ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανησυχία στα 14 αεροδρόμια της χώρας

ανησυχία-στα-14-αεροδρόμια-της-χώρας-89265

Σε ελεύθερη πτώση η επιβατική κίνηση εσωτερικού, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα

Ελεύθερη πτώση στην επιβατική κίνηση εσωτερικού στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, λόγω της πανδημίας, με τον χρόνο έναρξης των πτήσεων εξωτερικού να παραμένει άγνωστος μέχρι στιγμής.

Μείωση 54,6% παρουσιάζει η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece το πρώτο τετράμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα της μείωσης κατά 43% των πτήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η μείωση επιβατικής κίνησης τον Απρίλιο φτάνει το 99,3% με την μείωση των πτήσεων να αγγίζει, αντίστοιχα, το 88,3%. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που περιγράφουν την δραματική μείωση στα 14 αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου της Σκιάθου, τον Απρίλιο καταγράφηκαν μόλις 1.543 επιβάτες έναντι 13.233 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2020, αντίστοιχα καταγράφονται 19.044 επιβάτες έναντι 33.401 το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019.

Σε μια περίοδο που υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχε ήδη ανοίξει ο κύκλος των αφίξεων ξένων τουριστών στο αεροδρόμιο της Σκιάθου και τις Βόρειες Σποράδες γενικότερα, η πανδημία προκάλεσε δραματικές ανατροπές, μηδενίζοντας το «κοντέρ» των πτήσεων εξωτερικού μέχρι νεωτέρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό και την κίνηση στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Συνεπεία των προαναφερθέντων, η εταιρία ζήτησε από την κυβέρνηση την εφαρμογή των προβλέψεων της σύμβασης που έχει υπογράψει, σχετικά με την μετατόπιση των πληρωμών για το επόμενο έτος, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο.

Στις επιστολές που απηύθυναν προς την κυβέρνηση, οι εταιρείες που διαχειρίζονται το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια κάνουν λόγο για έσοδα που οδεύουν προς μηδενισμό, περιγράφουν τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των αερομεταφορών και προειδοποιούν ότι διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους, ενώ ζητούν ειδικά μέτρα ελάφρυνσης.

Σε ό,τι αφορά στην Fraport Greece, ειδικότερα, στις επιστολές που απευθύνονται προς τα αρμόδια υπουργεία και το ΤΑΙΠΕΔ, η εταιρεία ζητάει από την κυβέρνηση αναστολή της πληρωμής της ετήσιας αμοιβής παραχώρησης για το 2020, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, βάση της σύμβασης που έχει υπογραφεί.

Παράλληλα ζητάει αναστολή της πληρωμής της εισφοράς προς το Δημόσιο για το 2020, καθυστέρηση στην έναρξη πληρωμής της μεταβλητής αμοιβής προς το Δημόσιο κατά ένα χρόνο, δηλαδή το 2022 αντί το 2021, λόγω της προβλεπόμενης απώλειας ενός παραγωγικού έτους, καθώς και Ευρωπαϊκή/Κρατική στήριξη για την αποπληρωμή των δανείων, τα οποία οφείλονται κυρίως σε διεθνή αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ζητώντας παράλληλα να συμπεριληφθούν οι επενδύσεις αεροδρομίων σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιδότησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου