ΣΠΟΡΑΔΕΣ

ΠΟΕΔΗΝ: «Ψυγεία» τα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου

ποεδην-ψυγεία-τα-κέντρα-υγείας-σκιά-234375

Με ιδιωτικά θερμαντικά σώματα γιατροί και νοσηλευτές – Οι τοπικοί πρατηριούχοι δεν προμηθεύουν πετρέλαιο, επειδή καθυστερούν να εξοφληθούν

«Ψυγεία» το νέο κτίριο που στεγάζει το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, καθώς επίσης και το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου. Οι δύο δομές λειτουργούν χωρίς κεντρική θέρμανση, παρά μόνο με ιδιωτικά θερμαντικά σώματα και κλιματιστικά που έχουν προμηθευτεί γιατροί και νοσηλευτές για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Στο θέμα αναφέρεται σ’ ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή έρευνα για την καταγραφή προβλημάτων θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες δομές της χώρας.

Το πρόβλημα της θέρμανσης στα νησιά των Β. Σποράδων χρονίζει. Επειδή η αποπληρωμή γίνεται με καθυστέρηση αρκετών μηνών οι τοπικοί πρατηριούχοι έχουν κόψει κάθε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ. Ετσι οι όποιες προμήθειες γίνονται είναι με το σταγονόμετρο και μόνο εφόσον υπάρξουν ιδιωτικές δωρεές. Μόλις τελειώσουν και αυτές οι προμήθειες, κατά βάση η θέρμανση γίνεται μέσω των θερμαντικών σωμάτων.

«Δυστυχώς όσες φορές και αν έχουμε ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρεθεί τρόπος για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκύπτουν με τις πληρωμές τέτοιων δαπανών, δεν εισακουστήκαμε», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας Γιάννης Γατής όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) στα δημόσια νοσοκομεία τα περισσότερα νοσοκομεία φαίνεται ότι έχουν επάρκεια σε πετρέλαιο και πολλά έχουν συνδεθεί με φυσικό αέριο αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή είναι ασυντήρητα τα κλιματιστικά σώματα ή είναι πολύ παλαιά και δεν αποδίδουν.

«Τα καλοριφέρ είτε είναι χαλασμένα είτε οι μονάδες δεν διαθέτουν πετρέλαιο, με συνέπεια όμως να περνούν βασανιστικά οι ώρες για τους νοσηλευόμενους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλά νοσοκομεία οι συγγενείς παίρνουν μαζί τους από το σπίτι μικρές θερμάστρες προκειμένου να μην ξεπαγιάσουν οι ασθενείς», προσθέτει η Ομοσπονδία.

«Τα κτίρια είναι ασυντήρητα χωρίς μονώσεις, σπασμένα παράθυρα. Εξαιτίας αυτών ακόμη και εάν δουλεύουν τα συστήματα θέρμανσης όλο το 24ωρο δεν αποδίδουν. Επίσης υπάρχουν Κέντρα Υγείας που δεν έχουν καθόλου θέρμανση. Οι τοπικοί πρατηριούχοι αρνούνται να προμηθεύσουν πετρέλαιο επειδή καθυστερούν να εξοφληθούν», επισημαίνει επίσης η ΠΟΕΔΗΝ.

Σημειώνεται τέλος πως στην έρευνα που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ συμπεριλαμβάνεται επίσης το Νοσοκομείο Βόλου, στο οποίο γίνεται επίσης μνεία, με την ΠΟΕΔΗΝ να λέει ότι είναι συνδεδεμένο με φυσικό αέριο, όμως όταν γίνεται βλάβη καθυστερεί η συντήρηση λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου