ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οι αλιείς ασπίδα για το θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου

οι-αλιείς-ασπίδα-για-το-θαλάσσιο-πάρκο-352798

Κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη ερασιτεχνική αλιεία στην προστατευόμενη περιοχή και ζητούν τη στήριξη της πολιτείας

Ζητήματα μείζονος σημασίας, που απασχολούν τους αλιείς, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανελλήνιας συνάντησης, που ολοκληρώθηκε χθες στην Αλόννησο, με τους ψαράδες του νησιού να ζητούν απαγόρευση της ερασιτεχνικής δραστηριότητας εντός του θαλάσσιου πάρκου και αποζημιώσεις για τις ζημιές που υφίστανται στα αλιευτικά τους εργαλεία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Κοινά αιτήματα κατατέθηκαν στο πλαίσιο της πανελλήνιας συνάντησης φορέων εννέα προστατευόμενων περιοχών, με την συμμετοχή αλιέων, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις και μοιράστηκαν την εμπειρία τους, αναζητώντας λύσεις για την προστασία των θαλάσσιων πάρκων.

Αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του Θοδωρή Μαλαματένια, αντιδημάρχου, προέδρου των αλιέων της Αλοννήσου και μέλους του ΔΣ του φορέα διαχείρισης του θαλάσσιου πάρκου του νησιού, ο οποίος αναφέρθηκε σε προβλήματα που ζητούν λύση.

Μιλώντας εκ μέρους των επαγγελματιών αλιέων της Αλοννήσου, πρότεινε μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντισταθμιστικά οφέλη για την λειτουργία του θαλάσσιου πάρκου, εκτιμώντας ότι η πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο θα ανταποκριθούν θετικά.

Παραθέτοντας τα κοινά αιτήματα των επαγγελματικών αλιέων του νησιού, ο κ. Μαλαματένιας κατέθεσε τέσσερα βασικά αιτήματα, ζητώντας:

*Αποκλειστική αλιεία στο χώρο του Θαλάσσιου Πάρκου για τους ντόπιους επαγγελματίες ψαράδες, δηλαδή για τους κατοίκους και δημότες της Αλοννήσου, σαν ένα δείγμα επιβράβευσης για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής που προσφέρουν. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί επιπλέον κίνητρο στους ντόπιους ψαράδες να προστατεύουν την περιοχή και την φυσική τους κληρονομιά, προστατεύοντας παράλληλα και το εισόδημά τους.

*Αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος για τη μη αλίευση στις απαγορευμένες περιοχές, αλλά και για τις ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία από είδη της άγριας πανίδας, που θα δίνεται σε κάθε επαγγελματία αλιέα, μόνιμο κάτοικο και δημότη Αλοννήσου.

*Απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας εντός της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής του Πάρκου, καθώς είναι ανεξέλεγκτη, μειώνονται τα αλιεύματα, τα οποία δεν μπορούν να καταγραφούν και έτσι γίνεται πρακτικά ανώφελη κάθε προσπάθεια διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων.

*Συμμετοχή των ντόπιων ψαράδων της Αλοννήσου στη φύλαξη και τη διαχείριση του Πάρκου, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης. Μόνο μέσα από αυτή τη συνδιαχείριση τα οποιαδήποτε μέτρα αλιείας θα φέρουν αποτελέσματα.

«Σε όλα αυτά έχουμε καταλήξει μέσα από εμπειρία ετών, ως ψαράδες που ζούμε και εργαζόμαστε στο παλαιότερο και μεγαλύτερο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας, και αυτή μας η εμπειρία μπορεί να φανεί χρήσιμη στους συναδέλφους μας σε άλλες προστατευόμενες περιοχές» είπε.

Καθημερινές δυσκολίες

Δεκάδες καθημερινά προβλήματα αντιμετωπίζουν, στο μεταξύ, οι αλιείς της Αλοννήσου, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τον χειμώνα, της μείωσης των αλιευμάτων και του περιορισμού των αλιευτικών πεδίων και των επιτρεπόμενων αλιευτικών εργαλείων, λόγω των απαγορεύσεων και των ειδικών ρυθμίσεων που ισχύουν εντός του Πάρκου.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαλαματένιας υπογράμμισε ότι ενώ ο νόμος για την προστασία του περιβάλλοντος ενεργοποιείται μόνο για την επιβολή προστίμων για αλιευτικές παραβάσεις, ο ίδιος νόμος δεν εφαρμόζεται για αποζημιώσεις που αφορούν ζημιές σε αλιευτικά εργαλεία, που προκαλούνται από προστατευόμενα είδη, παρότι προβλέπεται από τη νομοθεσία. «Αποτελεί χρόνια τώρα αίτημά μας να δίνονται οι αποζημιώσεις στους ψαράδες, μέχρι στιγμής όμως μας έχουν δοθεί μόνο υποσχέσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος των αλιέων του νησιού έκανε λόγο για «καθημερινές ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία», ενώ υπογράμμισε την οικολογική συνείδηση και τον σεβασμό των ψαράδων στα προστατευόμενα είδη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «θεωρούμε ότι πρέπει να συνυπάρχουν και τα δύο, να προστατεύεται και το περιβάλλον, αλλά και το επάγγελμά μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου