ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για «Πρωτέα»

εξαντλήθηκαν-τα-εισιτήρια-για-πρωτέ-80050

Προβλήματα με τις μετακινήσεις – Μόνο με θαλάσσια ταξί πλέον οι μεταφορές από και προς Β. Σποράδες – Βροχή τα τηλέφωνα στα ναυτιλιακά γραφεία – Σε απελπισία οι πράκτορες

Κλεισμένες εδώ και δύο ημέρες και μέχρι τέλος Μαΐου είναι όλες οι θέσεις στον πλοίο της ακτοπλοϊκής γραμμής Βόλος – Β. Σποράδες «Πρωτέας», βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου για μετακινήσεις στα νησιά. Επαγγελματίες με επιχειρήσεις δεν μπορούν να μετακινηθούν στις Β. Σποράδες. Αντίστοιχα, κάτοικοι των νησιών, ακόμη και αν επείγονται να ταξιδέψουν, όπως για λόγους υγείας, είναι αδύνατο να μετακινηθούν προς Βόλο.

Ναυτιλιακοί πράκτορες που μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ περιέγραψαν απελπιστική κατάσταση. Ακόμη και να επιτραπούν οι μετακινήσεις στα νησιά στις 25 Μαΐου, δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για εξυπηρέτηση. Πολίτες τηλεφωνούν καθημερινά στα πρακτορεία για να ενημερωθούν για τυχόν ακύρωση. Επαγγελματίες που χρειάζεται να μεταβούν για εργασίες στα νησιά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ο ναυτιλιακός πράκτορας Γεράσιμος Κατσούρης λέει ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή δρομολόγια για τις Βόρειες Σποράδες εκτελεί μόνο ο «Πρωτέας». Βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο μπορεί να μεταφέρει μόνο 52 επιβάτες, ενώ η χωρητικότητά του είναι για 372. Το πλοίο εκτελεί πέντε δρομολόγια την εβδομάδα. Ετσι με το σύνολο των δρομολογίων του είναι σαν να κάνει ένα δρομολόγιο την εβδομάδα υπό κανονικές συνθήκες.

«Μόνο οι 10 – 15 επιβάτες που μετακινούνται σε κάθε δρομολόγιο είναι οδηγοί φορτηγών. Τα υπόλοιπα 37 εισιτήρια ποιος να τα πρωτοπάρει για να ταξιδέψει στα νησιά;», διερωτάται.

Μάλιστα, από την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων που θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά, καθώς πρέπει να παρουσιαστούν στα πόστα των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν τον Ιούνιο. Υπάρχουν μεγάλος προβληματισμός και αγωνία, περιγράφει ο ίδιος.

Η εξυπηρέτηση των νησιών γίνεται μόνο με τον «Πρωτέα», καθώς το «Express Σκιάθος» θα αρχίσει δρομολόγια πιθανότατα την 1η Ιουνίου. Οι ναυτιλιακοί πράκτορες αναμένουν να επαναδρομολογηθεί το δεύτερο πλοίο, να ελευθερωθούν οι γραμμές και να γίνονται δρομολόγια από τα πλοία έστω με το 50% που προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο, γνωρίζοντας ότι και πάλι θα προκύψουν προβλήματα αν παρουσιαστεί υποτυπώδης κίνηση.

Τα ναυτιλιακά γραφεία μετρούν μεγάλες απώλειες. Το σύστημα δεν εμφανίζει εισιτήρια.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες διαμαρτύρονται. Για να ταξιδέψει κανείς αυτή τη στιγμή από τα νησιά των Β. Σποράδων ή το αντίστροφο χρειάζεται να χρησιμοποιήσει θαλάσσιο ταξί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

«Μας ρωτούν καθημερινά αν έχει ανοίξει κάποια θέση. Εδώ και δύο – τρεις ημέρες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Πώς να τους αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο», επισημάνθηκε από άλλο πρακτορείο.

Επισημαίνεται ότι από 18 Μαΐου ξεκινούν οι μετακινήσεις σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη με τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Η μετάβαση στα νησιά ενδεχομένως θα επιτραπεί στις 25 Μαΐου. Η ημερομηνία θα κριθεί από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή μετάβαση στα νησιά επιτρέπεται σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους επιχειρήσεων που έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους. Η μετακίνηση γίνεται μόνο με έγγραφη δήλωση των αυτοαπασχολούμενων και εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου