ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εκδήλωση για την αντιφασιστική νίκη των λαών στη Σκιάθο

εκδήλωση-για-την-αντιφασιστική-νίκη-τ-84141

Σε μία λιτή εκδήλωση, αντιπροσωπεία της ΚΟ Σκιάθου του ΚΚΕ κατέθεσε λουλούδια στο Ηρώο των νεκρών από τις κατοχικές δυνάμεις στην παραλία της Σκιάθου, αλλά και στην παλιά Ασφάλεια (πλησίον πλατείας Τριών Ιεραρχών).

Σε σχετική ανακοίνωση της ΚΟ Σκιάθου γίνεται αναφορά στη συμβολή του νησιού στον αντιστασιακό αγώνα και μνημονεύονται οι επτά Σκιαθίτες, Κουτσουρής Γεώργιος, Κοψιδάκης Γιάννης, Πολυχρόνης Κώστας, Στιβαχτής Ελευθέριος, Τζανιάκος Παναγιώτης, Τσουρός Ελευθέριος, Χασάπογλου Σταύρος, που σκοτώθηκαν στα βουνά της Πίνδου κατά τη διάρκεια της κατοχής. Αναφορά επίσης γίνεται στο δίκτυο διάσωσης και διαφυγής που είχε οργανωθεί στη Σκιάθο και έτσι διασώθηκαν 2000 στρατιώτες, αλλά και στη δυναμική οργάνωση του ΕΑΜ που είχε δημιουργηθεί στο νησί με τη συμμετοχή 200 νέων που κατετάγησαν στον μάχιμο ΕΛΑΣ και πολέμησαν στο Πήλιο, την κεντρική Ελλάδα και στη συνέχεια πήραν μέρος στη Μάχη της Αθήνας.

Τέλος γίνεται μνεία στις δύσκολες ώρες που πέρασε το νησί τα ξημερώματα της 23 Αυγούστου 1944, όταν Γερμανοί και ταγματασφαλίτες κατέκλυσαν με καταδιωκτικά σκάφη το νησί, πυρπόλησαν σπίτια αναζητώντας αντάρτες στο νησί. Τότε έχασαν τη ζωή τους τρία νέα παιδιά από τις σφαίρες των Ναζί, ενώ ανοιχτά της Αλοννήσου οι ναζί έπνιξαν 6 αιχμαλώτους που είχαν πάρει από τη Σκιάθο. Η Σκιάθος επίσης θρηνεί τον θάνατο ενός 17χρονου Επονίτη, του Δαμιανού Βογιατζή, τον οποίο σκότωσαν στο ξύλο μετά την απελευθέρωση Ελληνες, σύμφωνα με την ΤΟ Σκιάθου του ΚΚΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου