ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναχώρησαν οι πρώτοι Αγγλοι από την Σκιάθο

αναχώρησαν-οι-πρώτοι-αγγλοι-από-την-σκ-360626

Αρχισε χθες η διαδικασία επαναπατρισμού των Βρετανών τουριστών, που βρέθηκαν ξαφνικά μετέωροι, ενώ απολάμβαναν τις διακοπές τους στη Σκιάθο και τα υπόλοιπα νησιά των Βορείων Σποράδων, μετά την κατάρρευση του Thomas Cook.

Τρεις ναυλωμένες πτήσεις παρέλαβαν χθες 600 περίπου Βρετανούς, οι οποίοι επιβιβάστηκαν με απόλυτη τάξη, αλλά και ικανοποίηση στα αεροπλάνα, που τους μετέφεραν στα πάτρια εδάφη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των πτήσεων για Αγγλία, αύριο Παρασκευή θα εκτελεστούν τέσσερις πτήσεις, που αναμένεται να μεταφέρουν περί τα 1.000 άτομα στην Αγγλία και την Κυριακή προγραμματίζονται δύο πτήσεις αντίστοιχα για τον επαναπατρισμό 400 ακόμη Βρετανών τουριστών από τη Σκιάθο.

Στο μεταξύ, η διαδικασία επαναπατρισμού θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, ενώ τα νησιά των Βορείων Σποράδων και κυρίως η Σκιάθος μετρούν τις πληγές, που άφησε το μεγάλο «κανόνι».

Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει, παράλληλα, προκειμένου να βρεθεί αντίστοιχου μεγέθους και δυναμικής εταιρεία, που θα καλύψει το μεγάλο κενό που προκαλείται μετά την πτώχευση της Thomas Cook, που αποτελούσε μέχρι πρότινος τον κολοσσό του τουρισμού σε διεθνές επίπεδο, με τους επαγγελματίες και τον Δήμο Σκιάθου να βρίσκονται σε κοινή πορεία πλεύσης.

Ανακοίνωση των επαγγελματιών τουριστικών καταλυμάτων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συνομοσπονδία επαγγελματιών τουριστικών καταλυμάτων Ελλάδος, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «η παύση λειτουργίας της εταιρείας Thomas Cook θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό και σίγουρα θα επηρεάσει πολλές επιχειρήσεις του κλάδου μας. Παρ’ ότι το μέγεθος της ζημιάς είναι τεράστιο για πολλούς επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων, θα πρέπει όλοι μας να λειτουργήσουμε με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των χιλιάδων τουριστών της Thomas Cook που είναι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε δυσμενή θέση».

Η συνομοσπονδία καλεί τα μέλη της να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με επαγγελματισμό και σεβασμό απέναντι στους πελάτες -φιλοξενούμενούς τους, αναδεικνύοντας τον φιλόξενο χαρακτήρα των μικρών οικογενειακών τουριστικών καταλυμάτων.

Παρεμβάσεις του υπουργού Τουρισμού

Πυρετός διαβουλεύσεων στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Τουρισμού, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις πρεσβείες Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας.

Με δήλωσή του σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Thomas Cook, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι: «Η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών, περίπου 30.000 υπολογίζονται αυτή τη στιγμή που μαζί με τους 25.000 Βρετανούς ξεπέρασαν τους 50.000, συνεχίζεται ομαλά. Οποια προβλήματα αναφύονται και ανακύπτουν τα επιλύουμε το συντομότερο δυνατό. Εχουμε στείλει ήδη οδηγίες στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού και αυτές στέλνουν οδηγίες στον ΣΕΤΕ, στο ΞΕΕ και στην ΠΟΞ, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση και στα μέλη τους. Και σε αυτό το πρόβλημα κινηθήκαμε γρήγορα και με γρήγορα αντανακλαστικά».

Ο υπουργός Τουρισμού διαβεβαίωσε τους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού «πως τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση θα έρθει να στηρίξει τον ελληνικό τουριστικό κλάδο, δηλαδή τον μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Εστειλα ήδη το μήνυμα της στήριξης του κλάδου, όχι μόνο των επιχειρηματιών, αλλά και των εργαζομένων, όλων των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή επηρεάζονται. Υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στηρίζονται και στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό. Η κυβέρνηση θα στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους και θα το κάνει με εμφατικό τρόπο», σημείωσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου