ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εξουδετερώθηκε η νάρκη σε θαλάσσια περιοχή της Σκοπέλου

εξουδετερώθηκε-η-νάρκη-σε-θαλάσσια-πε-174491

Επιτυχής έκβαση μετά από πολύωρες προσπάθειες στο Λουτράκι Σκοπέλου

Απομακρύνθηκε με επιτυχία και προσεκτικές κινήσεις η νάρκη, που εντοπίστηκε σε βραχώδες σημείο στη θαλάσσια περιοχή του Λουτρακίου, από την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Απαιτήθηκαν πολύωρες προσπάθειες και η συνδρομή στελεχών της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να αποκολληθεί από τον βυθό και να μεταφερθεί με τη βοήθεια ειδικών αλεξίπτωτων σε ασφαλές σημείο στην περιοχή Αρμενόπετρα, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξουδετέρωσης με ελεγχόμενη έκρηξη.

Η προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με την ενημέρωση του λιμενάρχη Σκοπέλου Γιώργου Γκάρα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο βαθμός δυσκολίας ήταν υψηλός, διότι η νάρκη ήταν βραχωμένη, είχε κολλήσει στον βυθό.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης της νάρκης ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί και διήρκεσε επτά περίπου ώρες, λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας του εγχειρήματος, καθώς παραπλεύρως της νάρκης διέρχεται το υποβρύχιο καλώδιο που ηλεκτροδοτεί τα νησιά.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί και πριν την έναρξη της επιχείρησης η διαδικασία εκκένωσης του Λουτρακίου, με τους 112 κατοίκους να μεταφέρονται με μέριμνα του Δήμου Σκοπέλου στη Γλώσσα. Παράλληλα, λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ δόθηκε εντολή στους κατοίκους πριν εκκενώσουν την περιοχή να αφήσουν ανοιχτά τα παράθυρα για να εξαλειφθεί η πιθανότητα πρόκλησης ζημιών στα τζάμια, με τις τοπικές δυνάμεις να συνδράμουν στην προσπάθεια.

Πολυμελής ομάδα αποτελούμενη από άνδρες του Λιμενικού και ειδικών του Πολεμικού Ναυτικού επιχείρησε από θαλάσσης, με τα στελέχη του Λιμεναρχείου, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Σκοπέλου να βρίσκονται σε επιφυλακή, συμμετέχοντας στο δύσκολο εγχείρημα από την ξηρά.

Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση η περιοχή του Λουτρακίου παρέμεινε κλειστή, απαγορεύτηκε η διέλευση στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που είχαν ληφθεί και με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν στη συνεδρίαση του συντονιστικού τοπικού οργάνου, παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων και γιατρών του κέντρου υγείας, που συνέδραμαν την προσπάθεια.

ΓΛ. ΥΔΡ.

(φωτο: civilprotection.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου