ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στην πρώτη γραμμή το προσωπικό στα Κέντρα Υγείας των Β. Σποράδων

στην-πρώτη-γραμμή-το-προσωπικό-στα-κέν-119437

Τη δική τους μάχη απέναντι στο κορονοϊό δίνουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας των Β. Σποράδων. Με εφημερίες 24ώρου βάσεως ειδικοί γιατροί, ειδικευόμενοι και αγροτικοί βρίσκονται επί ποδός για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους των νησιών, διατηρώντας άσβεστη την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί κάτι απρόοπτο.

«Δεν υπάρχουν πλέον ρεπό και άδειες. Ολοι βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να παρέμβουμε για να εξεταστεί ύποπτο περιστατικό», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Ριζοδήμος, διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Ο ίδιος μαζί με έναν ακόμη ειδικό και δύο αγροτικούς γιατρούς κρατούν άμυνα στο νησί του Παπαδιαμάντη.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να μεταβεί στη Σκιάθο για να αναλάβει υπηρεσία ακόμη ένας γιατρός, αφού όμως λάβει την ειδική έγκριση από το υπουργείο Υγείας για τη μετακίνησή του.

Επί καθημερινής βάσης πραγματοποιούν τουλάχιστον 10 επισκέψεις κατ΄οίκον κυρίως σε ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι χρήζουν ειδικών θεραπειών και εξετάσεων, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και χρειάζονται περαιτέρω φροντίδα και προστασία εν μέσω πανδημίας. Ταυτόχρονα δίνουν τηλεφωνικά συμβουλές και οδηγίες σ’ όποιον έχει ανάγκη ενημέρωσης για θέματα που αφορούν στην πανδημία. «Αν συνεχιστούν οι περιορισμοί και τα μέτρα προστασίας για τη μη διάδοση του ιού, θα χρειαστούμε σύντομα ενισχύσεις σε προσωπικό, διότι όσοι έχουμε απομείνει δεν θα αντέξουμε για πολύ ακόμη», παρατηρεί ο κ. Ριζοδήμος.

Τα Κέντρα Υγείας των νησιών είναι προετοιμασμένα προκειμένου να συνδράμουν με το προσωπικό τους κυρίως σε εκείνα τα περιστατικά που δε χρειάζονται νοσηλεία, αλλά αφορούν σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πρέπει να ελεγχθούν άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου τη μάχη δίνουν οι ειδικοί και οι αγροτικοί γιατροί που υπάρχουν στο νησί, μαζί με το νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό, ενώ στο περιφερειακό ιατρείο της Αλοννήσου η κατάσταση είναι πολύπλοκη, αφού όλοι και όλοι οι γιατροί είναι δύο αγροτικοί (ο ένας αποσπασμένος από τη Σκόπελο) και δύο νοσηλεύτριες. Μία φορά την εβδομάδα επίσης μεταβαίνει από τη Σκόπελο στην Αλόννησο η παιδίατρος, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, η οποία επιστρατεύεται για να βοηθήσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου