ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ξενοδοχεία σε Τσαγκαράδα και Σκόπελο βγαίνουν στο «σφυρί»

ξενοδοχεία-σε-τσαγκαράδα-και-σκόπελο-317561

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των πλειστηριασμών ξενοδοχείων, που βγαίνουν στο «σφυρί» λόγω της αδυναμίας των ιδιοκτητών να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Σε πλειστηριασμό βγαίνουν αυτή την περίοδο και μέχρι το τέλος του έτους μεγάλες, μεσαίες και μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται καταλύματα στην Τσαγκαράδα, αλλά και τη Σκόπελο, με τις τιμές εκκίνησης για τα δύο ακίνητα να ξεπερνούν το 1,3 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Deal» σε πλειστηριασμό βγαίνει συγκρότημα κατοικιών στη Σκόπελο, με επισπεύδουσα τη Eurobank και πρώτη τιμή στις 600.000 ευρώ.

Στις 6 Νοεμβρίου ακολουθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στην Τσαγκαράδα Πηλίου, που αποτελείται από 6 κτίρια, με δυναμικότητα 38 δωματίων και επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα. H πρώτη τιμή προσφοράς είναι στις 731.731 ευρώ.

Δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη λίμνη Πλαστήρα, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό χειμερινού τουρισμού, βγαίνουν σε πλειστηριασμό τον Νοέμβριο.

Ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας που βιώνουν ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων είναι το δυσάρεστο φαινόμενο των επιχειρήσεων που βγαίνουν στο «σφυρί» λόγω της αδυναμίας των ιδιοκτητών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, που χαρακτηρίζονται «δυσβάσταχτες» για το σύνολο των επαγγελματιών.

Το κλίμα αβεβαιότητας εντείνεται για τους επαγγελματίες του τουρισμού, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι επαγγελματίες δίνουν καθημερινά αγώνα για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με δυσβάσταχτες υποχρεώσεις και αυξημένο λειτουργικό κόστος, τη στιγμή κατά την οποία δεν έχουν αυξηθεί οι τιμές διανυκτέρευσης. Η έλλειψη μέτρων ελάφρυνσης από την πολιτεία, τονίζει, σε συνδυασμό με τον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό, η βαριά φορολογία, ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα παρελκόμενα, δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τις επιχειρήσεις, που αδυνατούν να καλύψουν δάνεια και λοιπές υποχρεώσεις.

Τα αλυσιδωτά προβλήματα εντείνονται την τελευταία δεκαετία, με την πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη να κάνει λόγο για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, που λυπεί όλους τους επαγγελματίες, διότι λίγο ώς πολύ είναι κοινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ανέφερε ότι «από την αρχή της σεζόν βλέπαμε ότι θα είναι δύσκολη η χρονιά», η οποία τελείωσε με αρνητικό πρόσημο μετά το «κανόνι» της Τόμας Κουκ. «Οπωσδήποτε επηρέασε την οικονομία. Ηταν δύσκολος ο Σεπτέμβριος, από πλευράς αφίξεων, πήγε χειρότερα από ό,τι περιμέναμε και με όλα αυτά που πληρώνουμε, τον ΕΝΦΙΑ και την φορολογία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει συμβόλαια αντικατάστασης, το κλίμα αβεβαιότητας εντείνεται», υπογραμμίζει, ενώ χαρακτηρίζει αμφίρροπη και την επόμενη χρονιά.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου