ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κραυγή αγωνίας για τη διάσωση αρχαιολογικού χώρου της Σκιάθου

κραυγή-αγωνίας-για-τη-διάσωση-αρχαιολ-221891

Τον κώδωνα του κινδύνου για ένα σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου κρούουν οι «Δύο Αλέξανδροι», ζητώντας να τροποποιηθεί το σχέδιο πόλης, και να ληφθεί μέριμνα για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Αγίας Τριάδας. Σύμφωνα με το Σχέδιο Πόλης, τα όρια του Αρχαιολογικού Χώρου περνούν μέσα από τα ερείπια και «τα μισά ερείπια γίνονται πεζόδρομος», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου.

Ο Σύλλογος Σκιαθιτών «Οι Δύο Αλέξανδροι», στην προσπάθειά του για την προστασία της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, μετά από πολλές δυσχέρειες, κατασκεύασε το περιτείχισμα της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου της Αγίας Τριάδας, με τα σωζόμενα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του 5ου αιώνα. Το μήκος της περίφραξης είναι 45 μέτρα και για την υλοποίηση του στόχου είχε την πολύτιμη βοήθεια τεχνιτών και επιχειρηματιών του νησιού και την απόλυτη πίστη στην αναγκαιότητα του σκοπού.

«Ολοι εμείς οι απλοί άνθρωποι νιώθαμε ότι πρέπει να προστατευθεί το μοναδικό αρχαίο μνημείο που απέμεινε στην πόλη της Σκιάθου. Ομως το περιτείχισμα δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί και το κυριότερο δεν περιέκλεισε τα ερείπια του ναού. Και ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με το Σχέδιο Πόλης, τα όρια του Αρχαιολογικού Χώρου περνούν μέσα από τα ερείπια και τα μισά ερείπια γίνονται πεζόδρομος» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του συλλόγου.

Σε αυστηρούς και οργισμένους τόνους, επισημαίνεται ότι: «Ο αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Τριάδας αποτελεί ένα τραγικό παράδειγμα της τύχης που είχαν τα μνημεία της τρισχιλιόχρονης ιστορίας της Σκιάθου, παραδομένα στις καταστροφές των πολέμων και στη λεηλασία, την αδιαφορία, την άγνοια. Και σήμερα υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα στην προστασία και την προβολή των ιστορικών λειψάνων του παρελθόντος. Οι κάτοικοι της Σκιάθου έχουν δικαίωμα και πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία τους. Αλλά και οι επισκέπτες του νησιού πρέπει να έχουν προσβασιμότητα στην ιστορία του τόπου».

Παραθέτοντας παραδείγματα, τα μέλη του Συλλόγου «Δύο Αλέξανδροι» επισημαίνουν ότι: «Πρέπει να υπάρχουν ενημερωτικές επιγραφές για το Μπούρτζι, τις ερειπωμένες εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Σοφίας, τους ερειπωμένους, μύλους, τις αρχαίες φρυκτωρίες και τόσα άλλα. Πώς μπορεί να πάει κανείς στη Μονή της Αγίας Σοφίας; Περνάμε δίπλα από τα ερείπια του οικισμού του Καρδάση και δεν τον βλέπουμε. Χρειάζεται να τοποθετηθούν πινακίδες που να οδηγούν στους Αρχαιολογικούς Χώρους. Και να είναι καθαρισμένοι οι χώροι, φροντισμένοι και φωτισμένοι. Μέσα από τους αρχαίους τοίχους της Αγίας Τριάδας, στην καρδιά της πόλης της Σκιάθου, είχαν φυτρώσει συκιές, με κίνδυνο να τους καταστρέψουν οι ρίζες τους και οι κορμοί τους».

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στην κοινή προσπάθεια, επισημαίνουν ότι: «Ενδιαφέρον και χρήσιμο θα ήταν να δούμε πώς άλλοι τόποι φροντίζουν και προβάλλουν αξιοθέατα, αν και πολλές φορές υπολείπονται σημαντικά από τα ιστορικά Μνημεία της Σκιάθου. Κι επειδή πλησιάζει η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ας θυμηθούμε τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη στους στρατιώτες του, αναφερόμενος σε δύο αγάλματα: «Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μη καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι’ αυτά πολεμήσαμε»».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου