ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μείωση 43,9% στην επιβατική κίνηση των πλοίων στις Σποράδες

μείωση-439-στην-επιβατική-κίνηση-των-πλο-738350

Αποκομμένα και αεροπορικά αλλά και ακτοπλοϊκά ήταν φέτος τα νησιά των Σποράδων, τα οποία είδαν τον τουρισμό τους να δέχεται ισχυρό πλήγμα από την υγειονομική κρίση και τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η επιβατική κίνηση μειώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο λόγω της καθυστέρησης που παρουσιάστηκε στο άνοιγμα του τουρισμού όσο και λόγω των υγειονομικών πρωτόκολλων που τηρήθηκαν για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Μέσα σε όλα αυτά αρκετοί ήταν και οι τουρίστες που δεν θέλησαν να ταξιδέψουν στις διακοπές τους με πλοία και προτίμησαν προορισμούς στους οποίους θα μπορούσαν να μετακινηθούν με ιδιωτικά μέσα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου η μείωση στην επιβατική κίνηση ήταν πολύ μεγάλη. Ιδιαίτερα τον Ιούνιο οι διακινηθέντες επιβάτες ήταν μόλις 16.075 όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ήταν 43.421.

Ομως η δραματική πτώση λόγω των μέτρων συνεχίστηκε και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο οι επιβάτες ήταν 41.617, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ήταν 80.371 και τέλος τον Αύγουστο που φεύγει ήταν 66.371 ενώ τον αντίστοιχο περσινό 97.501.

Η εικόνα του τουρισμού στις Σποράδες φαίνεται ότι φέτος το καλοκαίρι ήταν τραγική ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του και τα στοιχεία από την κίνηση που είχαν τα αεροδρόμια της Νέας Αγχιάλου και της Σκιάθου.

Η κίνηση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου ήταν σε ελεύθερη πτώση. Οι επιβάτες δεν ξεπέρασαν τους 3.000 στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας του από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και την περασμένη εβδομάδα όταν ολόκληρο τα πρώτο επτάμηνο του 2019 το σύνολο του αριθμού των επιβατών ήταν 26.304.

Η Βρετανική Easy Jet έφερε μέχρι στιγμής στη Μαγνησία 1.080 άτομα, ενώ αναχώρησαν στο μεταξύ 659. Η Γερμανική αεροπορική εταιρία Condor έφερε μέχρι στιγμής 653 άτομα και αναχώρησαν 431, ενώ η Γαλλική Transavia France που πραγματοποιεί ναυλωμένες πτήσεις από το Club Mediterrane στην Εύβοια, έφερε μέχρι στιγμής 1.347 άτομα και αναχώρησαν 918. Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών και μέσω του αεροδρομίου της Σκιάθου. Ενδεικτικά τον Ιούλιο η πτώση ήταν 85,2%, καθώς οι αφίξεις μειώθηκαν στις 7.535 από 48.689 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Επισημαίνεται ότι αντίστοιχη εικόνα υπάρχει σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και βέβαια και στα πλοία όλων των ακτοπλοϊκών γραμμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου