«Τεστ κορονοϊού» στα αεροδρόμια Ν. Αγχιάλου και Σκιάθου –Ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού

Τελευταία ενημέρωση: 2020-06-26, 15:19:28
«Τεστ κορονοϊού» στα αεροδρόμια Ν. Αγχιάλου και Σκιάθου –Ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού

Στο μικροσκόπιο τα υγειονομικά μέτρα, που έχουν ληφθεί - Αυτοψία Χαρδαλιά στη Σκιάθο την ερχόμενη Δευτέρα - Στη Νέα Αγχίαλο ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου

 

«Πρόβα τζενεράλε» την ερχόμενη Δευτέρα για τα υγειονομικά μέτρα, που θα ισχύουν στα αεροδρόμια της Νέας Αγχιάλου και της Σκιάθου από την Τετάρτη 1η Ιουλίου, δύο μέρες μετά, που θα ανοίξουν τις πύλες τους για να «υποδεχτούν» τους πρώτους τουρίστες από το εξωτερικό. Στο αεροδρόμιο της Σκιάθου θα μεταβεί για αυτοψία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στις 12 το μεσημέρι. Την ίδια ώρα στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου θα βρεθεί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος (ε.α.).

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας της Πολιτικής Προστασίας είναι να συντονίσει όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές. Στη Σκιάθο ο κ. Χαρδαλιάς θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον καλύτερο συντονισμό της εφαρμογής των μέτρων και πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας του αερολιμένα, ενώ επίσης θα έχει επαφές με τους εκπροσώπους του δήμου.

Αντίστοιχη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί και στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου υπό την προεδρία του κ. Παπαγεωργίου.

Σημειώνεται ότι για όλα τα αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν την 1η Ιουλίου, την ευθύνη θα έχει η ΓΓΠΠ και θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του πυροσβεστικού σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων για Covid19 στους επιβάτες που αναμένονται από πτήσεις του εξωτερικού.

Η πρώτη πτήση που θα προσγειωθεί στη Ν. Αγχίαλο είναι το επόμενο Σάββατο 4 Ιουλίου από τη Γαλλία με την TRANSAVIA FRANCE. Στον αερολιμένα της Σκιάθου αντίστοιχα η πρώτη πτήση είναι1η Ιουλίου με πτήση της AIR SERBIA, ενώ επίσης το επόμενο Σάββατο 4 Ιουλίου θα προσγειωθεί η αυστριακή αεροπορική εταιρεία LAUDA MOTION.

«Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα», διαβεβαιώνουν από την πλευρά τους οι Κώστας Ευσταθίου και Στέφανος Λαμπρόπουλος, που είναι οι υπεύθυνοι στα αεροδρόμια Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου αντίστοιχα. Και οι δύο τους τις τελευταίες μέρες είναι κυριολεκτικά υπ΄ατμόν αναμένοντας τους πρώτους τουρίστες από το εξωτερικό που θα πατήσουν το πόδι τους επί ελληνικού εδάφους, μέσω των δύο περιφερειακών αεροδρομίων.

Σε εφαρμογή τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει η υποδοχή των τουριστών με ασφάλεια και γι΄ αυτό τον λόγο θα πραγματοποιούνται δυο διαφορετικές κατηγορίες ελέγχων.

Όσοι φτάνουν από αεροδρόμιο που είναι εκτός λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μεταφορών, θα ελέγχονται δειγματοληπτικά, μόνο κάποιες από τις πτήσεις και όχι όλες. Σε αυτή την κατηγορία, θα συστήνεται στου τουρίστες των πτήσεων να προχωρούν σε αυτοπεριορισμό σε ξενοδοχείο.

Αν το τεστ βγει αρνητικό θα μπορεί να συνεχίσει τις διακοπές του, σε περίπτωση που βγει θετικό, θα πρέπει για 14 ημέρες να παραμείνει σε ξενοδοχείο σε καραντίνα.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι επιβάτες με τουρίστες από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα ελέγχονται οι επιβάτες των πτήσεων και θα ακολουθείται η δειγματοληπτική διαδικασία.

Μέτρα και το προσωπικό

Αυστηρά είναι τα μέτρα και για το προσωπικό των αεροδρομίων. Από την Fraport Greece που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία έχει δοθεί εντολή να λαμβάνονται στο ακέραιο όλα τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και να τηρούνται στο ακέραιο οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Τα μέτρα αφορούν στο προσωπικό που απασχολείται στο αεροδρόμιο καθώς και στους επιβάτες που διακινούνται μέσω των αεροδρομίων Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου. Όπως πληροφορήθηκε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έχουν γίνει προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό της διαχειρίστριας εταιρείας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, ρόμπες μιας χρήσης, σκουφάκια και γυαλιά προστασίας). Οι υπάλληλοι ασφαλείας (security) στα σημεία ελέγχου επιβατών κατά την αναχώρηση φορούν υποχρεωτικά μάσκες ενώ η χρήση γαντιών προβλέπεται ούτως ή άλλως στην πρότυπη διαδικασία σε όλα τα αεροδρόμια διαχείρισης της Fraport Greece. Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια επίσης θα προχωρούν αδιάλειπτα σε συστάσεις για τήρηση της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου για τους επιβάτες που θα περιμένουν τόσο στον έλεγχο όσο και στις πύλες αναχώρησης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
3
=