ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Βάπτισμα του πυρός» στην Αλόννησο

βάπτισμα-του-πυρός-στην-αλόννησο-29054

Με επιτυχία και ταχύτητα πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη άσκηση του ΕΚΑΒ – Ακολουθούν σήμερα Σκόπελος και αύριο Σκιάθος – Πώς θα κινηθούν οι υγειονομικές αρχές

Με επιτυχία και ταχύτητα πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού με κρούσμα κορονοϊού στις Β. Σποράδες.

Στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων με την κωδική ονομασία «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.», σχετικά με τη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών SARS-CoV-2, για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υγειονομικών σχηματισμών και τον συντονισμό της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας «το βάπτισμα του πυρός» πήραν πρώτοι χθες, οι υγειονομικοί υπάλληλοι, γιατροί και νοσηλευτές του περιφερειακού ιατρείου της Αλοννήσου καθώς επίσης το Λιμενικό και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με τη διακομιδή τυχόν ύποπτου περιστατικού στον Βόλο, όπως για παράδειγμα οι ιδιώτες που διαθέτουν το πλωτό σκάφος, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διακομιδή του ασθενούς στον Βόλο. Και για εκείνους υπάρχει συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο το οποίο οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα.

Στην άσκηση επικεφαλής ήταν από το ΕΚΑΒ ο διευθυντής του τομέα Θεσσαλίας και ασκών χρέη διευθυντή και στο ΕΚΑΒ Βόλου Κων. Σταμνάς.

Το σενάριο προέβλεπε μεταξύ άλλων πως αν προκύψει περιστατικό, μεταφέρεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου όπου με τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και φορώντας τις ειδικές στολές το παραλαμβάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Ενημερώνονται σχετικά ο ΕΟΔΥ και όλες οι τοπικές υγειονομικές αρχές και το νοσοκομείο Βόλου όπου θα γίνει η διακομιδή για νοσηλεία σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου. Εφόσον προκύψει θετικό κρούσμα μεταφέρεται ακολούθως, όπως προβλέπει ο ΕΟΔΥ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς.

Ο ασθενής μόλις μεταφέρεται στο περιφερειακό ιατρείο, όπου όλο το προσωπικό έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, υποβάλλεται σε εξετάσεις και λαμβάνεται φαρυγγικό επίχρισμα.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό (επίχρισμα) θα πρέπει με ειδικό φιαλίδιο το οποίο συσκευάζεται σε ειδική τριπλή συσκευασία θα πρέπει να μεταφερθεί στον Βόλο για να γίνει ο δειγματοληπτικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για θετικό κρούσμα ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για το ποιος θα αναλάβει τη μεταφορά του φιαλιδίου έχουν εκφραστεί ενστάσεις εκ μέρους του Λιμενικού προς τις υγειονομικές αρχές και παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η διευθέτηση του θέματος.

Προέχει η ενημέρωση

Ο Κων. Σταμνάς, που οργάνωσε με ακρίβεια μαζί με τους διασώστες του ΕΚΑΒ, γιατρούς το νοσηλευτικό προσωπικό την άσκηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Με βασικό γνώμονα την απαιτούμενη προστασία της δημόσιας υγείας των επισκεπτών και των κατοίκων των Σποράδων που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών της χώρας μας, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΕΚΑΒ, δημιούργησε ένα πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων με το κωδικό όνομα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.”(Stay Alert Fully Educated), το οποίο απευθύνεται στα υγειονομικά στελέχη των νησιών, αλλά και στα στελέχη των κατά τόπους εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την πραγματοποίηση διακομιδών. Στόχος μας είναι να διασφαλιστεί η ετοιμότητα αλλά και η επάρκεια των γνώσεων όλων των εμπλεκομένων. Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε μέχρι στιγμής σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο».

Σημειώνεται πως χθες εκτός από την άσκηση στην Αλόννησο, έγινε η παράδοση ενός νέου ασθενοφόρου από το παράρτημα του ΕΚΑΒ Λάρισας, προς αντικατάσταση του παλιού ασθενοφόρου του περιφερειακού ιατρείου του νησιού, παρουσία και του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη κ.ά.

Σήμερα Παρασκευή 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ανάλογη άσκηση στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, ενώ αύριο Σάββατο 20 Ιουνίου σειρά έχει το Κέντρο Υγείας Σκιάθου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου