ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στις 4 Ιουλίου το πρώτο κρας τεστ για το αεροδρόμιο Σκιάθου

στις-4-ιουλίου-το-πρώτο-κρας-τεστ-για-το-32882

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη νησιωτική Μαγνησία και ειδικότερα στις Βόρειες Σποράδες για την υποδοχή των τουριστών. Η πρώτη πτήση από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, που εξυπηρετεί και τα τρία νησιά, Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο θα προσγειωθεί το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου από την Αυστρία.

«Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να λειτουργήσουμε με βάση τα νέα δεδομένα που επιβλήθηκαν από την Πολιτεία, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ακολουθώντας τον «οδηγό» που έχει ανακοινωθεί», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υπεύθυνος του αεροδρομίου Σκιάθου Στέφανος Λαμπρόπουλος.

Όμως πώς θα γίνονται οι έλεγχοι των τουριστών που κατεβαίνουν από το αεροπλάνο; Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες αρχές οι επιβάτες κατηγοριοποιούνται σε δύο ομάδες ανάλογα με τη χώρα από την οποία έρχονται. Στην ομάδα Α ανήκουν οι επιβάτες που έρχονται από Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Σ’ αυτούς θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι για κορονοϊό, κατά την άφιξη τους.

Για την ομάδα Β στην οποία ανήκουν οι ταξιδιώτες από Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά διαγνωστικοί έλεγχοι για COVID-19, κατά την άφιξή τους.

Ανεξαιρέτως βέβαια σ’ όλους όσους προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Σκιάθου θα δίδεται έντυπο πληροφοριακών στοιχείων επιβατών, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν και να παραδώσουν στις τοπικές αρχές.

Οι επιβάτες που θα έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19,είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Δύο γιατροί για τεστ

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Σκιάθου Γιάννη Ριζοδήμο για τη διενέργεια των δειγματοληπτικών ελέγχων για COVID- 19 έχει αποφασιστεί την ευθύνη να έχουν δύο γιατροί οι οποίοι εκπαιδεύονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τη διαχείριση τυχόν περιστατικών θετικών κρουσμάτων που θα προκύψουν στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων έχει αναλάβει το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, μέχρι να προετοιμαστεί βέβαια η διακομιδή τους στο Νοσοκομείο αναφοράς που είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Τις επόμενες μέρες σύμφωνα πάντα με τον κ. Ριζοδήμο αναμένεται στη Σκιάθο και ο εξοπλισμός μοριακού ελέγχου που θα χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια των τεστ.

Τριήμερη άσκηση ετοιμότητας

Το ΕΚΑΒ, πάντως ενόψει της γενικής προετοιμασίας στα νησιά, βάσει του πανελλαδικού σχεδίου δράσης του, προγραμματίζει τριήμερη άσκηση ετοιμότητας στις Β. Σποράδες.

Με βάση το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, αύριο Πέμπτη 18 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων του υγειονομικού προσωπικού του περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου και παράδοση νέου ασθενοφόρου από το παράρτημα του ΕΚΑΒ Λάρισας.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 19 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων του Υγειονομικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου αλλά και των στελεχών του Λιμενικού Τμήματος Σκοπέλου σχετικά με τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2, ενώ το Σάββατο 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων του Υγειονομικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Σκιάθου αλλά και των στελεχών του τοπικού Λιμεναρχείου σχετικά με τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου