ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μεγάλη διάκριση για τον Αλοννησιώτη Κώστα Μαυρίκη

μεγάλη-διάκριση-για-τον-αλοννησιώτη-κ-254176

Τα εύσημα στον Κώστα Μαυρίκη για την προσφορά του στη διάσωση της τοπικής κληρονομιάς

Απόδοση τιμής και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του Κώστα Μαυρίκη στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιωτικών περιοχών αποτέλεσε η πρόσφατη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών. Ο δημιουργός του Μουσείου «Κώστα και Αγγέλας Μαυρίκη» απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παριστάμενων στη μεγάλη εκδήλωση του κορυφαίου πνευματικού φορέα της χώρας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2019 απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίασης του σώματος και αφορούσαν σε διαφόρους τομείς προσφοράς, όπως οι θετικές επιστήμες, τα γράμματα και οι τέχνες, τα πεδία των ηθικών και πολιτικών επιστημών.

Συγκεκριμένα, το βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, απονεμήθηκε στον Κώστα Μαυρίκη, μόνιμο κάτοικο Αλοννήσου, για την ανεκτίμητη προσφορά του στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιωτικού συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων μέσω συλλογής στοιχείων από τις ενάλιες καταδύσεις του σε ναυάγια πλοίων, την έκδοση βιβλίων και την ίδρυση Μουσείου.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Μαυρίκης υπογράμμισε ότι «είναι η πρώτη φορά που με βραβεύει η Ακαδημία Αθηνών. Ηταν μεγάλη έκπληξη, γιατί δεν το περίμενα και παράλληλα μεγάλη τιμή η βράβευση από την Ακαδημία», είπε.

Στο Πατητήρι, κεντρικό λιμάνι της Αλοννήσου, βρίσκεται το Μουσείο Αλοννήσου, που ιδρύθηκε το 2000 από τον Κώστα και την Αγγέλα Μαυρίκη. Στεγάζεται σε πέτρινο κτίριο τεσσάρων ορόφων και περιλαμβάνει, εκτός από ποικίλα ιστορικά κειμήλια του νησιού, όπλα και αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν από τους πειρατές του Αιγαίου.

Στο πειρατικό μουσείο υπάρχει μοναδική συλλογή αντικειμένων, που σχετίζονται με τους πειρατές, πειρατικά τρομπόνια, χειροπέδες (για να δένουν τους σκλάβους στο αμπάρι), βόμβες με καρφιά, βελόνες σιδερένιες (για να καρφώνονται οι επιτιθέμενοι πειρατές που ανέβαιναν στο κατάστρωμα). Το πρωτότυπο έκθεμα είναι άγκυρα που χρησιμοποιούνταν για ρεσάλτο.

Το εντυπωσιακό μουσείο είναι δημιούργημα του δραστήριου Αλοννησιώτη, ο οποίος ανέφερε ότι «άρχισα από πολύ μικρός να συλλέγω και ευελπιστούμε να μεγαλώσουμε το μουσείο, το οποίο καταλαμβάνει 900 τετραγωνικά μέτρα».

Τα εκθέματα, που ο ίδιος συνέλεξε με πολλή υπομονή και προσωπική έρευνα, προέρχονται κυρίως από τον χώρο των Βορείων Σποράδων. Τα αντικείμενα που εκτίθενται, ξεπερνούν τα 40.000, το φωτογραφικό αρχείο περιλαμβάνει περισσότερες από 63.000 φωτογραφίες, ενώ το αρχείο του μουσείου, αντίστοιχα, συγκεντρώνει περισσότερα από 15.000 έγγραφα.

Τον γενικό θαυμασμό αποσπούν τα πειρατικά αντικείμενα, «γιατί οι Βόρειες Σποράδες ήταν κέντρο πειρατείας για πολλά χρόνια και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό τμήμα του Μουσείου» αναφέρει ο ίδιος. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το στρατιωτικό σκέλος, που αρχίζει από το 1821, μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ το λαογραφικό, αντίστοιχα, περιλαμβάνει ένα ολόκληρο χωριό, με διάφορα επαγγέλματα που χάθηκαν.

«Είναι αντικείμενα που επέλεξα εγώ και κατάφερα σιγά – σιγά να τα συντηρήσω και να τα αναδείξω. Οταν ο κόσμος αντιλήφθηκε τη σημασία της προσπάθειας, άρχισε να στηρίζει πάρα πολύ την ιδέα του Μουσείου», είπε.

Το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών αποτελεί ηθική επιβράβευση της προσπάθειας του κ. Μαυρίκη, ένθερμου συλλέκτη και συγγραφέα, ο οποίος τονίζει ότι η απόδοση τιμής ενθαρρύνει, ουσιαστικά, την προσπάθειά του και αποτελεί κίνητρο για συνέχεια στο μέλλον. «Είναι δύσκολος ο δρόμος να έχεις Μουσείο, γιατί δεν αναγνωρίζεται εύκολα από τους γύρω. Τέτοιες βραβεύσεις είναι ικανοποίηση και έναυσμα, ταυτόχρονα, για να συνεχίσει κανείς πιο δυναμικά την προσπάθεια», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου