ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τριήμερο με χαμηλές πληρότητες σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια

τριήμερο-με-χαμηλές-πληρότητες-σε-σύγ-51502

Περί τα 50 ξενοδοχεία λειτουργούν στη Μαγνησία, με την κίνηση να αγγίζει το 50% μέχρι στιγμής

Πρωτόγνωρα τα δεδομένα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος στη Μαγνησία, με τα ποσοστά πληρότητας να κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 40% και 50%, ανάλογα με τις μονάδες που λειτουργούν. Οι ελπίδες των ξενοδόχων, πάντως, έχουν εναποτεθεί στις αφίξεις της τελευταίας στιγμής, με την προσδοκία ότι τα ποσοστά πληρότητας θα αυξηθούν σταδιακά και θα κυμανθούν μεταξύ 65% και 70%.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ολοι προσβλέπουν σε μια τονωτική ανάσα και αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία το «μούδιασμα» που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, ελπίζοντας ότι η εκκίνηση της σεζόν, περί τα μέσα Ιουνίου, θα βρει την συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων στις επάλξεις.

Σε 50 υπολογίζονται κατ’ εκτίμηση τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει, μέχρι στιγμής, για να υποδεχθούν τους πρώτους επισκέπτες σε σύνολο 300 περίπου, με τον χρόνο έναρξης των υπολοίπων να τοποθετείται από 15 Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου.

Η τουριστική εικόνα του φετινού τριημέρου απέχει παρασάγγας από τη «ζωηρή εκδρομική κίνηση» που καταγραφόταν σε πρωτοσέλιδο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ του 1990, πριν από τριάντα ακριβώς χρόνια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ξενοδόχων, οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι πρωτοφανείς, καθώς τόσο μικρά ποσοστά κρατήσεων δεν είχαν σημειωθεί ούτε στην καρδιά της οικονομικής κρίσης.

«Οι ξενοδόχοι έβαλαν για μια ακόμη φορά πλάτη και άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους με μηδενικές ή ελάχιστες κρατήσεις, για να στηρίξουν τον τουρισμό και την τοπική οικονομία» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Γιώργος Ζαφείρης.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι το «μούδιασμα» που παρατηρείται στις κρατήσεις θα είναι παροδικό και το τριήμερο θα ενισχυθεί από τις αφίξεις της τελευταίας στιγμής.

Αποδέκτες της νέας τάξης πραγμάτων γίνονται τα ελάχιστα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «το φετινό τριήμερο αναμένεται να καταγράψει την χαμηλότερη πληρότητα των τελευταίων ετών».

Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γρηγόρης Κοντορίζος, ανέφερε από την πλευρά του ότι «υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, αλλά κρατήσεις δεν υπάρχουν. Ξεκινήσαμε να βλέπουμε λίγο φως στον ορίζοντα, αλλά προς το παρόν οι κρατήσεις είναι ελάχιστες.

Ευελπιστούμε, ωστόσο, ότι κάτι θα αλλάξει μετά τις 15 Ιουλίου». Ευχή και προσδοκία των ξενοδόχων είναι να παρέλθει γρήγορα το «μούδιασμα» στις κρατήσεις και να επανέλθει στα αναμενόμενα επίπεδα η ροή. «Είμαστε από τους προορισμούς που πιστεύουμε ότι θα προτιμήσουν κυρίως οι Ελληνες, αλλά και τουρίστες από το εξωτερικό. Στην παρούσα έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στις αφίξεις της τελευταίας στιγμής», υπογράμμισε ο κ. Κοντορίζος.

Μάλλον υποτονική η εικόνα που καταγράφεται την ίδια στιγμή στα νησιά, με ελάχιστα ξενοδοχεία, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, να ανοίγουν για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και τη συντριπτική πλειονότητα να ανοίγει μετά τις 15 Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Προβληματισμένη εμφανίστηκε η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη, η οποία ανέφερε ότι «τα εποχιακά ανοίγουν θεωρητικά μετά τις 15 Ιουνίου, αλλά αμφιβάλλω αν θα ανοίξουν πριν την 1η Ιουλίου, γιατί η έναρξη λειτουργίας εναρμονίζεται με το πρόγραμμα πτήσεων στο αεροδρόμιο της Σκιάθου. Λαμβάνοντας υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα, την ενεργοποίηση των κρατήσεων και τη διευθέτηση των απαραίτητων λεπτομερειών, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα ρισκάρουν να ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δίνεται έμφαση από τους ξενοδόχους στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ τόνισε ότι «είναι ελάχιστες μέχρι στιγμής οι κρατήσεις από το εξωτερικό», τις οποίες χαρακτήρισε «εικονικές», διότι δεν είναι γνωστός ακόμη ο χρόνος έναρξης των πτήσεων από κάθε χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου