ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προστασία της θαλάσσιας ζωής στην Αλόννησο

προστασία-της-θαλάσσιας-ζωής-στην-αλό-339743

Πρόγραμμα χαρτογράφησης της περιοχής αναπαραγωγής της μεσογειακής φώκιας στην Αλόννησο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα μελέτης και προστασίας της θαλάσσιας ζωής και ταυτοποίησης των σημαντικών περιοχών αναπαραγωγής της μεσογειακής φώκιας, με επίκεντρο την Αλόννησο.

Στόχος του προγράμματος είναι η ταυτοποίηση, η παρακολούθηση και η αποτελεσματική προστασία των τελευταίων εναπομεινάντων πληθυσμών της μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες για τη διατήρηση του είδους. Ο στόχος θα επιτευχθεί σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ οι σημαντικές περιοχές για την αναπαραγωγή της μεσογειακής φώκιας, οι οποίες θα καταγραφούν, θα υποβληθούν προς ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα υπάρχει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνολική εικόνα για τις σημαντικές περιοχές που φιλοξενούν το σπάνιο θαλάσσιο θηλαστικό. H τελική αναφορά αποτύπωσης της κατάστασης του είδους μαζί με το συγκεντρωτικό σχέδιο δράσεων το οποίο θα ακολουθήσει θα είναι στη διάθεση των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας και όλων των αρμόδιων φορέων. Τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης ενδέχεται να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ή διαχειριζόμαστε θέματα προστασίας του είδους μέχρι σήμερα και θα βάλει τις βάσεις για την επιβίωσή του σε βάθος χρόνου.

Το επόμενο βήμα, που θεωρείται αναγκαίο για την αποτελεσματική προστασία της μεσογειακής φώκιας, είναι η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας και περίθαλψης, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος των παρεμβάσεων που θα προκύψουν από το προαναφερόμενο σχέδιο δράσεων.

Το ίδρυμα Thalassa έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία σε σχέση με το σημαντικό αυτό ζήτημα, αφού έχει παραχωρήσει στην ΜΟm έκταση 850μ2 για τη δημιουργία του Ναυτίλου, πρότυπης μονάδας για τη μελέτη, την αποκατάσταση και τη φιλοξενία απειλούμενων και τραυματισμένων ζώων που χρειάζονται προστασία. Η έκταση απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αλοννήσου, ενώ η περιοχή επελέγη λόγω της οικολογικής της σημασίας.

Ως γνωστόν, στην Αλόννησο βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της Ευρώπης, η οποία φιλοξενεί σημαντικό αριθμό πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας και άλλων σπάνιων ειδών. «Με αυτό το έργο προς υλοποίηση από την ΜΟm, ευελπιστούμε ότι θα συμβάλλουμε ενεργά στην προστασία και την διατήρηση της μοναδικής πανίδας που ευδοκιμεί στις ελληνικές θάλασσες» υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι για την υλοποίησή του.

Το πρόγραμμα είναι τριετές, με προβλεπόμενη διάρκεια έως και φέτος και χρηματοδοτείται κατά το 1/3 από το ίδρυμα Thalassa. Χρηματικοί πόροι για τις ανάγκες του προγράμματος και ειδικότερα για την κάλυψη περιοχής των Κυκλάδων, έχουν διασφαλιστεί από το National Geographic Society, ενώ το Euronatur Charitable Foundation συμμετέχει με κάλυψη μέρους του προϋπολογισμού. Φορέας υλοποίησης είναι η ΜOm, εταιρεία για τη μελέτη και την προστασία της μεσογειακής φώκιας. Οι πρώτες περιοχές που έχουν εξερευνηθεί είναι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ακολούθησαν η Εύβοια, νησιά του Β. Ιονίου, καθώς και ολόκληρη η ακτογραμμή της Πελοποννήσου, με επόμενο σταθμό την Κρήτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου