ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναμονή για τη νέα σεζόν

αναμονή-για-τη-νέα-σεζόν-86157

Προετοιμασίες για το καλοκαίρι, με προβληματισμό για την κίνηση στα νησιά

Διστακτικά άρχισαν οι προετοιμασίες για τη θερινή σεζόν στα νησιά των Βορείων Σποράδων, με τους επιχειρηματίες να περιμένουν το σήμα εκκίνησης και τα μέτρα στήριξης για τον τουρισμό από την κυβέρνηση. Ο προβληματισμός και η αγωνία πολλαπλασιάζονται όσο διαρκούν τα ειδικά μέτρα απαγόρευσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με την αναστολή των πτήσεων εξωτερικού να βρίσκεται σε ισχύ.

H άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα θα γίνει στις 18 Μαΐου, ενώ προς τα νησιά θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα πότε θα αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης. Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς επαγγελματίες που προέρχονται από άλλες περιοχές και επιθυμούν να μεταβούν στα νησιά για να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους, βρήκε απάντηση διά στόματος του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Οπως ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αυτή τη στιγμή μπορούν να μεταβούν στα νησιά μόνιμοι κάτοικοι, ιατρικό, νοσηλευτικό, στρατιωτικό, δημοσίων έργων και έκτακτο προσωπικό.

Στη συνέχεια και σε πρώτη φάση, εφόσον ανοίγει η εστίαση την 1η Ιουνίου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα μπορούν να μεταβούν στα νησιά οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τα συνεργεία επισκευών τους. «Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων», συμπλήρωσε.

Και ενώ γίνεται πολύς λόγος για την έναρξη της τουριστικής σεζόν, πολλά σενάρια ακούγονται, με την αισιόδοξη πλευρά να κάνει λόγο για σεζόν τριών μηνών, με αφετηρία τον Ιούλιο, ενώ όσοι θέλουν να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους, θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στα νησιά σύμφωνα και με δήλωση του υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα.

«Μπορεί όποιος θέλει να καταθέσει το αίτημα του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να μετακινηθεί», είπε ο υφυπουργός Τουρισμού μιλώντας στον Θέμα 104,6 και εξήγησε ότι όσοι ανοίγουν 1 Ιουνίου, δηλαδή εκείνοι που έχουν επιχειρήσεις εστίασης ή ξενοδοχεία δωδεκάμηνης βάσης, θα μπορούν να μετακινηθούν για να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους.

«Είναι αλήθεια, το θέσαμε το θέμα και μας διαβεβαίωσαν ότι εφόσον καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα θα τους δοθεί άδεια μετακίνησης», ανέφερε ο Μάνος Κόνσολας. «Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι είναι ένας ρεαλιστικός στόχος είναι η 1η Ιουλίου (σ.σ. για το άνοιγμα ξενοδοχείων) που σε αυτό έχουμε εστιάσει τη δυναμική μας, θα πρέπει να υπάρξει και μια έγκαιρη προετοιμασία των ανθρώπων του Τουρισμού», είπε και τόνισε ότι «υπάρχει η κατανόηση από την πολιτεία να γίνει αυτό».

Απρόβλεπτες παραμένουν, στο μεταξύ, οι επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς δεν είναι γνωστό ακόμη πόσες και ποιες εποχιακές επιχειρήσεις των Βορείων Σποράδων θα λειτουργήσουν φέτος, κάτω από το βάρος της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Κατ’ επανάληψη έχουν εκφράσει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον προβληματισμό τους οι ξενοδόχοι και οι δήμαρχοι των νησιών, θέτοντας καίρια ερωτήματα σχετικά με το υγειονομικό πρωτόκολλο και τα προληπτικά μέτρα που θα ληφθούν για την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών από την πόρτα του σπιτιού τους, μέχρι την είσοδο του ξενοδοχείου, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης.

Το ίδιο ζήτημα απασχολεί, στο μεταξύ, το σύνολο των επαγγελματιών του τουρισμού, με το ερώτημα πότε θα ανοίξουν οι αεροπορικές γέφυρες με το εξωτερικό, να ακούγεται έντονα στα σοκάκια των Βορείων Σποράδων.

Ολοι, πάντως, κάνουν λόγο για «πρωτοφανείς καταστάσεις», σε «αχαρτογράφητα νερά», χαρακτηρίζοντας τη φετινή σεζόν «απρόβλεπτη». Ολα θα φανούν στην πορεία, στα μέσα του καλοκαιριού κατά πάσα πιθανότητα, με την ελπίδα ότι η πανδημία δεν θα προσθέσει άλλες παράπλευρες απώλειες στις ήδη υπάρχουσες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου