ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Φτερά για τη Σκιάθο ανοίγει η Easy Jet

φτερά-για-τη-σκιάθο-ανοίγει-η-easy-jet-772321

Στον χάρτη ταξιδιών της και η Νέα Αγχίαλος από 25 Ιουλίου – Αυξημένη επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών

Στο αεροδρόμιο της Σκιάθου θα προσγειωθούν σήμερα Τετάρτη τρεις πτήσεις της Easy Jet, η οποία αρχίζει τις απευθείας συνδέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Μαγνησία μετά από διάστημα πολλών μηνών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ποδαρικό θα κάνουν τουρίστες που θα πετάξουν με πτήσεις που είναι προγραμματισμένες από Λονδίνο, Μπέρμιγχαμ και Μάντσεστερ.

Ο διευθυντής του αεροδρομίου, Στέφανος Λαμπρόπουλος, επισήμανε ότι το άνοιγμα των πτήσεων είναι θετική εξέλιξη, καθώς η Μεγάλη Βρετανία είναι αγορά με την οποία δουλεύουν πολύ η Σκιάθος και οι Β. Σποράδες.

«Από την Τετάρτη 22 Ιουλίου θα προστεθεί και η Σκανδιναβία και το αεροδρόμιο θα ξεκινήσει να «πετάει». Δεν θα έχουμε κίνηση σαν αυτή του 2019, όμως σίγουρα θα είναι σαφώς βελτιωμένη από αυτή που παρουσιάζεται σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου οι πτήσεις της Easy Jet αναμένεται να ξεκινήσουν από το Σάββατο 25 Ιουλίου. Ο αερολιμενάρχης Ν. Αγχιάλου, Κώστας Ευσταθίου, λέει ότι στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει πτήσεις από την εν λόγω εταιρεία κάθε Τετάρτη και Σάββατο.

«Είναι μία από τις εταιρείες που δουλεύουμε πάρα πολύ και θα ανεβάσει την κίνηση του αεροδρομίου», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι παράλληλα θα ξεκινήσει πτήσεις και η Condor από το Μόναχο, επίσης κάθε Τετάρτη και Σάββατο.

Αυτή τη στιγμή το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου δέχεται πτήσεις μόνο από την Transavia France και συγκεκριμένα από το Παρίσι κάθε Σάββατο.

«Δυστυχώς αυτή την περίοδο μόνο αυτή την κίνηση έχουμε. Από την 1η Αυγούστου ενδέχεται να μπει στο πρόγραμμα και η εταιρεία Austrian από τη Βιέννη», αναφέρει.

20 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε κάθε πτήση

Σε αυξημένη επαγρύπνηση οι υγειονομικές αρχές της Σκιάθου και της Πολιτικής Προστασίας ενόψει του σημερινού «ανοίγματος» των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αρμόδιες αρχές του αερολιμένα, όπως επίσης το κλιμάκιο που διενεργεί τους ελέγχους, έχουν λάβει τις σχετικές οδηγίες από ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία για το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα τηρηθεί για τους επιβάτες που θα αποβιβαστούν από τις πτήσεις.

Υπογραμμίζεται, πως στο αεροδρόμιο από νωρίς το πρωί είναι οι πάντες σε πλήρη ετοιμότητα, για την τήρηση όλων όσων προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο αναμένεται να «δείξει» σε ποια άτομα θα πρέπει να γίνει δειγματοληψία. Εκτιμάται πως από κάθε πτήση σε δειγματοληπτικό έλεγχο θα περάσουν τουλάχιστον 15 έως 20 άτομα.

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα 20 αυτά άτομα θα μείνουν σε καραντίνα για 24 ώρες, εωσότου βγουν τα αποτελέσματα.

Τελειώνει η ταλαιπωρία της αποστολής δειγμάτων

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το μοναδικό «αγκάθι» μέχρι στιγμής όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται στις πτήσεις που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, είναι η σχετική καθυστέρηση που υπάρχει στην έκδοση των αποτελεσμάτων των ελέγχων.

Προς το παρόν τα δείγματα αποστέλλονται ακτοπλοϊκώς στον Βόλο και από εκεί Λάρισα ή Αθήνα. Όμως στην περίπτωση αυτή για τα αποτελέσματα μπορεί να απαιτήσουν περισσότερο από 24 ώρες. Και ενώ οι τουρίστες θεωρητικά μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να είναι περιορισμένοι στα καταλύματα τους, εκείνοι πολλές φορές κινούνται κανονικά, καθώς δυσκολεύονται να περιοριστούν στα ξενοδοχεία τους ή σε άλλα καταλύματα όταν βρίσκονται για ολιγοήμερες διακοπές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανησυχία που επικρατεί στην κάθε τοπική κοινωνία μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα.

Στην περίπτωση της Σκιάθου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό το «μαρτύριο» αναμένεται να τελειώσει άμεσα. Το μηχάνημα μοριακού ελέγχου για να γίνονται οι αναλύσεις των δειγμάτων στο νησί εκτός απροόπτου παραδίδεται αύριο στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Θα χρειαστούν δύο μέρες εκπαίδευσης του προσωπικού και αν όλα πάνε καλά μέσα στο Σαββατοκύριακο θα εξεταστούν και τα πρώτα δείγματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου