ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Κίνητρο το μειωμένο εισιτήριο»

κίνητρο-το-μειωμένο-εισιτήριο-68089

Ελπίδες για προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών τη φετινή περίοδο

Θετικό μέτρο χαρακτηρίζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού τη μείωση του ΦΠΑ στα μεταφορικά μέσα, ενώ υπογραμμίζουν ότι αποτελεί κίνητρο για να ταξιδέψουν περισσότεροι τουρίστες στον τόπο διακοπών της επιλογής τους. Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ, που μειώνεται στο 13% σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αστικά, υπεραστικά, πλοία και αεροπλάνα, αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στους επιβάτες, που είτε έχουν επιλέξει τόπο διακοπών, είτε βρίσκονται υπό σκέψη.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η μείωση του κόστους μετακίνησης για το επιβατικό κοινό εκτιμάται ότι ικανοποιεί πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του τουρισμού, καθιστώντας πιο ελκυστικές τις υπηρεσίες μεταφοράς σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για όλους.

Θετικές σκέψεις και ανάλογα σχόλια προκαλεί σε πρώτη ανάγνωση το συγκεκριμένο μέτρο ελάφρυνσης που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του τουρισμού και την τόνωση της οικονομίας.

Καταθέτοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την άποψή της, η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμένου υπογράμμισε κατ’ αρχήν: «Θέλουμε να δούμε κατά πόσο θα φτάσει στον επιβάτη αυτή η μείωση». Παράλληλα ανέφερε ότι ενδεχομένως δεν θα είναι μεγάλη η διαφοροποίηση στα αεροπορικά εισιτήρια, αλλά θα αποτυπωθεί περισσότερο στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. «Το κυρίαρχο και βασικό ζήτημα είναι η επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει. Αν ο κόσμος αποφασίσει να ταξιδέψει, έχουμε μια ελπίδα ότι κάπως θα κινηθεί ο τουρισμός. Σίγουρα αν ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ μεταφερθεί στον πελάτη, θα είναι ένα μέτρο ελάφρυνσης. Δεν γνωρίζουμε όμως αν θα δει την διαφορά ο πελάτης», τόνισε.

Δύσκολη και αβέβαιη χαρακτηρίζει την φετινή τουριστική σεζόν ο Μανώλης Κανταράκιας, πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων της Σκιάθου, υπογραμμίζοντας ότι οι φθηνότερες τιμές εισιτηρίων είναι ένα κίνητρο για να ταξιδέψουν περισσότεροι τουρίστες στο νησί στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Περιγράφοντας την τωρινή κατάσταση υπογραμμίζει ότι «είμαστε σε αναμονή για την έναρξη των πτήσεων εξωτερικού», με έκδηλη την αγωνία για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Με τις ελπίδες και το βλέμμα στραμμένα στους έλληνες και τους Βαλκάνιους τουρίστες, οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων βρίσκονται σε αναμονή, καθώς δεν έχουν εικόνα πως θα συνεχιστεί σεζόν και ποιά δεδομένα θα διαμορφωθούν. Περιμένοντας το άνοιγμα των πτήσεων εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, ο πρόεδρος εκφράζει την αγωνία του για τις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν φέτος και υπογραμμίζει ότι κάθε μέτρο ελάφρυνσης για τον επαγγελματία και μείωσης της τιμής για τον επιβάτη – επισκέπτη, είναι κίνητρα για την ενίσχυση του τουρισμού.

Σημαντικό χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο μέτρο η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη και υπογραμμίζει πως «η έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων είναι ένα κίνητρο για να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο στα νησιά». Σύμφωνα με την θέση της προέδρου είναι «το κλειδί για την προσέλευση των τουριστών στα νησιά και πολύ σημαντικό κίνητρο ταυτόχρονα». Σχολιάζοντας την τουριστική σεζόν στην ευρεία της διάσταση, υπογραμμίζει ότι «μετά το άνοιγμα των συνόρων η κίνηση θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις της κάθε χώρας και την πορεία των κρουσμάτων». Παρά την ανασφάλεια που βιώνουν όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, η πρόεδρος εκφράζει την αισιόδοξη σκέψη ότι «η ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει μετά το δίμηνο lockdown θα αποδειχθεί πιο ισχυρή από τον προβληματισμό που επικρατεί, γιατί η Ελλάδα είναι χώρα που προσφέρει ασφάλεια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου