ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επιχειρησιακή ετοιμότητα για τις διακομιδές στο Κ.Υ. Σκιάθου

επιχειρησιακή-ετοιμότητα-για-τις-δια-20186

Το πλάνο, που θα ακολουθήσουν οι υγειονομικές αρχές, αν εκδηλωθεί θετικό κρούσμα στα νησιά – Δωμάτια COVID και στα τρία Κέντρα Υγείας

Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν εκπονήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και το ΕΚΑΒ, αναλαμβάνει τον συντονισμό για τη διαχείριση είτε ύποπτου, είτε επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 και στα τρία νησιά του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων.

Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη «ελαφρά την καρδία», όπως τονίζονταν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αλλά με γνώμονα τις υγειονομικές υποδομές, και τις δυνατότητες που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε καθένα από τα τρία νησιά.

Μετά την καταγραφή που έγινε κρίθηκε ότι στην παρούσα χρονική στιγμή το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, διαθέτει σε επίπεδο υγειονομικό τις καταλληλότερες προϋποθέσεις ώστε να τεθεί «επικεφαλής» της προσπάθειας θωράκισης. Εκτός από το ότι απασχολούνται αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές συγκριτικά με τα δύο άλλα νησιά, διαθέτει επίσης πολύ σύγχρονες κτιριακές υποδομές και επιπροσθέτως εξοπλίστηκε και με το ειδικό μοριακό μηχάνημα για την επεξεργασία των επιχρισμάτων που θα λαμβάνονται.

Όλα τα δείγματα από Αλόννησο και Σκόπελο μαζί με αυτά που θα καταστεί ανάγκη να ληφθούν από τη Σκιάθο, ο εργαστηριακός έλεγχος ,ως επί το πλείστον, θα γίνεται στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου.

Υγειονομικό πρωτόκολλο για τις πλωτές διακομιδές

Αν υπάρξει επιβεβαίωση θετικού κρούσματος εξυπακούεται ότι μπαίνει σε εφαρμογή το Plan Β, το οποίο προβλέπει άμεση διακομιδή με τα ιδιωτικά σκάφη που χρησιμοποιούνται και τώρα για επείγουσες διακομιδές στον Βόλο. Τα σκάφη αυτά έχουν επίσης επιστρατευθεί. Τα πληρώματά τους έχουν εκπαιδευτεί με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και είναι υποχρεωμένα να τηρούν μέχρι κεραίας όλες τις οδηγίες. Εκτός από το πλήρωμα του πλωτού σκάφους στην διακομιδή του ασθενή μέχρι τον Βόλο απαραιτήτως θα είναι παρόντες, ένας νοσηλευτής και ένας γιατρός.

Δωμάτια COVID και στα τρία Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, έχουν επίσης δημιουργηθεί δωμάτια COVID στα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου, στα οποία εφόσον χρειαστεί θα απομονωθεί ο ασθενής που θεωρείται «ύποπτο» κρούσμα, μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου. Ανάλογος χώρος έχει προβλεφθεί και στο περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου, το οποίο ωστόσο «χωλαίνει» σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς υπηρετούν μόνο δύο αγροτικοί γιατροί.

Σημειώνεται τέλος, πως στα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου έχουν τοποθετηθεί και isobox στα οποία θα γίνονται οι λήψεις επιχρισμάτων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου