ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Βουτιά» στην οικοδομική δραστηριότητα στη Σκόπελο

βουτιά-στην-οικοδομική-δραστηριότ-52562

Μείωση 80% προκάλεσε η πανδημία, με τους οικοδόμους της Σκοπέλου να καταβάλλουν τιτάνιο αγώνα

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι οικοδόμοι των τουριστικών περιοχών λόγω της καθοδικής πορείας που σημειώνεται στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, με τη μείωση να αγγίζει το 80%. Εξαιρετικά προβληματισμένοι οι οικοδόμοι των νησιωτικών περιοχών, καθώς μετά από περίοδο σταδιακής ανάκαμψης η πανδημία επέφερε ένα ακόμη δυνατό πλήγμα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δραματική χαρακτηρίζει τη μείωση που παρατηρείται στις οικοδομικές δραστηριότητες ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Σκοπέλου Ευάγγελος Ι. Κορέντης, ενώ σημειώνει ότι τα δεδομένα ήταν τελείως διαφορετικά στο διάστημα πριν από την πανδημία.

«Μέχρι τον Δεκέμβριο υπήρχε προσφορά και ζήτηση, παρ’ όλη την κρίση. Λόγω του κορονοϊού, όμως, παρουσιάζεται τόσο μεγάλη καθίζηση, ώστε η ανοικοδόμηση στη Σκόπελο έχει χαθεί σε μεγάλο ποσοστό», είπε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι πολλοί συνάδελφοί του, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την συνταξιοδότηση, δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα ένσημά τους και γι’ αυτό «κάνουμε τιτάνιο αγώνα για την αναγνώριση των υπέρ αγνώστων ενσήμων, που δικαιούται ο οικοδόμος από το ελληνικό κράτος» υπογράμμισε.

Αναλύοντας τη σημασία των υπέρ αγνώστων ενσήμων, ανέφερε ότι κατά τη διαδικασία της νομιμοποίησης ενός κτίσματος ο ιδιοκτήτης καταβάλλει το ανάλογο αντίτιμο στο ΙΚΑ για τη μορφή των ενσήμων. «Αν δεν καταβληθούν τα υπέρ αγνώστων ένσημα, αν δεν καταβληθούν στους συναδέλφους μας, δυστυχώς θα έχουμε μια νέα γενιά μη συνταξιούχων» τόνισε ο πρόεδρος.

Σε μια περίοδο που οι οικοδόμοι των τουριστικών περιοχών βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, με τις εργασίες ανακαίνισης να έχουν μειωθεί κατακόρυφα λόγω της πανδημίας, η εξασφάλιση του μεροκάματου καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. «Χάσαμε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο» είπε ο πρόεδρος, για να προσθέσει ότι λόγω του αναγκαστικού lock down των ξενοδοχείων, στη διάρκεια ισχύος των απαγορευτικών μέτρων, μειώθηκαν κατακόρυφα και οι εργασίες ανακαίνισης.

Διάβημα προς τον Δήμο Σκοπέλου έκανε, τέλος, το τοπικό Σωματείο Οικοδόμων, ζητώντας την δραστηριοποίηση και την αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού στα έργα μικρής κλίμακας του νησιού. «Κάναμε διάβημα προς τον Δήμο Σκοπέλου και μετά από πιέσεις δέχτηκε, οι συνάδελφοι που πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι εγγεγραμμένοι στην εφορία, μετά από νόμιμο και διαφανή διαγωνισμό που απαιτήσαμε για οποιαδήποτε μικροέργα γίνονται στην Σκόπελο, να δίνονται με πλήρη διαφάνεια προσφορές και να γίνεται ανάληψη από ντόπιους οικοδόμους» υπογράμμισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου