ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε αναμμένα κάρβουνα οι ξενοδόχοι μετά την πτώχευση της Thomas Cook

σε-αναμμένα-κάρβουνα-οι-ξενοδόχοι-μετ-355799

Με συναισθήματα απογοήτευσης και έντονης ανησυχίας, από την πλευρά των ξενοδόχων, κλείνει η αυλαία της φετινής τουριστικής σεζόν.

Oι επαγγελματίες αγωνιούν για την επόμενη μέρα μετά την κατάρρευση του Thomas Cook. Ολοι διερωτώνται ποιες επιπτώσεις θα έχει το «τσουνάμι» που προκαλεί η κατάρρευση του διεθνούς τουριστικού κολοσσού.

Το σύνολο των επαγγελματιών ήταν ευθύς εξαρχής προβληματισμένοι, καθώς όλα τα δείγματα έδειχναν μια δύσκολη χρονιά. Σύμφωνα με τους περισσότερους η τουριστική σεζόν κλείνει με αρνητικό πρόσημο για την Μαγνησία.

«Οι δυσοίωνες προβλέψεις υπήρχαν από την αρχή της τουριστικής σεζόν» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βασίλης Καραουλάνης, Α Αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

«Οι τριπλές εκλογές, δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές, οι άσχημες καιρικές συνθήκες του Ιουλίου, λειτούργησαν ανασταλτικά για τους έλληνες τουρίστες» σύμφωνα με τον ίδιο. Η τουριστική κίνηση άρχισε να «τσιμπάει» το διάστημα από 20 Ιουλίου μέχρι 25 Αυγούστου, με την σεζόν όμως να συρρικνώνεται δραματικά.

Το άνοιγμα άλλων τουριστικών προορισμών, όπως Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών ξένων τουριστών που αναζητούσαν φθηνές διακοπές. Η υποτίμηση της Τουρκικής λίρας δημιούργησε νέα δεδομένα όπως σημείωσε ο κ. Καραουλάνης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου επαγγελματία, η χρονιά κλείνει με αρνητικό πρόσημο και αβεβαιότητα για την επόμενη χρονιά, γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι μετά την μεγάλη απώλεια του Thomas Cook.

Στις Βόρειες Σποράδες

Μεγάλες απώλειες, που μεταφράζονται σε ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καταγράφονται στα νησιά των Βορείων Σποράδων στην εκπνοή της σεζόν, με τους επαγγελματίες να κάνουν λόγο για μια καταστροφική χρονιά μετά το μεγάλο «κανόνι» της Τhomas Cook.

Καταθέτοντας την άποψή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αρης Δερβένης, «ψυχή» του εμβληματικού ξενοδοχείου SkiathosPalace, διατηρεί την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα», παρά την μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί ένα μεγάλο τμήμα επαγγελματιών του κλάδου, τονίζοντας ότι η Σκιάθος και την επόμενη σεζόν θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί και πάλι τους επισκέπτες που αγαπούν το νησί, γιατί γνωρίζουν ότι είναι ένας εγγυημένος τουριστικός προορισμός.

«Κοιτάμε την επόμενη μέρα και ήδη κινούμαστε στην κατεύθυνση της προσέλκυσης νέων αεροσκαφών, γιατί χωρίς αεροσκάφη, τουρισμός δεν υπάρχει», είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Προχωρούμε συντονισμένα, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις παράπλευρες απώλειες που προκλήθηκαν από την πτώχευση του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού διεθνώς, επισήμανε ότι «η χρονιά ήταν ζημιογόνα, κλείνει με απώλειες για το νησί και γι’ αυτό τον λόγο τα συνδικαλιστικά μας όργανα ζητούν από την κυβέρνηση φοροελαφρύνσεις, ελαφρύνσεις σε ασφαλιστικές εισφορές, στον φόρο διαμονής, για να βοηθηθούμε».

Ανάλογες θέσεις διατυπώνονται, εξάλλου, και από την γειτονική Σκόπελο, με τον ξενοδόχο Γιάννη Γιολδάση να αναφέρεται σε «μια δύσκολη χρονιά» που κλείνει με αρνητικό πρόσημο. «Μετά το κλείσιμο του Thomas Cook μιλάμε για μια καταστροφική χρονιά», εκτίμησε.

«Δεχόμαστε μεγάλο ανταγωνισμό από την Τουρκία και την Αίγυπτο και το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να εδραιώσουμε την περιοχή μας στο χρηματιστήριο των διακοπών, καθιστά επιβεβλημένη την σκληρή δουλειά, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα» , παρατήρησε επίσης ο κ. Γιολδάσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου