ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εγκλωβίστηκε στον Βόλο λόγω των μέτρων

εγκλωβίστηκε-στον-βόλο-λόγω-των-μέτρω-115936

Αν και μετακινήθηκε για λόγους υγείας – Καμία διευκόλυνση από τη δημοτική αρχή για τη βεβαίωση του τόπου κατοικίας – Πήρε και πρόστιμο άσκοπης μετακίνησης

Σε απίστευτη ταλαιπωρία υποβλήθηκε 53χρονος Σκιαθίτης, ο οποίος χρειάστηκε να μετακινηθεί στον Βόλο για λόγους υγείας και εγκλωβίστηκε στην πόλη λόγω των αυξημένων μέτρων για τις μετακινήσεις στα νησιά, που στοχεύουν στον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας του Covid – 19.

Το παραπεμπτικό χαρτί του γιατρού από το Κέντρο Υγείας Σκιάθου για απαραίτητες εξετάσεις στο Νοσοκομείο Βόλου δεν έφθασε για να επιτρέψουν χθες το πρωί οι λιμενικοί στον Δημήτρη Πεζάτο να ταξιδέψει με το Εξπρές Σκιάθος για Σκιάθο, τον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

Οι λιμενικοί ήταν υποχρεωμένοι να ζητήσουν την υπόδειξη του Ε1 ή βεβαίωση ειδικής χρήσης, προκειμένου να επιτρέψουν είσοδο στο καράβι, δικαιολογητικά που ο 53χρονος δεν μπορούσε να έχει ούτως ή άλλως, καθώς για προσωπικούς τους λόγους τα τελευταία χρόνια δεν υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις.

Η σύζυγός του έτρεξε να τον βοηθήσει, να ζητήσει από τη δημοτική αρχή του νησιού μία βεβαίωση, όμως έπεσε σε τοίχο. Ο δήμαρχος του νησιού Θοδωρής Τζούμας, που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αν θα μπορούσε να βεβαιωθεί με κάποιο τρόπο ο μόνιμος τόπος κατοικίας του, απάντησε ότι η δημοτική αρχή δεν είναι υποχρεωμένη εφόσον δεν έχει το Ε1.

Καμία ηθική ευθύνη δεν κινητοποίησε τον δήμαρχο να βοηθήσει τον ταλαιπωρημένο δημότη που προσπαθούσε να αποδείξει τον πραγματικό τόπο κατοικίας του και δεν μπορούσε να το καταφέρει. Ο 53χρονος αναζητούσε λύση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που τον εξέτασε ώστε να αποδεικνύονται και με δεύτερο ιατρικό πιστοποιητικό οι ακριβείς λόγοι της μετακίνησής του.

Ο λογιστής του, όπου απευθύνθηκε για βοήθεια, μπορούσε να εκδώσει από την ΑΑΔΕ μόνο πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας που να βεβαιώνει τον τόπο κατοικίας, έγγραφο όμως που ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε να γίνει δεκτό από τους λιμενικούς με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Μάλιστα, οι λιμενικοί φέρονται να του βεβαίωσαν και πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση, όταν αποχωρούσε από το λιμάνι.

Ολη την ημέρα χθες ο 53χρονος ζούσε με τον εφιάλτη ότι δεν μπορεί να γυρίσει σπίτι του, αν και σήμερα το πρωί εκτελείται το τελευταίο δρομολόγιο του Εξπρές Σκιάθος για τα νησιά ενόψει του Πάσχα. Το επόμενο είναι την ερχόμενη Τρίτη.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στον διοικητή της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Χρήστο Κανάκη για το θέμα που ανέκυψε. Ο κ. Κανάκης διαβεβαίωσε χθες το απόγευμα ότι έχουν δοθεί οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διευθέτηση του θέματος.

Τελικά, σήμερα το πρωί ο 53χρονος ταξίδεψε για την Σκιάθο με το προγραμματισμένο δρομολόγιο του «Εξπρές Σκιάθος».

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει δώσει πολύ αυστηρές εντολές για αποτροπή άσκοπων μετακινήσεων στα νησιά των Β. Σποράδων με στόχο την προστασία τους από τον κορονοϊό κατ’ εντολή του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Η χώρα περνάει μία κρίσιμη περίοδο και δικαιολογημένα λαμβάνονται πολύ αυστηρά μέτρα. Ομως, τα μέτρα αφορούν στους ασυνείδητους που δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των ημερών και ριψοκινδυνεύουν αθώους με έκθεση στον κίνδυνο.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να δυσκολεύουν τη ζωή στους μονίμους κατοίκων των νησιών πόσο μάλλον όταν αυτοί χρειάζεται να μετακινηθούν για λόγους υγείας.

Οι προστάτες των νησιών, οι δημοτικές αρχές, έχουν τους λόγους τους να περιφρουρούν τα μέτρα πρόληψης. Εχουν καθήκον όμως τουλάχιστον ηθικό να παρεμβαίνουν για να διευκολύνουν τους δημότες τους όταν παρουσιάζονται ανάγκες και να μη λησμονούν ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν μετά και από δικά τους αιτήματα για να προστατέψουν τους δημότες τους και όχι να τους αφήνουν εκτεθειμένους σε κινδύνους μακριά από τα σπίτια τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου