάκη – Παναγία Ξενιά, στον επαρχιακό του Ελιους (φαρμακείο Μαντά) και της Γλώσσας (διασταύρωση Καστρί), υπήρξε θετική.

Με εντολή της αντιπεριφερειάρχη επισκέφτηκε το νησί μηχανικός της Περιφέρειας και σε συνεργασία με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αγγελο Ξηντάρη, τον αντιδήμαρχο Νικόλαο Βαφίνη και τους προέδρους και συμβούλους των Κοινοτήτων Ελιους και Γλώσσας, διενήργησε επιτόπιο έλεγχο. Από την αυτοψία προέκυψε ότι σε συγκεκριμένα τμήματα της οδού δεν είναι δυνατή η κατασκευή πεζοδρομίου, πλάτους τουλάχιστον 1,20 μ, λόγω υφιστάμενων περιφράξεων όμορων ιδιοκτησιών.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Σκοπέλου υπογραμμίζεται ότι «προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της πεζοδρόμησης και να κατασκευαστεί συνεχές πεζοδρόμιο, το οποίο να εξυπηρετεί τόσο τους πολίτες, όσο και τους επισκέπτες του νησιού, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των εν λόγω ιδιοκτητών με τον Δήμο Σκοπέλου».

Για την υλοποίηση του έργου, απευθύνεται έκκληση στους δημότες: «Να παραχωρήσουν τμήμα του οικοπέδου τους, κατά το μέρος μόνον που αυτό απαιτείται για την κατασκευή πεζοδρομίου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προς εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Η ευγενική παραχώρησή τους εξυπηρετεί πρωτίστως τις ίδιες τις ιδιοκτησίες, δεδομένου ότι θα δημιουργηθεί ασφαλής πεζοδρόμηση, την οποία θα χρησιμοποιούν καθημερινά οι ίδιοι και μέλη των οικογενειών τους για την ασφαλή μετάβαση προς τις οικίες τους, ενώ παράλληλα δίδεται εις τους ιδιοκτήτες η δυνατότητα να προσφέρουν εμπράκτως στο κοινωνικό σύνολο, αποδεικνύοντας την κοινωνική τους αλληλεγγύη».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η θετική ανταπόκριση των συμπολιτών μας επί του ζητήματος, θα αποτελέσει μέγιστη συμβολή και συμπαράσταση στον καθημερινό αγώνα του Δήμου Σκοπέλου, για προσφορά προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα προς την τοπική κοινωνία του νησιού. Ο Δήμος Σκοπέλου παραμένει πάντα στην διάθεση όλων των πολιτών για περαιτέρω διευκρινήσεις επί του ζητήματος».

Κλείνοντας, η δημοτική αρχή Σκοπέλου εκφράζει ευχαριστίες στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη «για την άμεση ανταπόκρισή τους στο σχετικό μας αίτημα και την αμέριστη συμβολή τους στο εν λόγω έργο της πεζοδρόμησης της νήσου Σκοπέλου, αλλά και σε κάθε ανακύπτουσα ανάγκη της τοπικής μας κοινωνίας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου