ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανοίγει το καλοκαίρι το ναυάγιο της Περιστέρας

ανοίγει-το-καλοκαίρι-το-ναυάγιο-της-πε-219009

Σε λειτουργία το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα από 3 Αυγούστου έως 3 Οκτωβρίου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη λειτουργίας του ναυάγιου της Περιστέρας Αλοννήσου, του πρώτου αρχαίου ναυάγιου πανελλαδικά, που θα ανοίξει για το κοινό στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το εκπληκτικό αρχαίο ναυάγιο θα υποδεχθεί τους φίλους των καταδύσεων στο διάστημα από 3 Αυγούστου έως 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, που επιβεβαιώνονται από τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μετά τις πρώτες δοκιμαστικές καταδύσεις γνωριμίας με τον ενάλιο πλούτο του νησιού, το ναυάγιο της Περιστέρας αναμένεται να προσελκύσει πλήθος ένθερμων φίλων των καταδύσεων, με τον δήμαρχο Αλοννήσου να γίνεται αποδέκτης του έντονου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κύκλος λειτουργίας ανοίγει για διάστημα δύο μηνών σε πρώτη φάση, κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, με τον κ. Βαφίνη να κάνει λόγο για «ένα τεράστιο βήμα, που αλλάζει το προφίλ του νησιού, των Β. Σποράδων, της Θεσσαλίας. Θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, με πολλά οφέλη» είπε.

Αναφερόμενος στο πρώτο υποβρύχιο Μουσείο στην Ελλάδα, ο κ. Βαφίνης το χαρακτήρισε «το σπουδαιότερο στον κόσμο από αρχαιολογικής άποψης», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η δημιουργία των μουσείων θα αλλάξει όλο το προφίλ των νησιών και της Θεσσαλίας».

Το έργο υλοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Bluemed για την πιλοτική λειτουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Οι δύτες, θα μπορούν να επισκέπτονται το μουσείο με καθοδηγούμενη κατάδυση. Οσοι δεν έχουν τη δυνατότητα κατάδυσης θα απολαμβάνουν την εμπειρία μιας εικονικής κατάδυσης σε ξενάγηση virtual reality, από το Κέντρο Ενημέρωσης της Αλοννήσου, που δημιουργήθηκε το χώρο του παλιού σχολείου στην Παλιά Χώρα του νησιού, προσφέροντας μια συγκλονιστική εμπειρία στους επισκέπτες.

Το αρχαίο ναυάγιο με τους 3.000 περίπου αμφορείς, χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ., είναι εμπορικό πλοίο κλασικής εποχής και αποκαλύφθηκε σε βάθος 30 περίπου μέτρων. Το πλοίο βυθίστηκε μεταξύ του 425 και 415 π.Χ. και μετέφερε εμπόρευμα κρασιού από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, όπως η Μένδη στη Χαλκιδική και τα νησιά των Β. Σποράδων, Σκόπελος και Αλόννησος.

Η εξερεύνησή και η καταγραφή του πλούτου του ξεκίνησαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων το καλοκαίρι του 1992, ενώ η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η απαράμιλλη ομορφιά του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, του δίνουν δίκαια τον τίτλο ενός σπουδαίου αξιοθέατου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου