ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Αγνόησε το έγγραφο για τα καιρικά φαινόμενα»

αγνόησε-το-έγγραφο-για-τα-καιρικά-φαι-124917

Πυρ ομαδόν από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης στον δήμαρχο Σκιάθου

Βολές κατά του δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα εξαπολύουν οι παρατάξεις της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας, ενώ τον κατηγορούν ότι αγνόησε το κατεπείγον έγγραφο που απεστάλη από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με το οποίο ενημέρωνε τον Δήμο για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να πλήξουν το νησί. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ η Γενική Γραμματεία καλούσε σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, δεν συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο, αλλά ούτε ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά.

Στην ανακοίνωση, που συνυπογράφουν έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι, επισημαίνεται ότι: «Την Παρασκευή 3/4 η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέστειλε κατεπείγον έγγραφο στο Δήμο Σκιάθου, με το οποίο ενημέρωνε τον Δήμο για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να πλήξουν το νησί και καλούσε με το ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα να τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας (σύγκληση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου ΣΤΟ, λήψη μέτρων εκτίμησης και πρόβλεψης επικινδυνοτήτων, ενεργοποίηση δημοτικού μηχανισμού, ενημέρωση των πολιτών κτλ).

Την επομένη μέρα Σάββατο 4/4 το βράδυ συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο σε τακτική συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας εξελίχθηκαν και κορυφώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που είχαν ήδη από νωρίς ξεκινήσει και για τα οποία προειδοποιούσε το κατεπείγον του Υπουργείου».

Ερωτήματα στον δήμαρχο

Στο σημείο αυτό οι έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι θέτουν έξι ερωτήματα στον δήμαρχο, διερωτώμενοι κατ’ αρχάς: «Γιατί δεν έθεσε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας και δεν συγκάλεσε κατεπειγόντως το ΣΤΟ ήδη από την προηγούμενη μέρα (Παρασκευή, οπότε και έλαβε το κατεπείγον) η, έστω, το Σάββατο όλη μέρα, ως όφειλε; Σημειωτέον ότι το μεσημέρι του Σαββάτου δημοσίευσε εκτενέστατο κείμενο για τις συγκοινωνίες και το υπόλοιπο της ημέρας βυσσοδομούσε να μη δοθεί παράταση στο Ginfish» επισημαίνουν.

Στηλιτεύοντας τη στάση του δημάρχου, οι έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι ερωτούν τον κ. Τζούμα: «Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το κατεπείγον έγγραφο του Υπουργείου και για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ ήδη έξω η καταιγίδα εμαίνετο;

Δεν αισθάνθηκε τουλάχιστον την ανάγκη να ενημερώσει τους «δημότες μου» (γενική κτητική) για την προστασία αυτών και των περιουσιών τους, έστω την τελευταία στιγμή μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο παρακολουθούσε η πλειονότητα των Σκιαθιτών;»

Οι συνυπογράφοντες το κείμενο – καταγγελία, διατυπώνουν τρία ακόμη ερωτήματα στον δήμαρχο Σκιάθου: «Γιατί δήλωσε ψευδώς την επόμενη μέρα (Κυριακή 5/4), ότι επιχειρούσε με τις δυνάμεις από τις 22:00 ώρα, ενώ την ώρα εκείνη λάμβανε χώρα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία και περατώθηκε περίπου τα μεσάνυχτα; Δεν απαξίωσε το Υπουργείο και την Πολιτική Προστασία με το να αγνοήσει εντελώς το κατεπείγον έγγραφο; (που να το γνωρίζανε); και δεν συναισθάνθηκε την πολιτική, διοικητική, ηθική και ατομική του ευθύνη, έστω, σαν-κι όχι ως-δήμαρχος («αρχή άνδρα δείκνυσι»);».

Κλείνοντας την κοινή ανακοίνωση, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας σημειώνουν σε αυστηρό τόνο: «Αντί αυτών, ο κ. Τζούμας αισθάνθηκε εσωτερική την ανάγκη να ενημερώσει την Κυριακή το πανελλήνιο, περιφερόμενος «πασαρέλα» σε άπαντα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα και περιστρεφόμενος γύρω από τον εαυτό του!!! Ευτυχώς, δεν κινδύνεψε κανένας… και οι ευθύνες είναι αμιγώς πολιτικές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου