ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Eν αναμονή στις Β. Σποράδες: Αρχή από το… μηδέν

eν-αναμονή-στις-β-σποράδες-αρχή-από-το-32150

Σταδιακό άνοιγμα των ενοικιαζομένων στη Μαγνησία με την ελπίδα της προσέλευσης τουριστών

Εκκίνηση σε μηδενική βάση για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, που άνοιξαν προχθές τα καταλύματά τους, με την προσδοκία ότι θα ανοίξει σταδιακά ο κύκλος των κρατήσεων. Εκδηλες η αγωνία και η δυσφορία των επαγγελματιών του κλάδου για την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας στα μέσα Ιουλίου. «Χάθηκαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και το Σαββατοκύριακο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σήμα εκκίνησης με αντικρουόμενα συναισθήματα, αγωνίας και ελπίδας, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να δίνουν τη μεγάλη μάχη σε μια εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη περίοδο. «Ξεκινάμε από μηδενική βάση, και κρατήσεις από τα μέσα Ιουλίου και τον Αύγουστο, με την ελπίδα ότι στο μεσοδιάστημα θα σημειωθούν σποραδικές αφίξεις Ελλήνων που θα αποτελέσουν τονωτική ένεση» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Σπύρου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Μαγνησίας, και της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου, η εικόνα παραμένει θολή μέχρι στιγμής και αναμένεται να ξεκαθαρίσει προς το τέλος του μήνα. «Ξεκινάμε με πολλές υποχρεώσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συν τις άλλες υποχρεώσεις που είχαμε πριν, αλλά θα τηρήσουμε στο ακέραιο τα μέτρα. Δεν πρόκειται να ρισκάρουμε στα θέματα υγείας και ασφάλειας και ενημερώνουμε τους συναδέλφους για τα πρωτόκολλα υγείας, τα οποία θα τηρηθούν από όλους» υπογραμμίζει.

Πρωτόγνωρες οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «η φετινή σεζόν είναι πολύ δύσκολη και όχι μόνο για μας, αλλά για όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού. Ευελπιστούμε ότι θα κατορθώσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, γιατί οι πιο πολλές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές. Πιστεύω ότι στο τέλος του μήνα θα έχουμε καλύτερη εικόνα», τονίζει ο πρόεδρος.

Σημείο προβληματισμού για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε συνδυασμό με τις λοιπές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί. Όπως αναφέρει η Ευαγγελία Διανελλάκη, γενική γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Μαγνησίας «είμαστε όλοι προβληματισμένοι, γιατί χάσαμε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μας επέτρεψαν να ανοίξουμε προχθές, αντί για το Σαββατοκύριακο. Καινούργιες κρατήσεις δεν υπάρχουν, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου δεν βλέπουμε φως. Ουσιαστικά ξεκινάμε με μηδενική βάση, ευελπιστώντας ότι θα δουλέψουμε από μέσα Ιουλίου».

Στο μεταξύ, άνοιξε η πλατφόρμα για τα πιστοποιητικά υγείας, με την διαδικασία να διαρκεί μέχρι τις 5 Ιουλίου, ενώ όπως τονίζει η κ. Διανελλάκη, «για να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, απαιτούνται επιπλέον έξοδα για τους επαγγελματίες, ενώ έχουμε επιφορτιστεί με πολλές ακόμη υποχρεώσεις. Ξεκινάμε με επιπλέον έξοδα, χωρίς να ξέρουμε αν θα έχουμε έσοδα φέτος».

Κοινός ο προβληματισμός και η αγωνία των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, με το κλίμα αβεβαιότητας να επεκτείνεται σε όλη τη Μαγνησία, χερσαία και νησιωτική. «Δραματική» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο δημοτικός σύμβουλος Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης, ο οποίος διατηρεί ενοικιαζόμενα στο νησί. «Περιμένουμε να δουλέψουμε μετά τις 15 Ιουλίου, αλλά δύο μήνες δεν σώζουν την κατάσταση. Εκτιμώ ότι πολλοί ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δεν θα ανοίξουν φέτος τις επιχειρήσεις τους κι όσοι είμαστε συμβεβλημένοι με εταιρείες του εξωτερικού, βρισκόμαστε σε κατάσταση αβεβαιότητας. Ολοι είμαστε σε φάση αναμονής». Ο ίδιος εκτιμά ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα εμπεριέχουν ένα βαθμό δυσκολίας και χρειάζεται οργάνωση για να ανταποκριθεί πλήρως ο κάθε επιχειρηματίας. «Οι πιο πολλοί βιώνουν την αβεβαιότητα, υπάρχουν υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες κι όλοι κοιτάζουμε με αγωνία τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, για να δούμε τι κρατήσεις έχουμε».

Για υποτονική έως αβέβαιη κατάσταση κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο τουριστικός πράκτορας Βαγγέλης Δρόσος, που δραστηριοποιείται στη Σκόπελο. Όπως εκτιμά, σημείο εκκίνησης για όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι η 1η Ιουλίου, δεδομένου ότι ο χρόνος έναρξης των πτήσεων εξωτερικού, αποτελεί βαρόμετρο για όλους. «Θεωρώ μάλλον απίθανο να ανοίξει κάποιος την επιχείρησή του στα μέσα Ιουνίου χωρίς να υπάρχει πληρότητα. Το ίδιο ισχύει και για τα ενοικιαζόμενα. Πραγματικά δεν γνωρίζει κανείς τι να περιμένει τη φετινή χρονιά. Είναι απολύτως ρευστή η κατάσταση για όλους», επισημαίνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου