ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προτάσεις ΔΗΜ.Τ.Ο. ΟΝΝΕΔ Σκιάθου για ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων

προτάσεις-δημ-τ-ο-οννεδ-σκιάθου-για-ενί-133566

Τις προτάσεις της για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Σκιάθου που πλήττονται οικονομικά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά βελτίωση της καθημερινότητας στο νησί καταθέτει η ΔΗΜ.Τ.Ο. ΟΝΝΕΔ Σκιάθου.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα μας, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται στη δίνη μιας πανδημίας. Δυστυχώς, καλούμαστε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε μην αναμενόμενες καταστάσεις για τις οποίες κανείς μας δεν ήταν προετοιμασμένος. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξαν κατά γενική ομολογία γρήγορα αντανακλαστικά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας αυστηρά αλλά αναγκαία μέτρα με στόχο τον περιορισμό του κορονοϊού (covid-19). Αυτή τη στιγμή οι ελπίδες όλων μας στηρίζονται στο ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν σωστά (υπάρχει άλλωστε και τo ζήτημα της ατομικής ευθύνης) αλλά και θα έχουν αποτέλεσμα, κρατώντας χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας. Να μη γίνει η χώρα μας μια «δεύτερη» Ιταλία, που τόσο σκληρά δοκιμάζεται από τον κορονοϊό.

Δεν μπορούμε όμως παρά να μη λάβουμε υπόψιν και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, συνέπειες που δυστυχώς θα μας συνοδεύσουν και μετά το πέρας αυτής. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά, εργαζόμενοι έχουν παροπλιστεί και αγωνιούν για το επαγγελματικό τους μέλλον, για το βιοπορισμό τους. Τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση έρχονται να ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας, έχοντας ως στόχο να μετριάσουν τις οικονομικές, κοινωνικές συνέπειες του κορονοϊού.

Ως φυσικό επακόλουθο των παραπάνω οι οικονομικές αυτές συνέπειες αναμένεται να επηρεάσουν και την δική μας τοπική κοινωνία της Σκιάθου. Συγκεκριμένα, καθώς είμαστε μία κοινωνία που η οικονομία της στηρίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στον τουρισμό και από ότι δείχνουν οι καθημερινές εξελίξεις θα χαθεί σημαντικό μέρος από τη φετινή σεζόν (αν όχι ολόκληρη), ελλοχεύει ο κίνδυνος ότι οι οικονομικές «πληγές» για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του νησιού μας και των εργαζόμενους τους να μην επουλωθούν σύντομα με το πέρας την πανδημίας του ιού

Κρίνουμε αναγκαίο όλοι οι αρμόδιοι για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Σκιάθου, η Ένωση Ξενοδόχων, η Ένωση Επαγγελματιών αλλά και όχι μόνο, να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα κλίμα συνεργασίας και σύμπραξης με στόχο το κοινό καλό του νησιού καθιστώντας την τοπική οικονομία να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες μετά από αυτή την κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Προεδρείο της ΔΗΜ.Τ.Ο. ΟΝΝΕΔ Σκιάθου (αμέσως μετά την συγκρότηση της και την εκλογή των μελών του) συναντήθηκε με τον δήμαρχο κ. Τζούμα Θεόδωρο όπου εκδηλώθηκε η επιθυμία και το ενδιαφέρον συνεργασίας και αρωγής σε θέματα που κρίνει απαραίτητο. Τονίζουμε, είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε ενέργειες που θα βοηθήσουν στην επίλυση θεμάτων που απασχολούν το νησί μας.

Ως ΔΗΜ.Τ.Ο. ΟΝΝΕΔ Σκιάθου για αυτό τον σκοπό θέτουμε κάποιες προτάσεις για την ενίσχυση του τουρισμού σε αυτή την κρίσιμη χρονιά ως εξής:

  • Μείωση και Απαλλαγή των Δημοτικών Τελών και Φόρων για τους Επιχειρηματίες.

Ανταποδοτικά Τέλη (τέλη καθαριότητος και φωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων)

Τέλη Κατάληψης Κοινόχρηστων Χώρων

Τέλη Διαμονής Παρεπιδημούντων (5%)

(Απαλλαγή των φόρων για τους μήνες της καλοκαιρινής σεζόν που θα χαθούν και οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές και μείωση αυτών για τους ενεργούς μήνες.)

  • Μειωμένες Χρεώσεις για καντίνες και ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες.
  • Προώθηση και Διαφήμιση του Νησιού. Θα ήταν καλό για γίνει μια καμπάνια με στόχο την διαφήμιση της Σκιάθου κάνοντας γνωστό ότι το νησί μας είναι προετοιμασμένο για την καλοκαιρινή σεζόν καθώς όλα θα λειτουργήσουν ομαλά προτρέποντας τους τουρίστες να μην ακυρώσουν τις κρατήσεις τους αλλά να μεταβάλλουν τις ημερομηνίες αυτών.
  • Διατήρηση και Ενίσχυση των Ακτοπλοϊκών και Αεροπορικών Γραμμών. Σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες εταιρίες να γίνει η επιβεβαίωση ότι τα δρομολόγια θα δημιουργούνται κανονικά και δεν θα υπάρξει πρόβλημα πρόσβασης στο νησί.
  • Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και δομών του Δήμου Σκιάθου σύμφωνα με τα πρότυπα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας gov.gr .
  • Αναβάθμιση και Επάνδρωση του Κέντρου Υγείας Σκιάθου. Ενίσχυση με περισσότερους γιατρούς και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.
  • Στήριξη της Τοπικής Αγοράς για τις λειτουργίες κάθε επιχείρησης (εφοδιασμός εμπορευμάτων και παροχή υπηρεσιών).

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για τη χώρα μας. Οφείλουμε όλοι μας σε πνεύμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας να τηρήσουμε τις οδηγίες της κυβέρνησης, να απομονωθούμε μένοντας σπίτι, να κρατήσουμε τον κορονοϊό μακριά από εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου