ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δασοπροστασία με drone στην Αλόννησο

δασοπροστασία-με-drone-στην-αλόννησο-103554

Θωράκιση με τη χρήση σύγχρονου ασύρματου συστήματος στην Αλόννησο

Πρόταση για σύστημα ασύρματης προληπτικής δασοπροστασίας θα υποβάλει ο Δήμος Αλοννήσου, με στόχο τη θωράκιση του περιβάλλοντος. Στον σχεδιασμό δράσης, που προτίθεται να υλοποιήσει ο Δήμος Αλοννήσου, περιλαμβάνονται η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ασύρματης ηλεκτρονικής προληπτικής δασοπροστασίας με τη χρήση καμερών με υπέρυθρους αισθητήρες για την αναγνώριση καπνών και προμήθεια drone.

O Δήμος θα υποβάλει πρόταση για τις δασικές εκτάσεις που βρίσκονται κατά πλήρη κυριότητα στην ιδιοκτησία του, ενώ παράλληλα με την προμήθεια του καινοτόμου συστήματος ανίχνευσης, εντοπισμού, παρακολούθησης και έγκαιρης αντιμετώπισης συμβάντων πυρκαγιάς προβλέπεται η ταυτόχρονη εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου.

Συνοπτικά, στο πλαίσιο της πρότασης, ο Δήμος θα προβεί στην προμήθεια εξοπλισμού, ειδικές κάμερες, υποδομές φύλαξης, εξοπλισμό και λογισμικό κέντρων ελέγχου, σύστημα drone, δημιουργία χαρτογραφικής υποδομής GIS- καταγραφή βλάστησης και καύσιμης ύλης, δημιουργία θεματικών και επιχειρησιακών χαρτών περιοχής, εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών, δημιουργία επιχειρησιακού κέντρου, προμήθεια-εγκατάσταση και παραμετροποίηση εφαρμογής πυροπροστασίας, δημιουργία σεμιναρίων πυρκαγιάς, ετήσια συντήρηση και τεχνική υποστήριξη.

Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός εκτιμάται σε 1,2 εκ. ευρώ και το ποσοστό χρηματοδότησης θα ανέλθει στο 100% από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ η διάρκεια υλοποίησης είναι δύο χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου