ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ξεκινά ο επαναπατρισμός Βρετανών από τη Σκιάθο μετά το «κανόνι»

ξεκινά-ο-επαναπατρισμός-βρετανών-από-361758

Περίπου 600 Βρετανοί, που είχαν κλείσει πακέτα με την Thomas Cook, αναχωρούν σήμερα από τη Σκιάθο με τρεις πτήσεις – Μετρούν πληγές οι επαγγελματίες

Με συναισθήματα ικανοποίησης επιστρέφουν σήμερα στην πατρίδα τους 600 περίπου, από τους 3.500, Βρετανοί τουρίστες, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις Βόρειες Σποράδες, μετά το αρχικό σοκ, που τους προκάλεσε η κατάρρευση της κολοσσιαίας Thomas Cook. Τρεις πτήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη από το αεροδρόμιο της Σκιάθου, με τη διαδικασία επαναπατρισμού να ολοκληρώνεται στις 6 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα οι επαγγελματίες των Σποράδων μετρούν τις πληγές τους, αφού το οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί είναι ανυπολόγιστο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στόχος και πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν όλοι οι Αγγλοι τουρίστες, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα μετά το «κανόνι» της εταιρείας, που αποτελούσε μέχρι πρότινος τη ναυαρχίδα του τουρισμού διεθνώς.

Οι αντιπρόσωποι της Thomas Cook στην Ελλάδα ανέλαβαν αμέσως δράση, προκειμένου να επιστρέψουν στη βάση τους οι Βρετανοί τουρίστες, που βρέθηκαν ξαφνικά στον «αέρα», με ναυλωμένες πτήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας και τη φροντίδα της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου και αντιπρόσωπος της Thomas Cook στο νησί Αλέκος Ευσταθίου δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι λειτούργησαν άμεσα τα αντανακλαστικά των επιχειρηματιών, προκειμένου να επιστρέψουν χωρίς προβλήματα οι Αγγλοι στην πατρίδα τους. «Για τους συνεργαζόμενους επιχειρηματίες η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι οικονομικές οφειλές τεράστιες, αλλά εκείνο που προέχει είναι η εξυπηρέτηση των τουριστών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι πτήσεις της επιστροφής

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή ανάρτηση του αεροδρομίου της Σκιάθου, αεροπορικές πτήσεις με προορισμό τη Βρετανία προγραμματίζονται σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 27, 29 Σεπτεμβρίου, 2, 4 και 6 Οκτωβρίου, με τις λεπτομέρειες να ανακοινώνονται μόλις οριστικοποιηθούν.

Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, προγραμματίζονται τρεις πτήσεις, μεθαύριο Παρασκευή τέσσερις και την ερχόμενη Κυριακή δύο επιπλέον, για την εξυπηρέτηση των Βρετανών τουριστών, που βρέθηκαν ξεκρέμαστοι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι της βρετανικής πρεσβείας βρίσκονται από προχθές στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, όπου και θα παραμείνουν, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναπατρισμού.

Πλήγμα για τη Σκιάθο

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Σκιάθου Διαμαντή Μαθηνό, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλο το πλήγμα, γιατί η Thomas Cook αντιπροσωπεύει το 45% του τουρισμού στο νησί και μεταφράζεται σε 70.000 περίπου αεροπορικές θέσεις, μαζί με κάποιες μικρές θυγατρικές. Για να καλυφθεί, θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια, αλλά είμαστε αισιόδοξοι» είπε.

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Σκιάθου ανέφερε ότι η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών, περίπου 2.200 άτομα που έχουν πακέτο πτήσης και διαμονής, είναι ασφαλισμένη από την εταιρεία, ενώ οι υπόλοιποι, που είχαν προμηθευτεί μόνο το εισιτήριό τους από την εταιρεία, επιβαρύνονται με το κόστος της επιστροφής.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, ενώ στον «αέρα» βρίσκονται και τα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί για την ερχόμενη χρονιά.

«Ο Δήμος Σκιάθου έχει συνεργασία με τους ξενοδόχους και την Ενωση Ξενοδόχων και αν χρειαστούν κάποιοι διαμονή, θα είναι προσφορά του νησιού, σε συνεργασία του Δήμου με τους ξενοδόχους» είπε ο κ. Μαθηνός.

Συμβουλές στους επιβάτες

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό δεν πρέπει να μετακινηθούν προς το αεροδρόμιο μέχρι να επιβεβαιωθεί η πτήση τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο στην ειδική ιστοσελίδα», σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι: «Οι πελάτες της Thomas Cook, που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, καλούνται να μη μεταβούν στο αεροδρόμιο, καθώς όλες οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ακυρωθεί».

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με ξενοδοχεία και άλλες εταιρείες που πλήττονται από την κατάρρευση της Thomas Cook για να τους δοθεί η διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν. Η Υπηρεσία τονίζει ότι οι τουρίστες που τους ζητείται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους πρέπει να έρχονται σε επαφή με την CAA.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι εάν οι πελάτες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει το ταξίδι τους, τα περισσότερα πακέτα και οι αεροπορικές πτήσεις που έχει κλείσει η Thomas Cook έχουν ακυρωθεί και κατά συνέπεια δεν πρέπει να μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου