ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων της Σκιάθου

μέτρα-στήριξης-επιχειρήσεων-της-σκιά-116570

Εξετάζεται παράλληλα η δυνατότητα αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων για να ενισχυθούν πληγέντες

Στην κατεύθυνση λήψης μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του νησιού, που βιώνουν τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας, κινείται ο Δήμος Σκιάθου. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των προβλεπόμενων από τον νομοθέτη, διερευνάται, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, η δυνατότητα αξιοποίησης των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου για την ενίσχυση οικογενειών του νησιού που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Τα μέτρα τέθηκαν διά περιφοράς χθες υπόψη των μελών του δημοτικού συμβουλίου Σκιάθου, συνοψίζοντας ουσιαστικά τις προτάσεις της πλειοψηφίας και τις αντίστοιχες που είχε εισηγηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας υπογράμμισε ότι «χρειάζεται συνεργασία για να τα καταφέρουμε» ενώ σημείωσε παράλληλα ότι «επί της ουσίας εφαρμόζονται όσα προβλέπει ο νομοθέτης, για να βοηθηθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις, που βιώνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας». Επιπροσθέτως, ο δήμαρχος Σκιάθου υπογράμμισε ότι «δίνεται προτεραιότητα στη στήριξη των πολιτών, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία».

Κατ’ εξοχήν τουριστικός ο Δήμος Σκιάθου, με δεκάδες επαγγελματίες να βρίσκονται στον «αέρα», καθώς δεν είναι γνωστό πότε θα ανοίξει η φετινή σεζόν, δίνει την αντίστοιχη προτεραιότητα στους επαγγελματίες που αποτελούν το κέντρο βάρους της τοπικής οικονομίας και έχουν περιέλθει σε δεινή θέση.

Στην εισήγηση, που κατέθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Λιακόπουλος και αφορά σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, επισημαίνεται ότι ο Δήμος Σκιάθου θα προβεί στα ακόλουθα μέτρα οικονομικών ελαφρύνσεων:

*Απαλλαγή ενιαίων ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού στους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος, για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους. Η απαλλαγή θα διενεργείται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, η οποία θα συνοδεύεται από αντίγραφο λογαριασμού της ΔΕΗ και αποδεικτικά για το χρόνο διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης από 14-3-2020 (ημερομηνία επίσημης ανακοίνωσης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων ΠΝΠ ΦΕΚ 64/Α/14-3-2020) και για όσο χρονικό διάστημα ισχύσουν οι περιορισμοί των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, θα διενεργηθεί συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

*Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων – εκδιδομένων και συναφών καταστημάτων για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει υποχρεωτικά την λειτουργία τους, λόγω των μέτρων. Πρόθεση του Δήμου Σκιάθου είναι να μην υπολογιστούν, να μην επιβληθούν και να μην οφείλονται τέλη υπολογιζόμενα επί των ακαθάριστων εσόδων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, θα διενεργηθεί συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

Για τους μισθωτούς των ανωτέρω επιχειρήσεων, θεσμοθετείται η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, έως την 31 Μαϊου 2020, χωρίς τόκους ή προσαυξήσεις.

Τα μέτρα ελάφρυνσης για τους δημότες Σκιάθου περιλαμβάνουν: Απαλλαγή καταβολής τροφείων για τον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Σκιάθου, τη διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών μηνός Μαρτίου 2020 και παράλειψη έκδοσης χρηματικών καταλόγων για το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας του βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης που έχει εκδοθεί. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί τροφεία εντός του διαστήματος απαλλαγής, θα διενεργηθεί κατόπιν αιτήσεως συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις τροφείων.

Επίσης προτείνεται παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, έως την 31η Μαΐου 2020, χωρίς τόκους ή προσαυξήσεις.

Τέλος, ο Δήμος Σκιάθου προτίθεται να αναστείλει κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης για οφειλές προς τον Δήμο για όσο διάστημα ισχύουν τα παντός είδους περιοριστικά μέτρα, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, διακοπή λειτουργίας καταστημάτων κλπ, προς αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. Παράλληλα, θα ανασταλούν οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς τον Δήμο για όσο διάστημα ισχύουν τα παντός είδους περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται λόγω της πανδημίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου