ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δραματικές απώλειες στον τουρισμό

δραματικές-απώλειες-στον-τουρισμό-732625

Πολλά ξενοδοχεία θα κλείσουν στις Β. Σποράδες μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

Με ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή πληρότητες συνεχίζεται η θερινή σεζόν στις Β. Σποράδες με τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες της εστίασης να βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας και απογοήτευσης.

Με την έναρξη του Σεπτέμβρη οι Ελληνες τουρίστες εξαφανίστηκαν από τα νησιά, και ο τουρισμός προσπαθεί να επιβιώσει με λιγοστούς ξένους επισκέπτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληρότητες είναι της τάξεως από 15-30% γεγονός που προκαλεί διάχυτο προβληματισμό με τους επαγγελματίες να σκέφτονται πρόωρο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι οι επαγγελματίες θεωρούν δεδομένο ότι θα είναι δύσκολο και το καλοκαίρι της επόμενης τουριστικής σεζόν, του 2021, και προειδοποιούν ότι πρέπει κάτι να γίνει και να ανατρέψει την κατάσταση.

Συγκεκριμένα στη Σκόπελο οι πληρότητες αυτή την περίοδο ήταν της τάξεως του 30%. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Επιτροπής του δήμου, Γιάννης Γιολδάσης, λέει ότι το νησί προσπαθεί να δουλέψει με λίγους Εγγλέζους.

Οι Ιταλοί έχουν τελειώσει τις διακοπές τους και έχουν φύγει, ενώ φέτος επισκέφτηκαν το νησί πολύ λίγοι Σκανδιναβοί, αν και παραδοσιακά αποτελούσαν δεύτερη δύναμη.

«Εκτιμώ ότι μέχρι τις 15 του μηνός μπορεί τα μισά ξενοδοχεία και παραπάνω να κλείσουν. Το καλοκαίρι ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Δεν είχαμε καθόλου κίνηση τον Ιούνιο, τον Ιούλιο οι πληρότητες ήταν στο 10-15%, ενώ τον Αύγουστο στο 40-50%», τονίζει.

Ο κ. Γιολδάσης επισημαίνει ότι αν κοιτάξει κανείς σε ετήσια βάση πως κινήθηκε ο τουρισμός θα δει ότι κατέγραψε πτώση κατά μέσο όρο 80%.

«Και η μεγάλη μας ανησυχία τώρα δεν είναι πως κινήθηκε το φετινό καλοκαίρι αλλά τι θα γίνει το επόμενο και την τουριστική σεζόν του ’22.

Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει προσπάθεια να πάρουμε όσο περισσότερο μερίδιο μπορούμε από την τουριστική αγορά πίσω. Και οι επόμενες χρονιές θα είναι δύσκολες. Ακόμη και να εκλείψει το πρόβλημα με τον κορονοϊό θα αργήσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Περνάμε πραγματικά πολύ δύσκολες στιγμές και εμείς που έχουμε τις επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι, διότι στηριζόμαστε στον τουρισμό.

Από χρονιά σε χρονιά δεν είναι καθόλου απίθανο να μην ανοίξουν επιχειρήσεις όχι μόνο ξενοδοχεία αλλά και γενικότερα καταστήματα της εστίασης», προσθέτει.

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στην Αλόννησο. Ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης λέει ότι αυτή την περίοδο η τουριστική κίνηση έχει μειωθεί δραματικά. «Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιους Εγγλέζους, Γερμανούς και Γάλλους. Οι Ελληνες είναι πολύ λίγοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η μεγάλη αποχώρηση των τουριστών ξεκίνησε από τις 31 Αυγούστου. «Δεν μπορεί να υπάρξει φέτος σύγκριση σε σχέση με πέρυσι. Αυτήν την περίοδο οι πληρότητες είναι εξαιρετικά χαμηλές, στο 15%», προσθέτει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου