ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κληροδότημα – κόσμημα στον δήμο Σκιάθου

κληροδότημα-κόσμημα-στον-δήμο-σκιάθ-338322

Τριώροφο νεοκλασικό ξενοδοχείο θα αξιοποιηθεί ως κέντρο πολιτισμού

Eνα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας, που λειτουργεί ως ξενοδοχείο, επιθυμεί να μετατρέψει σε κέντρο πολιτισμού ο δήμος Σκιάθου. Το κτίριο έχει περιέλθει στον δήμο Σκιάθου, από το 1961, όπως όριζε η ιδιόχειρη διαθήκη του Σκιαθίτη γιατρού, Νικόλαου Μωραΐτη, ο οποίος έβαλε όρο να χρησιμοποιείται το τριώροφο κτίριο, ως οικοτροφείο για άπορους φοιτητές από το νησί.

«Έκτοτε λειτουργεί ως ξενοδοχείο, αλλά επιθυμία μας είναι να αποδοθεί ως χώρος πολιτισμού, μια που βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Θέατρο, στο Μέγαρο Εϋνάρδου, που είναι το Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Σκεφτόμαστε διάφορες χρήσεις, αλλά οπωσδήποτε θα θέλαμε η τελική επιλογή μας να έχει σχέση με τον πολιτισμό», λέει στο ethnos.gr, ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, ο οποίος το επισκέφτηκε πριν λίγες ημέρες και αναζητά τρόπο για την αξιοποίησή του.

Το τριώροφο νεοκλασικό βρίσκεται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 30 και εξωτερικά είναι πανέμορφο ενώ στο εσωτερικό έχει μια εντυπωσιακή σκάλα. Η πίσω όψη του ωστόσο είναι αφρόντιστη και χρειάζονται αρκετά χρήματα για την πλήρη ανακαίνισή του. Τα τέσσερα καταστήματα του ισογείου είναι κενά και όλοι οι όροφοι χρησιμοποιούνται από το ξενοδοχείο, με ενοίκιο που η δημοτική Αρχή το θεωρεί εξαιρετικά χαμηλό.

Παρά το γεγονός ότι ο δήμος Σκιάθου προχώρησε αμέσως σε πράξεις νομής εκμεταλλευόμενος το ακίνητο και τα μισθώματα καταβάλλονταν κανονικά από τον ενοικιαστή που η οικογένειά του το χρησιμοποιούσε ως ξενοδοχείο, η συμβολαιογραφική αποδοχή της κληρονομιάς έγινε μόλις το 2006 και εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2007.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου