ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Η μελέτη για το Ιστορικό Αρχείο Σκοπέλου

η-μελέτη-για-το-ιστορικό-αρχείο-σκοπέλ-757478

Ετσι θα μετατραπεί στον νέο χώρο η πρώην οικία Κούβαρη από τη δημοτική αρχή

Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Σκοπέλου την περασμένη Πέμπτη η μελέτη για τη μετατροπή της πρώην οικίας Κούβαρη σε Ιστορικό Αρχείο Σκοπέλου στη θέση «Κάστρο» εντός του οικισμού Σκοπέλου. Η δημοτική αρχή θα υποβάλει την πρόταση στο πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2012-2020».

Η μελέτη του έργου, που συνέταξε ο αρχιτέκτονας Στέφανος Αδαμάκης, προβλέπει αλλαγή χρήσης της πρώην κατοικίας και εσωτερικές και εξωτερικές αναδιαρρυθμίσεις για τη στέγαση του Ιστορικού Αρχείου, ένα έργο προϋπολογισμού 95. 232 ευρώ.

Το κτίριο στέγασης του Ιστορικού Αρχείου Σκοπέλου θα είναι εξωστρεφές και θα απευθύνεται όχι μόνον στους εξειδικευμένους ερευνητές αλλά και στους επισκέπτες δίνοντας την δυνατότητα μέσω διαδραστικών οπτικοακουστικών μέσων στην ενημέρωση για τα ιστορικά αρχεία και γενικότερα για την ιστορία του νησιού και της χώρας.

Θα είναι ένα κτίριο φιλικό και εύκολα προσβάσιμο στο κοινό και στη νεολαία παρέχοντας και άλλες υπηρεσίες όπως δωρεάν internet, δυνατότητα μελέτης του περιοδικού τύπου και των εφημερίδων και γενικότερα ενημέρωσης μέσω ειδικά κατασκευασμένων ντοκιμαντέρ για το τοπικό οικοσύστημα, την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Βορείων Σποράδων, την τοπική γαστρονομία και την γενικότερα τοπική ιστορία. Συγκεκριμένα πρόκειται για αποπεράτωση και επανάχρηση υφισταμένου διωρόφου κτιρίου. Το κτίριο βρίσκεται μέσα στο παλιό κάστρο σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση με θέα στο Λιμάνι και στο Αιγαίο πέλαγος και σε επαφή με πλάτωμα – διαμορφωμένο δημόσιο χώρο- πλατεία. Η πλατεία αποτελεί χώρο ανάπαυσης των επισκεπτών του κάστρου μετά από την περιήγηση στον εξαιρετικά ενδιαφέροντα συνοικισμό και βρίσκεται στο τέλος της ανηφορικής πορείας, με εξαιρετικές οπτικές φυγές προς την πόλη της Σκοπέλου και τη θάλασσα.

Το κτίριο για τον μετασχηματισμό του θα περιλαμβάνει στο ισόγειο χώρο εισόδους – υποδοχής, εργαστηρίου συντήρησης αρχειακού υλικού, αρχειοθήκες και χώρο μελέτης, χώρους υγιεινής, μικρή αποθήκη και εσωτερικό κλιμακοστάσιο.

Στον α’ όροφο αντίστοιχα θα περιλαμβάνει χώρο συνεδριάσεων διοικητικού συμβουλίου, πολλαπλών χρήσεων για ημερίδες και συνέδρια, αρχειοθήκες και μπαλκόνι με θέα στο λιμάνι και στο πέλαγος. Ακόμη στη μελέτη προβλέπεται ένας χώρος με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δωρεάν υπηρεσίες ίντερνετ για τους επισκέπτες και το κοινό και τέλος κλιμακοστάσιο καθόδου στο ισόγειο του κτιρίου

Για τις ανάγκες λειτουργίας του θα γίνουν αποξηλώσεις όλων των εξωτερικών και εσωτερικών κτισμάτων, νέα κτισίματα σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά και μία σειρά άλλων εργασιών μεταξύ άλλων για την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, την υδραυλική εγκατάσταση, την ηλεκτρολογική, επιχρίσματα κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου