ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στον «αέρα» το ξενοδοχείο καραντίνας

στον-αέρα-το-ξενοδοχείο-καραντίνας-21232

Μηδενικό ενδιαφέρον στη χερσαία Μαγνησία, με τον προβληματισμό των ξενοδόχων στο ζενίθ

Στον «αέρα» το ξενοδοχείο καραντίνας στη χερσαία Μαγνησία και τη Σκιάθο, με μηδενικό το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με τη Σκόπελο όπου υπάρχουν τρεις αιτήσεις και μια στην Αλόννησο, αντίστοιχα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με την αγωνία και τον προβληματισμό των ξενοδόχων να βρίσκονται στο ζενίθ, το άνοιγμα των πτήσεων εξωτερικού την 1η Ιουλίου σε απόσταση αναπνοής και την Μαγνησία να προετοιμάζεται για την υποδοχή των πρώτων ξένων τουριστών, το σχέδιο λειτουργίας ξενοδοχείου καραντίνας στην περιοχή παραμένει «άγραφο χαρτί».

Σχεδόν μηδενικό το ενδιαφέρον σε πολλές περιοχές, με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους ξενοδόχους που επιθυμούν το ξενοδοχείο τους να λειτουργήσει ως κατάλυμα καραντίνας να παρατείνεται έως τις 26 Ιουνίου.

Πολλά τα αίτια που καθιστούν διστακτικούς τους ξενοδόχους, με κυριότερα τα οικονομικά κίνητρα και τον φόβο του πιθανού στιγματισμού των καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν ως σημεία αναφοράς και τα επόμενα χρόνια.

Το ερώτημα που προκύπτει σε αυτό το σημείο είναι τι μέλλει γενέσθαι, στην περίπτωση που δεν κατατεθεί αίτηση για ξενοδοχείο καραντίνας στη χερσαία Μαγνησία και τη Σκιάθο, με τον προϊστάμενο ελέγχων και ανάπτυξης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας Νίκο Σαρούκο να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η ερμηνεία είναι ότι ζυγίζοντας τα έσοδα με τις δαπάνες διατήρησης μιας μονάδας, οι ενδιαφερόμενοι βλέπουν ότι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο οικονομικό κίνητρο και δεν ρισκάρουν».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της πολιτείας το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει άμεσα ένα ξενοδοχείο καραντίνας σε κάθε νησί και ένα τουλάχιστον στην ηπειρωτική Μαγνησία. Στόχος είναι το ξενοδοχείο καραντίνας να λειτουργήσει σε πρώτη φάση ως απομονωτήριο και αναρρωτήριο για τον τουρίστα που ενδεχομένως παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα, προκειμένου να μην υποστεί «έμφραγμα» το δημόσιο σύστημα υγείας. «Στη συνέχεια, υγειονομικό κλιμάκιο θα κρίνει το κατά πόσον πρέπει να υπάρξει διακομιδή σε νοσοκομείο αναφοράς ή πρέπει να παραμείνει στο ξενοδοχείο αναφοράς μέχρις ότου αναρρώσει. Αυτός είναι ο ρόλος του» υπογράμμισε ο κ. Σαρούκος.

Αιχμή του δόρατος για τους ξενοδόχους το ενδεχόμενο στιγματισμού και ταύτισης του ξενοδοχείου καραντίνας με την πανδημία, με τον γνωστό ξενοδόχο Πάρη Κονιόρδο να επισημαίνει ότι «είναι μεγάλο το ρίσκο που καλείται να επωμιστεί ο ξενοδόχος. Είναι απολύτως λογικός και δικαιολογημένος ο δισταγμός. Πολλοί φοβούνται τον στιγματισμό γιατί μπορεί να ακολουθήσει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο και τα επόμενα χρόνια» επισημαίνει.

Σε ανάλογο μήκος κύματος η δήλωση της προέδρου των ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρης Διαμάντη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Υπάρχει πρόβλημα, γιατί έχουν ανοίξει τα αεροδρόμια που φέρνουν κόσμο από το εξωτερικό και δεν έχει οριστεί ακόμη το ξενοδοχείο καραντίνας. Κατά συνέπεια, υπάρχει ρίσκο και για όσους άνοιξαν. Οι επιλογές είναι δύσκολες για τους ξενοδόχους που έχουν ανοίξει τις επιχειρήσεις τους. Υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να ξεκαθαρίσει και πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα από την πολιτεία στους ξενοδόχους που θα αποφασίσουν να λειτουργήσουν τα καταλύματά τους ως ξενοδοχεία καραντίνας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου