ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Η διαρκής θαλάσσια επικοινωνία ζητούμενο για τα νησιά των Βόρειων Σποράδων

η-διαρκής-θαλάσσια-επικοινωνία-ζητού-413112

Μείζονος σημασίας αίτημα αποτελεί για τις Βόρειες Σποράδες η εξυπηρέτηση τόσο των γηγενών οι οποίοι πρέπει να διεκπεραιώσουν διάφορες υποθέσεις τους, όσο και των τουριστών της θερινής περιόδου, οι οποίοι ταξιδεύουν μέσω του αεροδρομίου της Σκιάθου.

Σύμφωνα με την επισήμανση του Δημάρχου Σκοπέλου κ. Γιώργου Μιχελή «πρέπει να υπάρχει διαρκώς θαλάσσια επικοινωνία μεταξύ των νησιών, ούτως ώστε οι τουρίστες της θερινής περιόδου που έρχονται αεροπορικώς στην Σκιάθο και έχουν ως προορισμό την Σκόπελο ή την Αλόννησο, να εξυπηρετούνται άμεσα, χωρίς να μεσολαβεί ένα διάστημα αναμονής ορισμένων ωρών έως ότου μεταβούν στον τόπο των διακοπών τους.

Το ζητούμενο, εξηγεί ο κ. Μιχελής, είναι να υπάρχει ένα θαλάσσιο μέσο, ένα μικρό πλοίο ενδεχομένως, το οποίο θα κινείται διαρκώς στα νησιά των Βορείων Σποράδων και θα μπορεί να εξυπηρετεί μαζικά το κοινό».

Ο προβληματισμός είναι έντονος πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, διότι αρκετοί κάτοικοι των νησιών μεταβαίνουν, αντίστοιχα, στην Αθήνα μέσω του αεροδρομίου της Σκιάθου, το οποίο λειτουργεί, σημειωτέον, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, ελλείψει θαλάσσιων δρομολογίων από και προς τον Άγιο Κωνσταντίνο. Παράλληλα, αρκετοί κάτοικοι της Αλοννήσου μεταβαίνουν στην Σκόπελο, προκειμένου να διεκπεραιώσουν διάφορες υποθέσεις τους, που αφορούν συναλλαγές με το ΙΚΑ, διάφορες Τράπεζες, την Εφορία ή νομικής φύσεως θέματα, τα οποία εκδικάζονται στο Ειρηνοδικείο της Σκοπέλου.

Όπως εκτιμάται, εάν υλοποιηθεί τελικά ο στόχος, θα αποφευχθούν τα επιπλέον έξοδα διανυκτέρευσης, προς όφελος όσων μετακινούνται σε διπλανό νησί για τους προαναφερθέντες πρακτικούς λόγους. «Έχουμε συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα και με τους Δημάρχους των άλλων δύο νησιών, αλλά πιστεύουμε ότι ο στόχος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, διότι οι Δήμοι δεν έχουν πρακτικά την οικονομική δυνατότητα να δρομολογήσουν το αντίστοιχο μέσο» επισημαίνει ο Δήμαρχος Σκοπέλου.

Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης τάσσεται, εξάλλου, και ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι αναμφίβολα μια ωραία ιδέα, την οποία στηρίζουμε, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα υλοποιηθεί στην πράξη, διότι ο Δήμος δεν έχει την δυνατότητα να αγοράσει μικρό πλοίο. Άρα, προσθέτει ο ίδιος, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από ιδιώτη». Στο μεταξύ, πάγιο αίτημα των νησιών είναι η αύξηση των δρομολογίων στην διάρκεια του χρόνου και στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμαρχοι των τριών νησιών θα πραγματοποιήσουν εκ νέου επαφές με τους αρμόδιους, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα που τους απασχολεί. «Στην παρούσα φάση, οι Δήμοι κάνουν αγώνα δρόμου για την κατάρτιση τεχνικών προγραμμάτων και προϋπολογισμών, που πρέπει να κατατεθούν έγκαιρα, προκειμένου να μην χάσουμε χρόνο από την καινούργια χρονιά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα προγράμματά μας» αναφέρει ο κ. Βαφίνης και προσθέτει ότι «μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα δρομολογήσουμε τις όποιες εξελίξεις, πάνω στα ζητήματα που μας απασχολούν».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου