ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων ζητούν οι Δήμοι των Σποράδων

μέτρα-στήριξης-επιχειρήσεων-ζητούν-ο-103538

Οι επιπτώσεις της πανδημίας απασχόλησαν τα δημοτικά συμβούλια Σκιάθου και Σκοπέλου, με την Αλόννησο στην ίδια κατεύθυν

Εντείνονται η ανησυχία και η αβεβαιότητα των επαγγελματιών λόγω της πανδημίας που έχει προκαλέσει δυνατές αναταράξεις στον τουρισμό, με προφανείς επιπτώσεις στις Βόρειες Σποράδες. Το θέμα της πανδημίας και η ανάγκη λήψης μέτρων απασχόλησαν τα δημοτικά συμβούλια της Σκιάθου και της Σκοπέλου, σε πρόσφατες διά περιφοράς συνεδριάσεις, με τον Δήμο Αλοννήσου να βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και σε εγρήγορση για την επόμενη μέρα.

Στον Δήμο Σκιάθου τα μέτρα στήριξης αφορούν σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους σε πληγείσες επιχειρήσεις, αλλά και δημότες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βαριές επιπτώσεις της πανδημίας.

Μεταξύ των προβλεπόμενων περιλαμβάνονται απαλλαγή ενιαίων ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος, για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, καθώς επίσης απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων – εκδιδομένων και συναφών καταστημάτων για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει υποχρεωτικά την λειτουργία τους, λόγω των μέτρων.

Παράλληλα προτείνεται παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, έως την 31η Μαΐου 2020, χωρίς τόκους ή προσαυξήσεις.

Στην κατεύθυνση της λήψης απόφασης των μέτρων ελάφρυνσης που αφορούν στους πληγέντες επαγγελματίες και ο Δήμος Σκοπέλου, με το δημοτικό συμβούλιο να έχει επικυρώσει ήδη κατά πλειοψηφία σχετικό ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Σκοπέλου.

Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αγγελος Ξηντάρης πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σκοπέλου «θα λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, εξειδικεύοντας τα ποσοστά μείωσης που θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, σε δημοτικά τέλη, αιγιαλούς και όλες τις προβλεπόμενες διατάξεις βάσει νόμου».

Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται στο ψήφισμα της ΛΑΣ είναι: «Καμία απαίτηση για μισθώματα σε αυτοαπασχολούμενους που νοικιάζουν δημοτικά καταστήματα για τετράμηνο, όπως στο Ελιος, και τα σχολικά κυλικεία-μείωση μισθωμάτων για το υπόλοιπο έτος.

Μείωση 50% στο τέλος κοινοχρήστων χώρων, έκδοση άδειας κατάληψης χώρου με συμβολικό τίμημα, πληρωμή με μικρές δόσεις Αύγουστο- Σεπτέμβριο. Μείωση και των τιμών Κτηματικής και τιμών εκκίνησης πιθανών δημοπρασιών.

Κατάργηση τέλους παρεπιδημούντων και φόρου διαμονής για τους αυτοαπασχολούμενους στον τουρισμό και την εστίαση. Απαλλαγή επί τετράμηνο τιμολογίων ΔΕΥΑ για επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων που μένουν κλειστές καθώς και απαλλαγή επί τετράμηνο ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, με μείωση για το υπόλοιπο έτος.

Παράλληλα προτείνεται να μη γίνει καμιά διακοπή σε φως, νερό τηλέφωνο, ίντερνετ, να μη ληφθεί κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης σε λαϊκές οικογένειες και αυτοαπασχολούμενους, απαλλαγή ευπαθών ομάδων από δημοτικά τέλη και τιμολόγια ΔΕΥΑ, μείωση 50% για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και απαλλαγή τροφείων στους γονείς που έχουν παιδιά στον Παιδικό Σταθμό για το επόμενο τετράμηνο τουλάχιστον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου