ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Ορατότης μηδέν» για τους ξενοδόχους στη Μαγνησία

ορατότης-μηδέν-για-τους-ξενοδόχους-77190

Σύγχυση προκαλούν οι αντικρουόμενες πληροφορίες για το πότε θα ανοίξουν τα καταλύματα – Στα «τυφλά» οι επαγγελματίες του κλάδου στις παραθαλάσσιες περιοχές του Πηλίου – SOS εκπέμπουν από τις Β. Σποράδες

Στο άγνωστο κινούνται οι ξενοδόχοι στη Μαγνησία. Η αναμονή των οριστικών ανακοινώσεων από την Πολιτεία για τα πρωτόκολλα, που θα ισχύσουν φέτος για τον τουρισμό, εντείνει το «μαρτύριο της σταγόνας» για ολόκληρο τον κλάδο. Oι επαγγελματίες βρίσκονται ουσιαστικά στα σκοτάδια. «Δεν πάμε για κέρδος, αλλά για να μειώσουμε τη μεγάλη ζημιά, που έχουμε υποστεί», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι επισημάνσεις τους μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ. Αγωνία, προβληματισμός, αλλά και ανοιχτά μέτωπα συνθέτουν ένα σκηνικό πρωτόγνωρης ανασφάλειας για όλους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι αντικρουόμενες πληροφορίες για το πότε θα ανοίξουν ειδικά οι εποχικές τουριστικές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το άνοιγμα θα γίνει 8 Ιουνίου και άλλες 10 Ιουνίου, επιτείνουν τη σύγχυση. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα το μόνο σίγουρο είναι η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης βάσης από την 1η Ιουνίου.

Τόσο στη χερσαία Μαγνησία, όσο και στα νησιά, με δεδομένη τη μικρή φετινή τουριστική περίοδο, οι επαγγελματίες έχουν στόχο να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους επισκέπτες, για να μπορέσουν να «ισοφαρίσουν» σε έναν βαθμό τη χασούρα. Πώς όμως να γίνει αυτό, όσο παραμένει θολό το τοπίο σχετικά με το πότε θα σηκώσουν ξανά τα αεροσκάφη τους οι αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού;

Για τους ξενοδόχους αυτό θεωρείται κομβικό σημείο, το Α και το Ω, αφού οι αεροπορικές πτήσεις από κάθε χώρα θα καθορίσουν εν πολλοίς και την προέλευση των τουριστών, που θα πατήσουν το πόδι τους στη Μαγνησία.

Επιπροσθέτως ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, για το οποίο χρειάζονται πολλές διευκρινίσεις, είναι ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί σειρά από πρωτόγνωρα μέτρα, τα οποία θα κάνουν δύσκολη τη λειτουργία τους, τη στιγμή που ήδη έχουν χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας των επισκεπτών.

Γι’ αυτό, όπως λένε, πρέπει η Πολιτεία αφενός να αποσαφηνίσει άμεσα πότε θα ανοίξουν επίσημα, αλλά και όλο το εύρος των μέτρων που θα συνοδεύουν τη λειτουργία τους, αφετέρου να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, δηλαδή ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Χωρίς απάντηση παραμένει και το ερώτημα πότε θα μπορούμε να ταξιδέψουμε. Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω των χαμηλών κρουσμάτων κορονoϊού και του επιδημιολογικού της προφίλ, ωστόσο εκπρόσωποι του κλάδου επιμένουν πως τίποτα ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» παρά τις συστάσεις της Κομισιόν για να ανοίξουν σταδιακά τα σύνορα μεταξύ των χωρών μελών. Για παράδειγμα Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία μέχρι σήμερα δείχνουν να μην έχουν πειστεί να ανοίξουν τα σύνορα και να επιτρέψουν στους πολίτες τους να ταξιδέψουν για τουρισμό στο εξωτερικό.

Αυτές οι χώρες όμως τροφοδοτούσαν με πολλούς τουρίστες τόσο τη χερσαία Μαγνησία, όσο κυρίως τις Β. Σποράδες τα προηγούμενα χρόνια.

Πήλιο: «Τοπίο στην ομίχλη» η επαναλειτουργία

Εντονα δυσαρεστημένος και σε έντονο ύφος ο Πάρις Κονιόρδος επισημαίνει πως «όλα κινούνται στον αυτόματο πιλότο. Ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Μία ακούμε ότι θα ανοίξουμε στις 8 Ιουνίου, χθες ακούσαμε ότι μπορεί να είναι και 10 του μήνα. Κανείς δεν ξέρει τίποτα. Τα ξενοδοχεία όμως δεν είναι περίπτερα, τη μία μέρα να ανακοινώσουν ότι μπορούμε να ανοίξουμε και την άλλη αυτό να γίνει. Χρειάζεται μία προετοιμασία», προσθέτει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Επιπροσθέτως όμως ο κ. Κονιόρδος βάζει στον δημόσιο διάλογο ακόμη ένα θέμα για προβληματισμό, που αφορά κυρίως στις μονάδες του Πηλίου. «Μας έχουν τσουβαλιάσει όλους μαζί. Και όμως οι ξενοδοχειακές μονάδες του Πηλίου δεν έχουν καμία σχέση με τις μονάδες της Ρόδου ή της Κρήτης. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε τα ίδια πρωτόκολλα ή να μας ζητάνε να εφαρμόσουμε το ίδιο πλαίσιο μέτρων προστασίας επισκεπτών και προσωπικού;» αναρωτιέται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Θανάσης Σπύρου. «Εχουμε δεχθεί πολύ μεγάλο πλήγμα. Θα προσπαθήσουμε με όσες δυνάμεις έχουμε να αντεπεξέλθουμε και να πάρουμε ένα κομμάτι από την «πίτα του τουρισμού». Πρέπει όμως το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε να είναι ξεκάθαρο για να γνωρίζουμε αν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε ή όχι», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σε αχαρτογράφητα νερά… οι Β. Σποράδες

Στη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι επαγγελματίες του ξενοδοχειακού τομέα, ενώ έχουμε φτάσει στα μέσα Μαΐου, δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους με σιγουριά.

Βρίσκονται δίχως υπερβολή σε «αναμμένα κάρβουνα». Τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή σχεδόν όλοι γνώριζαν το 80% του πελατολογίου που περίμεναν. Τα πακέτα είχαν συμφωνηθεί σε συνεννόηση με τους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού και έτσι οι ίδιοι μπορούσαν να προγραμματίσουν το προσωπικό που θα χρειαστούν για να λειτουργήσουν, είχαν κάνει τις ανάλογες προμήθειες και επιπλέον είχαν διαμορφώσει έτσι τις μονάδες τους για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι.

Ολα τα παραπάνω σήμερα είναι στον «αέρα». Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι tour operators θα αρχίσουν να κλείνουν συμφωνίες τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, αφού πρέπει να ξεκαθαριστεί τι μέλλει γενέσθαι με την άρση περιορισμών μετακινήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με δεδομένο ότι τα νησιά των Β. Σποράδων σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό βασίζουν το πελατολόγιό τους σε χώρες όπως η Βρετανία και η Ιταλία, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τον ιό και μέχρι στιγμής, δεν έχουν αποφασίσει τελεσίδικα αν θα ανοίξουν τα σύνορα ώστε να επιτραπούν τα ταξίδια στο εξωτερικό, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Οι επιχειρηματίες βρίσκονται εν αναμονή όλων των σχετικών μέτρων και ανακοινώσεων της κυβέρνησης, όπως λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ιδιοκτήτης του εμβληματικού «Σκιάθος Παλλάς» Αρης Δερβένης ο οποίος εκφράζει την ελπίδα να μπορέσουν τελικά να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία.

Ο κ. Δερβένης υπογραμμίζει ότι «η Σκιάθος θα είναι έτοιμη» και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις που θα ζητηθούν από την πολιτεία. «Αισιοδοξούμε ότι στο τέλος δεν θα χαθεί ολοκληρωτικά η χρονιά», συνεχίζει ο ίδιος, συμπληρώνοντας όμως ότι η Πολιτεία θα πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους επισκέπτες, καθώς ο τουρισμός είναι ο «πνεύμονας» της οικονομίας, στηρίζοντας παράλληλα τον κλάδο με συγκεκριμένα μέτρα.

«Αν δεν υπάρξουν κάποιες συνδυαστικές κινήσεις, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Δεν είναι καλά τα πράγματα. Τουρισμός και καραντίνα δεν γίνεται», συνέχισε ο ίδιος, εξηγώντας πως δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα Γερμανός, που θα έρθει για τουρισμό στη Σκιάθο, να τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών. «Τι διακοπές θα κάνει και για ποιο λόγο να έρθει;» αναρωτήθηκε, θέλοντας να καταδείξει την ασάφεια αφενός, αφετέρου τις εκ διαμέτρου αντίθετες εισηγήσεις που διαρρέουν κάθε μέρα είτε από την Κομισιόν, είτε από διάφορους εγχώριους φορείς, προκαλώντας έντονο προβληματισμό.

«Βρισκόμαστε καθημερινά και συζητάμε μεταξύ μας σε ένα γενικό πλαίσιο όμως, αφού περιμένουμε τις οδηγίες της Πολιτείας για να κινηθούμε ανάλογα. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν ακόμη και το πρόβλημα είναι πως δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, αφού η κρίση είναι παγκόσμια και υπάρχουν θέματα ανοιχτά σε άλλες χώρες, που επηρεάζουν άμεσα το κομμάτι του τουρισμού στην Ελλάδα», υπογράμμισε με τη σειρά της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαρία Διαμαντή.

Επιπλέον δυσκολίες

Τους ξενοδόχους του συμπλέγματος των Β. Σποράδων επίσης προβληματίζουν οι διατάξεις, που έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο της Κομισιόν για τον τουρισμό και θέτουν ως προϋπόθεση ο τουριστικός προορισμός να έχει νοσοκομείο, που θα μπορεί να διαχειριστεί ύποπτα κρούσματα κορονοϊού ή κρούσμα θετικό στον κορονοϊό, εξέλιξη που προβληματίζει ξενοδόχους και ανθρώπους του τουρισμού στα νησιά των Β. Σποράδων, που η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι σε τέτοια επίπεδα να μπορεί να «σηκώσει ένα τέτοιο βάρος», όπως τονιζόταν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ετσι δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα: «Τι θα γίνει εάν τουρίστας παρουσιάσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ξενοδοχείο; Πώς διασφαλίζεται το ξενοδοχείο, αφού όπως γίνεται αντιληπτό αν αυτό γίνει γνωστό, ενδεχομένως υπό τον φόβο της μετάδοσης μπορεί να ακυρωθούν άλλα πακέτα ή ακόμη να αποχωρήσουν άλλοι τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στο συγκεκριμένο κατάλυμα», αναρωτιόταν η κ. Διαμάντη στη συνέχεια της συζήτησης με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αντιδράσεις υπάρχουν και για το θέμα των voucher, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε απλά να υπενθυμίσει στις χώρες πως αποτελεί υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν το δικαίωμα του καταναλωτή να ζητήσει επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση που ακυρωθεί η πτήση του, ενώ για τα voucher επισήμανε πως πρέπει να αποτελούν προαιρετική επιλογή και να γίνουν απλά πιο ελκυστική επιλογή για τους επισκέπτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου