ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ντόμινο αλλαγών στο τουριστικό τοπίο σε Μαγνησία –Σποράδες

ντόμινο-αλλαγών-στο-τουριστικό-τοπίο-306710

Αλλάζει χέρια το ένα όγδοο των ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, που λειτουργούν στην περιοχή

Πωλητήρια έχουν αναρτηθεί σε 62 τουριστικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που ισοδυναμούν με το ένα όγδοο του συνολικού αριθμού των καταλυμάτων της περιοχής. Δεκάδες ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στη χερσαία και νησιωτική Μαγνησία αναμένεται να αλλάξουν χέρια προσεχώς, λόγω των δυσβάσταχτων υποχρεώσεων των επαγγελματιών, οι οποίοι βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται διαρκώς.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, που διενήργησε το Tornos News σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους για την αγορά και πώληση ακινήτων, τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν 1.155 αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας, με τις 23 αγγελίες να αφορούν στις Βόρειες Σποράδες και 39 αντίστοιχα στη χερσαία Μαγνησία.

Το σύνολο των 62 αγγελιών πώλησης ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, που έχει καταγραφεί στη χερσαία και νησιωτική Μαγνησία, αποδεικνύει, σε μεγάλο ποσοστό, τη δυστοκία που αντιμετωπίζουν δεκάδες επαγγελματίες, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν πλέον στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και τα δυσβάσταχτα βάρη που καλούνται να επωμιστούν.

Οι τιμές των προς πώληση ξενοδοχείων διαμορφώνονται σύμφωνα με την τοποθεσία, την παλαιότητα, τα τετραγωνικά, αλλά και τα αστέρια που διαθέτουν.

Γνώστης της τουριστικής εικόνας της Μαγνησίας και των θεμάτων που αφορούν στους επαγγελματίες, ο Νίκος Σαρούκος, υπεύθυνος του τμήματος ελέγχων και ανάπτυξης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ο αριθμός των 62 μονάδων της Μαγνησίας, που πωλούνται, αντιπροσωπεύει το ένα όγδοο των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά δεν είναι αμελητέος» είπε.

Αναλύοντας τους λόγους που οδηγούν τους επαγγελματίες στη συγκεκριμένη απόφαση, ο κ. Σαρούκος υπογράμμισε ότι «το μικρότερο ποσοστό αφορά σε ξενοδοχεία που έχουν φτάσει στο απόγειο της αξίας τους και οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι είναι η καλύτερη στιγμή για να βάλουν πωλητήριο».

Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά σε περιπτώσεις επαγγελματιών, που είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, είτε αδυνατούν να σηκώσουν το κόστος της ανακαίνισης, μη δυνάμενοι να διεκδικήσουν κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα. «Υπάρχουν πολλές μονάδες, που έχουν μείνει πολύ πίσω και φλερτάρουν εκούσια με την αναστολή» είπε.

Πάντα υπάρχουν και μονάδες που αναστέλλουν τη λειτουργία τους είτε προσωρινά, είτε δια παντός, σύμφωνα με την επισήμανση του κ. Σαρούκου, ο οποίος παρατήρησε ότι «πρόκειται για τμήμα ενός κύκλου που κάνει κάθε επιχείρηση, γιατί ο τουρισμός επηρεάστηκε από την κατακόρυφη αύξηση ανελαστικών δαπανών. Προστέθηκε, για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ, που είναι δυσβάσταχτος για εποχικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τις λοιπές υποχρεώσεις», όπως υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο κ. Σαρούκος το συγκεκριμένο φαινόμενο «θα αμβλυνθεί εάν όλοι οι ξενοδόχοι δεχθούν ότι πρέπει να περνούν από συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση. Θα οξύνεται, ωστόσο, εάν παραμείνουμε στο ίδιο γνωστικό πεδίο ή αν η επόμενη γενιά δεν παραλαμβάνει τα κλειδιά από τους γονείς έχοντας, εκτός από την περιουσία, και θεωρητική κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου