ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε χαμηλές πτήσεις η κίνηση στο αεροδρόμιο Σκιάθου

σε-χαμηλές-πτήσεις-η-κίνηση-στο-αεροδρ-759684

Δεν εκπληρώθηκαν ακόμη οι προσδοκίες, που υπήρχαν μετά το άνοιγμα της 4ης Ιουλίου – Ελπίδες ότι θα «τσιμπήσουν» οι πληρότητες τον Αύγουστο

Μπορεί τις τελευταίες μέρες να προσγειώνονται ολοένα και περισσότερα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, όμως σε σχέση με πέρυσι η επιβατική κίνηση παραμένει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Για τους ανθρώπους της Fraport Greece, που διαχειρίζεται το περιφερειακό αεροδρόμιο στο νησί του Παπαδιαμάντη, ήταν αναμενόμενο. Αφενός φέτος το άνοιγμα των πτήσεων του εξωτερικού μετρά μόνο έναν μήνα, ενώ πέρυσι οι πτήσεις είχαν ξεκινήσει από τέλη Απριλίου, αφετέρου οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές εξαιτίας της πανδημίας.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε όπως φαίνεται ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος ως προς την επιβατική κίνηση», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υπεύθυνος του αεροδρομίου Σκιάθου Στέφανος Λαμπρόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κίνηση στο αεροδρόμιο σταδιακά «απογειώνεται», όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου με πτήσεις του εξωτερικού που προσγειώθηκαν στη Σκιάθο πάτησαν το πόδι τους στις Σποράδες 1.489 τουρίστες, την δεύτερη εβδομάδα 1.573, την τρίτη εβδομάδα 2.198 και αυτή την εβδομάδα που διανύουμε 2.848 τουρίστες.

Εφόσον δεν μεταβληθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν αποκλείεται η επιβατική κίνηση να διαμορφωθεί τον Αύγουστο στο 40% σε σχέση με το 2019 και να αυξηθεί περισσότερο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αγγίζοντας το 50% της κίνησης της αντίστοιχης περιόδου το περασμένο έτος.

Σ’ αυτό σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο οι Βρετανοί τουρίστες οι οποίοι προσφέρουν πολλά στον τουρισμό των Βορείων Σποράδων.

Οι Βρετανοί είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη κατηγορία τουριστών, μετά τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους Αυστριακούς που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα τρία νησιά του συμπλέγματος των Σποράδων και η μέχρι πρότινος απουσία τους ήταν ιδιαίτερα εμφανής στις πληρότητες στα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει και λειτουργούν σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Αισιοδοξία από τα τεστ σε τουρίστες

Η διαδικασία ελέγχου και υποδοχής των ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο εξελίσσεται έως τώρα δίχως προβλήματα. Η Πολιτική Προστασία ρίχνει το βάρος στους δεκάδες ελέγχους που γίνονται καθημερινά θέλοντας να περιορίσει τις πιθανότητες διασποράς του ιού στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στους τουρίστες που καταφτάνουν για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει για το αεροδρόμιο της Σκιάθου και με βάση συγκεκριμένο αλγόριθμο καθημερινά γίνονται κατά μέσο όρο από 50 έως 65 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους επιβάτες των πτήσεων που προσγειώνονται στο νησί.

Τα τεστ στους ταξιδιώτες που προσγειώνονται είναι πλέον στοχευμένα και όχι δειγματοληπτικά και η επιλογή των προς έλεγχο ατόμων γίνεται μέσω «έξυπνων» barcode με αλγόριθμο που καθορίζει τους «κόκκινους» και «πράσινους» επιβάτες.

Οι ταξιδιώτες είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν μια φόρμα εντοπισμού επιβατών 48 ώρες πριν από το check in. Στη συνέχεια παραλαμβάνουν το barcode που τους αντιστοιχεί. Τα στοιχεία της φόρμας εντοπισμού «διαβάζει» ένα ειδικό λογισμικό, ενώ το barcode περιλαμβάνει τον τόπο διαμονής του επιβάτη και τη χώρα προέλευσης και το κατάλυμα που θα μείνει είτε στις Σποράδες, είτε στη Μαγνησία.

Στο ίδιο σύστημα υπάρχουν τα επιδημιολογικά φορτία ανά περιοχή, τα ξενοδοχεία καραντίνας, ο αριθμός των κλινών Covid-19 ανά νοσοκομείο και ανά περιφέρεια, οι αεροπορικές πτήσεις που φτάνουν καθώς και τα στοιχεία επιτήρησης των ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου