ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναξιοποίητο κληροδότημα του Δήμου Σκιάθου

αναξιοποίητο-κληροδότημα-του-δήμου-σ-297997

Στόχος της νέας δημοτικής αρχής η αξιοποίηση της δωρεάς του αείμνηστου Σκιαθίτη γιατρού Γιώργου Πανώρα

Την πρόθεση της δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει το κληροδότημα Πανώρα στην Αθήνα, το οποίο παραμένει επί χρόνια αναξιοποίητο, γνωστοποίησε ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας. Το κληροδότημα βρίσκεται στην οδό Σατωβριάνδου 44, απέναντι από το Εθνικό Θέατρο. «Η δημοτική αρχή θα φροντίσει να αξιοποιηθεί», αναφέρει ο δήμαρχος Σκιάθου, φέρνοντας στο φως ακόμη μια σημαντική δωρεά που παραμένει αναξιοποίητη επί πολλά χρόνια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο δωρητής Γεώργιος Πανώρας του Εμμανουήλ και της Μόρφως γιατρός γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1874 και απεβίωσε στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου 1969.

Το όνομά του κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των μεγάλων δωρητών και ευεργετών της Σκιάθου, οι οποίοι διέθεσαν την περιουσία τους για κοινωφελείς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το 1975 «αποδέχεται, το καταληφθέν υπέρ της Κοινότητος Σκιάθου κληροδότημα του Γεωργίου Εμ. Πανώρα δια της από 1 Ιανουαρίου 1969 συνταχθείσης διαθήκης του περιλαμβάνον 1) ένα ελαιώνα εις θέσιν Λουτράκι ή Αμμουδιά υπό τον όρον του αναπαλλοτριώτου και τον σκοπόν της εν αυτώ πρακτικής εξασκήσεως εις την καλλιέργειαν των μαθητών του δημοτικού σχολείου και 2) τα 5/10 των ετησίων εσόδων της επί της οδού Σατωβριάνδου αρ. 44 πολυκατοικίας του προς διάθεσιν τούτων εις την προικοδότησιν δέκα απόρων κορασίδων καταγομένων και διαμενουσών εν Σκιάθω κατά τα εν τη διαθήκη καθοριζόμενα».

Αναξιοποίητο κληροδότημα

Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας είδε από κοντά το ακίνητο στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, εκφράζοντας τη θλίψη του για τον «θησαυρό» που παραμένει για πολλά χρόνια αναξιοποίητος.

Οπως ανέφερε ο δήμαρχος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο δωρητής με ιδιόγραφη διαθήκη, την 1η Σεπτεμβρίου 1959, διέθεσε τα πέντε δέκατα του συγκεκριμένου ακινήτου υπέρ του Δήμου Σκιάθου, ενώ τέθηκε όρος στο δημοτικό συμβούλιο Σκιάθου να διορίζει αντιπρόσωπό του στην Αθήνα για την διαχείριση του κληροδοτήματος.

Ο σκοπός του κληροδοτήματος ήταν να προικιστούν δέκα άπορες κορασίδες του νησιού, οι οποίες καθορίστηκαν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σκιάθου. Μετά την ενίσχυση των δέκα άπορων κορασίδων, που ορίστηκαν με απόφαση δημοτικού συμβουλίου στις 19 Απριλίου 1975, σκοπός του κληροδοτήματος ήταν να διατεθούν, κατόπιν, τα χρήματα για την προσθήκη ορόφου στο κτίριο του τότε δημοτικού σχολείου στο Μπούρτζι και στην συνέχεια να προικιστούν άλλες δέκα άπορες κορασίδες του νησιού.

Μετά από τις παραπάνω ενέργειες, και συγκεκριμένα μετά το ‘79, δεν συνεχίστηκε η αξιοποίηση του κληροδοτήματος, το οποίο, ενδεχομένως ήταν κλειστό και δεν απέφερε έσοδα από ενοίκια.

Αναφερόμενος στους μεγάλους ευεργέτες του Δήμου Σκιάθου, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι «στη διάρκεια του ’30 και του ’40 υπήρχε μια εύρωστη αστική τάξη, καπεταναίοι και εφοπλιστές, οι οποίοι άφηναν μεγάλη περιουσία στο δήμο, με σκοπό να βοηθηθούν οι άποροι», είπε.

«Με θλίβει ιδιαίτερα η απαξίωση αυτών των κτιρίων αλλά και ότι δεν μπόρεσε ο δήμος να ανταποκριθεί στην θέληση των ευεργετών» υπογράμμισε ο δήμαρχος Σκιάθου, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι το κτίριο θα αξιοποιηθεί, και ήδη διερευνώνται οι ενέργειες που θα ακολουθηθούν, σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη ή τους ιδιοκτήτες που κατέχουν το υπόλοιπο ποσοστό του κτιρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου