Εγκαινιάζεται το υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου

Τελευταία ενημέρωση: 2020-08-01, 11:54:44
Εγκαινιάζεται το υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου

Πυρετός χθες στις Β. Σποράδες για τις προετοιμασίες των εγκαινίων του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της Ελλάδας

 

Ημερομηνία ορόσημο για την Αλόννησο η σημερινή, με τα επίσημα εγκαίνια του πρώτου υποβρύχιου μουσείου της Ελλάδας, τα οποία γίνονται αυτήν την ώρα παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, εκπροσώπων της πολιτείας και διάσημων καλλιτεχνικών ονομάτων. Στις Β. Σποράδες χθες επικρατούσε πυρετός για τις προετοιμασίες. Στο νησί είχε αφιχθεί και ο γνωστός για την αγάπη του στα σπορ, τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς ο οποίος θα καταδυθεί στο ναυάγιο μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη.

Εως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφτούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στον βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο.

«Παραδίδουμε στον ανθρωπότητα τον Παρθενώνα των υποβρύχιων μουσείων», τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Το ναυάγιο της Περιστέρας είναι το αρχαιότερο στο οποίο μπορεί να καταδυθεί άνθρωπος. Είναι ένα έργο σημαία και σηματοδοτεί το άνοιγμα των υποβρυχίων αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα», επισήμανε.

Κορυφαία στιγμή για την Αλόννησο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σηματοδοτεί το σημείο εκκίνησης του διάσημου αρχαίου ναυαγίου, που βρίσκεται κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων. Ενα μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό, βυθίστηκε εκεί γύρω στο 425 π.Χ. Ηταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) και την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο), περιοχές γνωστές στην αρχαιότητα για το κρασί τους.

Ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου. Το ναυάγιο είναι από τα σημαντικότερα της κλασικής αρχαιότητας. Η ανασκαφή του έγινε από τους αρχαιολόγους και το προσωπικό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου στα 21 ώς τα 28 μέτρα και η ομορφιά των εξωτικών νερών και του πλούσιου βυθού της περιοχής, που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν προορισμό που ενδιαφέρει κάθε έμπειρο αυτοδύτη.

Η πρόσβαση στον μυστηριώδη κόσμο του βυθού, όμως, δεν αφορά μόνο στους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι έχουν εναλλακτικά τη δυνατότητα να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα του ναυαγίου, χωρίς καν να βραχούν. Στη χώρα της Αλοννήσου έχει δημιουργηθεί το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, με όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων, που δίνει την δυνατότητα της εικονικής κατάδυσης στο βυθό και ταυτόχρονα της περιήγησης στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Η πιλοτική λειτουργία του ναυαγίου της Περιστέρας ως επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου το καλοκαίρι του 2020 είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας με πρωταγωνιστές την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου. Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023. Το έργο-«σταθμός», που αναμένεται να καθιερώσει την Ελλάδα στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει παρουσιαστεί από κορυφαία διεθνή ΜΜΕ, όπως οι New York Times, Lonely Planet, Daily Mail, Travel & Leisure κ.ά.

Φορέας διαχείρισης είναι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επιτρέπεται μόνο η καθοδηγούμενη κατάδυση, με συνοδεία αδειοδοτημένων καταδυτικών κέντρων, που πραγματοποιούν καταδυτικές επισκέψεις στο ναυάγιο. Για συμμετοχή στις επισκέψεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα καταδυτικά κέντρα της Αλόννησου, ενώ το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στη Χώρα Αλοννήσου λειτουργεί καθημερινά, 17.00 - 21.00. Πληροφορίες στον Δήμο Αλοννήσου στο τηλέφωνο 2424350201.

Ετοιμος για την κατάδυση ο Σάκης Ρουβάς

Ο γνωστός για την αγάπη του στα σπορ τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς είναι επίσημος καλεσμένος στο νησί της Αλοννήσου από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, προκειμένου βουτήξει στα εγκαίνια του πρώτου υποβρύχιου μουσείου στην Ελλάδα.

Σήμερα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, θα καταδυθεί και εκείνος με τη συνοδεία δυτών, τόσο από ελεύθερους ερασιτέχνες δύτες, αλλά και από καταδυτικά κέντρα, σε βάθος 25 μέτρων για να κόψει από κοινού την κορδέλα εγκαινίων του περίφημου ναυαγίου.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
5
=