ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ανατροπές στην κτηματαγορά μετά την κύρωση του δασικού χάρτη

ανατροπές-στην-κτηματαγορά-μετά-την-κ-166338

Κυρώθηκε ο δασικός χάρτης για Αλόννησο, Βόλο, Νέα Αγχίαλο και Σκιάθο

Στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης) δημοσιεύτηκε απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Ν. Ντίτορα, με την οποία γίνεται η μερική κύρωση του δασικού χάρτη των προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Αλοννήσου, Βόλου, Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Μετά τη δημοσίευση η νομοθεσία προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι «μετά την κύρωση του δασικού χάρτη κάθε μεταβίβαση, σύσταση, αλλοίωση και γενικά κάθε μεταβολή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, στις δασικές εν γένει εκτάσεις, που περιλαμβάνονται σε αυτόν, είναι άκυρη και ανίσχυρη, αν δεν συνοδεύεται από σχετικό πιστοποιητικό της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας Διεύθυνσης Δασών, με το οποίο βεβαιώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης».

Σύμφωνα την Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφο μηχανικό, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές που βρίσκονται στους παραπάνω ΟΤΑ, να ενημερωθούν αν η έκτασή τους έχει χαρακτηριστεί ως δασική ή αναδασωτέα. Στην περίπτωση που στον χάρτη φαίνεται ως δασική, απαγορεύεται κάθε μεταβίβαση ακόμα και αποδοχή κληρονομιάς. Έτσι όσοι ιδιοκτήτες έχουν προετοιμαστεί για αγοραπωλησίες στις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει να μεριμνήσουν για νέα τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία θα έχουν αναφορά στους νέους μερικώς κυρωμένους δασικούς χάρτες.

Παράλληλα «παγώνουν» και οι μεταβιβάσεις για τα ακίνητα για τα οποία έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις μέχρι την τελική εκδίκαση τους από τις Ειδικές Επιτροπές Ενστάσεων, γεγονός που σημαίνει πολύμηνες καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες. Σημειώνεται ότι επειδή καθυστερεί πολύ η εκδίκαση των αντιρρήσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προετοιμάζει νομοθετικά μέτρα για την επίσπευση της λειτουργίας των επιτροπών.

Επίσης η κύρωση του δασικού χάρτη επιφέρει αλλαγές και στο κτηματολόγιο, αφού οι εκτάσεις που φαίνονται ως δασικές θα δηλωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο και όσοι πολίτες κατέθεσαν δήλωση ιδιοκτησίας θα κληθούν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους με παλιούς τίτλους.

Ο δασικός χάρτης είναι οριστικός και όσοι ιδιοκτήτες ξέχασαν ή δεν πρόλαβαν να κάνουν αντίρρηση ή ακόμα δεν πληροφορήθηκαν εγκαίρως, ότι έγινε η ανάρτηση των δασικών χαρτών και σήμερα διαπιστώνουν ότι το αγροτεμάχιο τους είναι δασικό, μπορούν να προσφύγουν μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου