ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ξενοδόχοι των Σποράδων: «Μας ανησυχεί η επόμενη μέρα»

ξενοδόχοι-των-σποράδων-μας-ανησυχεί-108221

Επαγγελματίες και φορείς των νησιών εκφράζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον προβληματισμό και την αγωνία τους

Γρίφος για γερούς λύτες η ακριβής ημερομηνία εκκίνησης της φετινής σεζόν, με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη και τους επαγγελματίες του τουρισμού να δηλώνουν ανήσυχοι και προβληματισμένοι για την επόμενη μέρα. Πολλά τα ζητήματα που εντείνουν την ανησυχία και την αγωνία των ξενοδόχων των νησιών, με τους εκπροσώπους θεσμικών φορέων να επισημαίνουν τη σημασία του υγειονομικού πρωτόκολλου και της δέσμης μέτρων θωράκισης των επιχειρήσεων σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Τα θέματα είναι πολλά, πολυσύνθετα και πολύπλευρα» αναφέρει με έμφαση ο Αρης Δερβένης, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου. Ενα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο που «πρέπει να αναπτυχθεί, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα προβλέπει. Μας ανησυχεί η επόμενη μέρα, γιατί είμαστε στο άγνωστο. Δεν υπάρχει ακόμη κάτι στον ορίζοντα. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε» είπε. Ο προβληματισμός του κ. Δερβένη είναι ευδιάκριτος στη δήλωση: «Πρέπει να γίνουν όλα συντονισμένα. Πρέπει να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα μεταφορών, να υπάρχει πλάνο ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και βιώσιμο».

Ανάλογες θέσεις διατυπώνει από την πλευρά της η Μαίρη Διαμάντη, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, η οποία δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη αφενός, αφετέρου ανήσυχη για την επόμενη μέρα. Απαριθμώντας τα ζητήματα προτεραιότητας, προτάσσει δύο βασικά θέματα, που μεταφράζονται σε υγειονομικά μέτρα και κίνητρα που θα συμβάλλουν στην οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων. «Για να υπάρχει συνέχεια, πρέπει να υπάρχουν κάποια στάνταρ για να ξεκινήσουμε και στη συνέχεια μπορούμε να μεθοδεύσουμε τα εργασιακά θέματα. Μας φοβίζει η επόμενη μέρα, γιατί είναι απρόβλεπτο αυτό το γεγονός και πρωτόγνωρο για όλους. Ούτε οι ίδια η κυβέρνηση, ούτε η Ευρώπη είναι σε θέση να γνωρίζουν το αύριο, πόσο μάλλον εμείς που είμαστε στην αναμονή» τόνισε.

Εξαιρετικά επιφυλακτικός και συγκρατημένος εμφανίζεται ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος βλέπει άνοιγμα της σεζόν μετά τον Ιούνιο. «Υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες, πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αν κάποιοι νομίζουν ότι απλώς θα τελειώσει η πανδημία και αύριο το πρωί επανερχόμαστε σε μια κανονική φυσιολογική ζωή, νομίζω ότι πέφτουν έξω», τόνισε. Παράλληλα έκανε λόγο για μια δύσκολη χρονιά. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενοι δύο μήνες για τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό γενικότερα θα είναι κλειστοί. Αυτό εκτιμώ» υπογράμμισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου