ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Βουτιά τζίρου στην εστίαση των Β. Σποράδων

βουτιά-τζίρου-στην-εστίαση-των-β-σπορά-848773

Ερευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει μείωση 86% στον κύκλο εργασιών του Ιουλίου στον κλάδο υπηρεσιών

Τις ανησυχίες των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε μείωση 86% στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Το παραπάνω ποσοστό αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη μείωση του κύκλου εργασιών στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης πανελλαδικά τον φετινό Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, και αποτυπώνει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, που βιώνουν δεκάδες επαγγελματίες και κυρίως όσοι δεν άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τέσσερις επιχειρηματίες με δυνατή παρουσία στα κοινά και τον τομέα της αυτοδιοίκησης, καταγράφοντας τον παλμό της ανησυχίας και τον αντίκτυπο της μειωμένης τουριστικής κίνησης στην εστίαση και τους υπόλοιπους συναφείς κλάδους.

«Η έρευνα αποτυπώνει την εικόνα του καλοκαιριού, διότι τα καταστήματα που άνοιξαν στο νησί είχαν μικρότερο ποσοστό μείωσης, αλλά αν συνυπολογιστούν τα καταστήματα που παρέμειναν κλειστά, αντιλαμβάνεστε ότι το ποσοστό επιμερίζεται. Αν άνοιγαν όλα τα μαγαζιά στη Σκιάθο, δεν θα δούλευε κανένας. Ανοιξαν πολύ λίγα μαγαζιά τα οποία αναγκαστικά πήραν μεγαλύτερο κομμάτι από τη μικρή πίτα», αναφέρει ο επιχειρηματίας Κώστας Γιαννίτσης, πρώην αντιδήμαρχος Σκιάθου. Παράλληλα επισημαίνει ότι «έχει δίκιο η ΕΛΣΤΑΤ γιατί λαμβάνει υπόψη το σύνολο. Πολλά καταλύματα και καταστήματα δεν άνοιξαν, ειδικά σε περιοχές εκτός της χώρας και αυτό αποτυπώνεται στο σύνολο του τζίρου στο νησί. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά και αυτοί που άνοιξαν, πήραν μεγάλο ρίσκο, που πρέπει να συνυπολογιστεί».

Τα αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες που εκφράζονταν από την πρώτη στιγμή, πριν την έναρξη της σεζόν, με τον επιχειρηματία Αθανάσιο Ζλατούδη, εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Βορείων Σποράδων και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας να επισημαίνει ότι: «Υπήρχαν καταστήματα και καταλύματα που δεν άνοιξαν καθόλου, οπότε συνυπολογίζεται το σύνολο. Στην έρευνα υπολογίζεται όλη η δυναμική που υπάρχει από άποψη καταλυμάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και φυσικά οι τζίροι ακολουθούν μέχρι ένα σημείο την πτώση του τζίρου των αεροπορικών αφίξεων. Οπότε όλα αυτά συνυπολογίζονται». Διατυπώνοντας τις θέσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, παρατηρεί ότι «τα καταστήματα που άνοιξαν λειτουργούσαν ανά περιοχή με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά απ’ ό,τι πέρυσι», για να προσθέσει ότι «υπάρχει ένας συσχετισμός των δεικτών, ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών».

Ανάλογες οι θέσεις που διατυπώνει η επιχειρηματίας Μάχη Κλωνάρη, πρώην αντιδήμαρχος Σκοπέλου, επισημαίνοντας ότι: «Η άποψή μου είναι πως ήταν καλός ο Αύγουστος για όλο αυτό που διανύουμε, με αρκετά μεγάλη πτώση, ωστόσο. Κατά μέσο όρο τον Αύγουστο ήμασταν 40% κάτω από άποψη τζίρου, με μειωμένες επίσης τιμές για να προσελκύσουμε τον τουρισμό, αλλά Ιούνιο και Ιούλιο λέγαμε κακώς που ανοίξαμε». Το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουλίου ήταν αποκαρδιωτικό, με την κ. Κλωνάρη να τονίζει ότι «βλέπαμε τα τραπέζια μας άδεια, οπότε το ποσοστό μείωσης που καταγράφεται στην έρευνα πλησιάζει κατά πολύ την πραγματική εικόνα του Ιουλίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Αθηνά Ντάκη, γραμματέας στον Σύλλογο Επαγγελματιών Γλώσσας, Λουτρακίου και Νέου Κλήματος και πρώην αντιδήμαρχος Σκοπέλου. «Ο Ιούλιος, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο, κινήθηκε πραγματικά σε χαμηλά νούμερα, τουλάχιστον στο -60%. Το 40% των καταλυμάτων άρχισε να δουλεύει και η κίνηση ήταν πάρα πολύ μειωμένη. Υπήρχε τρομερό πρόβλημα. Υπάρχουν ξενοδοχεία, μονάδες και εστιατόρια που δεν άνοιξαν. Υπήρχαν κάποιοι που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και δεν ξέραμε πώς θα κυμανθούν και οι υπόλοιποι μήνες. Μετά τις 20 Ιουλίου, ωστόσο, είχαμε πολύ σημαντική στήριξη, κυρίως από τον ελληνικό τουρισμό αλλά και από ξένους στη Σκόπελο».

Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 592.729.473 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 59,0% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 1.446.782.662 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (95,6%), ενώ η μικρότερη μείωση (33,3%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών.

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2020 ανήλθε σε 117.622.266 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 40,2% σε σχέση με τον Ιούλιο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 196.670.634 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στο συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2019 μεγαλύτερη του 0,5%, η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2020 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων (86,0%) και η μικρότερη μείωση (7,0%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, ενώ αντίστοιχη αύξηση (10,4%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου