ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σημείο αναφοράς η οικία του Παύλου Νιρβάνα στη Σκόπελο

σημείο-αναφοράς-η-οικία-του-παύλου-νιρ-738843

Σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες το σπίτι του κορυφαίου λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα, που έχει μετατραπεί στο μουσείο ιστορίας της Σκοπέλου, από τον Ιούνιο του 2018. Το σπίτι, που έζησε ο Νεοέλληνας λογοτέχνης, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της τοπικής σκοπελίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής μακεδονικού τύπου. Στο διώροφο κτίσμα σήμερα στεγάζεται το μουσείο της ιστορίας της Σκοπέλου. Βρίσκεται στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Σκοπέλου, πλάι στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών.

Με τη χαρακτηριστική σκοπελίτικη αρχιτεκτονική του, ο επισκέπτης, μόλις περάσει το κατώφλι της εισόδου, βλέπει ευθύς όλα τα χρόνια της σκοπελίτικης ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να περνούν μπροστά από τα μάτια του.

Το μουσείο της Σκοπέλου λειτουργεί καθημερινά, απογευματινές ώρες, με τη φροντίδα του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου, μετά την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού με τον Δήμο του νησιού.

Το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου μεταξύ άλλων έχει ως σκοπό να συμβάλλει στην προβολή της τοπικής ιστορίας με τη λειτουργία μουσείων και άλλων μνημειακών χώρων.

Τα μέλη του, έχοντας επιστημονική κατάρτιση, εμπειρία και υπευθυνότητα, μπορούν να μεταφέρουν τις ιστορικές και πολιτιστικές πληροφορίες μεθοδικά, στους επισκέπτες των χώρων αυτών. Σκοπός της συνεργασίας είναι η υποστήριξη της λειτουργίας της μόνιμης έκθεσης του ιστορικού μουσείου, που στεγάζεται στην οικία Παύλου Νιρβάνα και η διοργάνωση σχετικών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, ομιλίες), ύστερα από αξιολόγηση και έγκριση από τις υπηρεσίες του Δήμου Σκοπέλου.

Η χρονική διάρκεια της συνεργασίας τους άρχισε την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου