ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πανελλήνια συνάντηση φορέων στην Αλόννησο

πανελλήνια-συνάντηση-φορέων-στην-αλό-344244

Την ανάγκη χωροθέτησης των αλιευτικών δραστηριοτήτων, επαγγελματικών και ερασιτεχνικών, υπογραμμίζουν από κοινού οι αλιείς και οι εκπρόσωποι φορέων προστατευόμενων περιοχών, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αλόννησο, με στόχο τη χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης και των κοινών προβλημάτων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων διαχείρισης από εννέα θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα – αιτήματα, με τους παράκτιους αλιείς να σημειώνουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί σύστημα καταγραφής ζημιών και διάθεσης αποζημιώσεων για απώλεια εισοδήματος εξαιτίας καταστροφών από τα θαλάσσια είδη που ζουν σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές.

Οι παράκτιοι ψαράδες ζητούν να απαγορευτεί η ερασιτεχνική αλιεία σε όλες τις ήδη προστατευόμενες περιοχές και στις νέες να δοθεί διετής παράταση με ζώνες μη απαγόρευσης της ερασιτεχνικής αλιείας μέχρι να ρυθμιστεί το ζήτημα οριστικά από τους νέους φορείς διαχείρισης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Μεταξύ των ομιλητών της συνάντησης ήταν ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου Θοδωρής Μαλαματένιας, πρόεδρος επίσης του τοπικού συλλόγου αλιέων και μέλος του φορέα διαχείρισης του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου, ο οποίος πρότεινε να ψαρεύουν κατ’ αποκλειστικότητα οι ντόπιοι παράκτιοι αλιείς στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος από τις απαγορεύσεις, θέση που έγινε αποδεκτή από τα μέλη του συλλόγου.

Οι παράκτιοι αλιείς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που συμμετείχαν στην συνάντηση, αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας συστήματος πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών, στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και καλύτερης εφαρμογής της νομοθεσίας.

Ειδικότερα, στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων διαχείρισης από τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές Αλοννήσου Β. Σποράδων, Ζακύνθου, Θερμαϊκού Κόλπου, Βόλβης – Χαλκιδικής, Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου, Εβρου και Σαμοθράκης, Ευβοίας, Καρπάθου Σαρίας και Κυκλάδων.

Οι κοινές θέσεις των συμμετεχόντων, όπως προέκυψαν στη διάρκεια της συνάντησης, αποτυπώθηκαν σε σχετικό υπόμνημα, το οποίο παρουσιάζει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των φορέων διαχείρισης, κοινό αίτημα είναι η δημιουργία δικτύου διαχειριστών των ελληνικών θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και να προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση την επόμενη χρονιά σε μια νέα περιοχή.

Τέλος, προτάθηκε να παραμείνει σε ισχύ το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών με αυτοτελή και μόνιμη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου